Vpliv izbranih polimernih mastilnih sredstev na lastnosti usnja - Makovec-Črnilogar, Vesna (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Maščenje je pomemben postopek `mokre` dodelave usnja, ki zmanjšuje trenje med vlakni in njihovo sprijemanje med sušenjem. Pravilno maščeno usnje je mehko in prožno. Polimerna mastilna sredstva so nova generacija usnjarskih pomožnih sredstev, ki se kemično vežejo na usnjeno snov. V osnovi so to modificirani poliakrilati z različnimi stranskimi skupinami. Mastilni, polnilni in vodoodbojni učinki na usnje so odvisni od njihove sestave in strukture. Nekaj izbranih polimenih mastilnih sredstev različne sestave smo preiskusili za maščenje svinjskega usnja. S standardnimi metodami smo določili kvaliteto dodelanega usnja in preučevali razlike glede na standardne postopke.
Keywords: usnjarstvo; maščenje; mastilna sredstva; lastnosti usnja