Statistični pristop k analizi hladilnih sistemov s hladilnimi stolpi na naravni vlek - Smrekar, Jure (Strojniški vestnik, 2005)
Povečevanje in zaostrovanje zahtev pri obratovanju termoelektrarn, z namenom da bi pocenili proizvodnjo električne energije in zagotovili čistejše okolje, je pripeljalo do potrebe po optimizaciji celotnega postopka. Le-ta je v načelu sestavljen iz dovoda toplote v krožni proces, iz samega krožnega postopka in iz odvoda toplote v okolico. Optimizacija vseh treh sklopov energetskega postrojenja zagotavlja najboljše rezultate. Prispevek se nanaša na analizo meritev energijskih parametrov bloka 4 Termoelektrarne Šoštanj in prikazuje vpliv hladilnega sistema na izkoristek termoelektrarne. Analiza obsega statistične pristope analize termoenergetskega postrojenja, ki omogočajo vpogled v medsebojno odvisnost posamičnih parametrov in vplive na povečevanje izkoristka termoelektrarne. V našem primeru je glavni element hladilnega sistema hladilni stolp na naravni vlek, saj pomeni povezavo termoelektrarne z okolico. Približevanje optimalnejšemu obratovanju hladilnega sistema tako prispeva znatne prihranke pri porabi goriva in zmanjšani emisiji dimnih plinov. Prispevek vsebuje potrditev značilne linearne soodvisnosti med prenesenim toplotnim tokom na okolico in močjo na sponkah generatorja.
Keywords: sistemi hladilni; stolpi hladilni; analize sistemov; postopki statistični; hladilni sistemi; hladilni stolpi; termoelektrarne