Laparoscopic technique for right hemicolectomy - Baca, Ivo (Endoskopska revija, 2007)
Z desno hemikolektomijo lahko odstranimo benigne in maligne spremembe distalnega ileuma, cekuma, ascendentnega kolona in hepatične fleksure. V prispevku je prikazana tehnična izvedbanlaparoskopske resekcije desnega kolonaz mobilizacijo terminalnega ileuma in desnega kolona do sredine prečnegakolona. Priprava bolnika za laparoskopsko desno hemikolektomijo je enaka kot za odprto operacijo. Bolnik je na operacijski mizi v normalnem ali litotomijskem položaju. Tri do štiri troakarje uvedemo na mestih, ki so odvisna od bolnikove konstitucije, vrste resekcije in najdbe pri operaciji. Pred mobilizacijo kolona je priporočljivo izolirati žile preko okna, narejenega v mezokolon. Uporaba harmoničnega skalpela pri ileokolični mobilizaciji pripomore k izboljšani hemostazi. Retrakcijo olajšamo z uporabo dodatnega troakarja, tako da kirurg lahko uporablja obe roki. Ko je kolon mobiliziran, se pri laparoskopsko asistirani operaciji žile ligirajo in pa se naredi anastomoza zunajtelesno. Povečanje incizije umbilikalno in vstop v peritonealno votlino je olajšan z rezom ob troakarju. Preden hkratni izvlečemotroakar, prijemalke in cekum je treba zaščititi operativno rano. Natoodstranimo še ostali del preparata, prekinemo žilno preskrbo in naredimo anastomozo zunaj peritonealne votline. Laparoskopsko asistirana metoda ima prednost pred popolnim znotrajtelesnim posegom, ker je ta poseg tehnično zahtevnejši, traja dalj časa, je dražji, manj varen, poveča pa se tudi možnostokužbe.
Keywords: laparoskopska kirurgija; kirurško zdravljenje; debelo črevo