356 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 Avtorske pravice (c) 2023 Zdravniški Vestnik. To delo je licencirano pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 mednarodno licenco. Terminologija klinične prehrane: Motnje prehranjenosti in s prehranjenostjo povezana stanja Terminology of clinical nutrition: nutritional disorders and nutrition related conditions Nada Rotovnik Kozjek,1,2 Gašper Tonin,1,3 Luka Puzigaća,4 Gregor Veninšek,5 Sergej Pirkmajer,1 Tajda Košir Božič,1,6 Denis Mlakar Mastnak,2 Jurij Aleš Košir,7 Laura Petrica,2 Karla Berlec,2 Katja Kogovšek,2 Tomaž Marš,1 Taja Jordan,1,8 Mitja Lainščak,1,9 Jerneja Farkaš Lainščak,10,11 Rok Poličnik,11 Eva Peklaj,12 Neža Majdič,12 Erik Brecelj,13 Alenka Marič Cevzar,14 Andrej Škoberne,1,15 Barbara Korošec,12 Rada Franko,16 Brigita Brumen Avramović,2 Renata Hribar,17 Ana Jelovčan,2 Mojca Stubelj,18 Nataša Bratina,19 Karin Sernec,20 Katja Povhe Jemec,21 Branka Stražišar,22 Sergeja Kozar,23 Mojca Jensterle,24 Irena Šarc,25 Jaka Strel,26 Klemen Schara,2 Mojca Gabrijelčič,11 Milena Kerin Povšič,22 Neža Lipovec,23,24 Evgen Benedik,24,25 Jasna Klen,1,7 Milena Blaž Kovač1,27 Zdravniški VestnikSlovenia Medical Journal 1 Medicinska fakulteta, Univerza Ljubljani, Ljubljana, Slovenija 2 Oddelek za klinično prehrano, Onkološki Inštitut Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 3 Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Ljubljana, Slovenija 4 Oddelek za onkologijo, Univerzitetni klinični center Maribor, Maribor, Slovenija 5 Center za geriatrično medicino, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 6 Klinični oddelek za gastroenterologijo, Interna klinika, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 7 Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo, Kirurška klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 8 Klinični Inštitut za radiologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 9 Odsek za kardiologijo, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota, Slovenija 10 Pedagoška in raziskovalna dejavnost, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota, Slovenija 11 Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Ljubljana, Slovenija 12 Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije Soča, Ljubljana, Slovenija 13 Oddelek za abdominalno kirurgijo, Sektor operativnih dejavnosti, Onkološki Inštitut Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 14 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Oddelek za zdravila, Ljubljana, Slovenija 15 Klinični oddelek za nefrologijo, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 16 Lekarna, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 17 Enota za klinično prehrano, Splošna bolnica Novo mesto, Novo mesto, Slovenija 18 Fakulteta za vede o zdravju, Univerza na Primorskem, Izola, Slovenija 19 Pediatrična klinika, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 20 Enota za motnje hranjenja, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 21 Ministrstvo za zdravje RS, Direktorat za javno zdravje, Ljubljana, Slovenija 22 Oddelek za anestezijo in intenzivno terapijo operativnih strok, Sektor operativnih dejavnosti, Onkološki Inštitut Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 23 Oddelek za anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, Slovenj Gradec, Slovenija 24 Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 25 Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, Golnik, Slovenija 26 Zavod Fitlab, Logatec, Slovenija 27 Zdravstveni dom Ljubljana-Šiška, Ljubljana, Slovenija Korespondenca / Correspondence: Nada Rotovnik Kozjek, e: nkozjek1@gmail.com Ključne besede: motnje prehranjenosti; podhranjenost; podhranjenost ob bolezni s prisotnostjo vnetja; debelost; sarkopenija Key words: nutritional disorders; malnutrition; disease-related malnutrition; obesity; sarcopenia Prispelo / Received: 24. 4. 2023 | Sprejeto / Accepted: 12. 7. 2023 Citirajte kot/Cite as: Nada Rotovnik Kozjek N, Tonin G, Puzigaća L, Veninšek G, Pirkmajer S, Košir Božič T, et al. Terminologija klinične prehrane: Motnje prehranjenosti in s prehranjenostjo povezana stanja. Zdrav Vestn. 2023;92(9–10):356–70. DOI: https://doi.org/10.6016/ ZdravVestn.3446 eng slo element sl article-lang 10.6016/ZdravVestn.3446 doi 24.4.2023 date-received 12.7.2023 date-accepted General practice, medical training Splošna medicina, zdravniško izobraževanje discipline Original scientific article Izvirni znanstveni članek article-type Terminology of clinical nutrition: nutritional disorders and nutrition related conditions Terminologija klinične prehrane: Motnje prehran- jenosti in s prehranjenostjo povezana stanja article-title Terminology of clinical nutrition Terminologija klinične prehrane alt-title nutritional disorders, malnutrition, disease-re- lated malnutrition, obesity, sarcopenia motnje prehranjenosti, podhranjenost, podhran- jenost ob bolezni s prisotnostjo vnetja, debelost, sarkopenija kwd-group The authors declare that there are no conflicts of interest present. Avtorji so izjavili, da ne obstajajo nobeni konkurenčni interesi. conflict year volume first month last month first page last page 2023 92 9 10 356 370 name surname aff email Nada Rotovnik Kozjek 1 nkozjek1@gmail.com name surname aff Nada Rotovnik Kozjek 1,2 Gašper Tonin 1,3 Luka Puzigaća 4 Gregor Veninšek 5 Sergej Pirkmajer 1 Tajda Košir Božič 1,6 Denis Mlakar Mastnak 2 Jurij Aleš Košir 7 Laura Petrica 2 Karla Berlec 2 Katja Kogovšek 2 Tomaž Marš 1 Taja Jordan 1,8 Mitja Lainščak 1,9 Jerneja Farkaš Lainščak 10,11 Rok Poličnik 11 Eva Peklaj 12 Neža Majdič 12 Erik Brecelj 13 Alenka Marič Cevzar 14 Andrej Škoberne 1,15 Barbara Korošec 12 Rada Franko 16 Brigita Brumen Avramović 2 Renata Hribar 17 Ana Jelovčan 2 Mojca Stubelj 18 Nataša Bratina 19 Karin Sernec 20 Katja Povhe Jemec 21 Branka Stražišar 22 Sergeja Kozar 23 Mojca Jensterle 24 Irena Šarc 25 Jaka Strel 26 Klemen Schara 2 Mojca Gabrijelčič 11 Milena Kerin Povšič 22 Neža Lipovec 23,24 Evgen Benedik 24,25 Jasna Klen 1,7 Milena Blaž Kovač 1,27 eng slo aff-id Faculty of Medicine, University of Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Medicinska fakulteta, Univerza Ljubljani, Ljubljana, Slovenija 1 Department for Clinical Nutrition, Institute of Oncology, Ljubljana, Slovenia Oddelek za klinično prehrano, Onkološki Inštitut Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 2 Faculty of Arts, University in Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Ljubljana, Slovenija 3 Institute of Oncology, University Medical Centre Maribor, Maribor, Slovenia Oddelek za onkologijo, Univerzitetni klinični center Maribor, Maribor, Slovenija 4 Geriatric Unit, Division of Internal Medicine, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Center za geriatrično medicino, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 5 Department of Gastroenterology, Division of Internal Medicine, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Klinični oddelek za gastroenterologijo, Interna klinika, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 6 Department of Abdominal Surgery, Division of Surgery, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Klinični oddelek za abdominalno kirurgijo, Kirurška klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 7 Institute of Radiology, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Klinični Inštitut za radiologijo, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 8 Division of Cardiology, General Hospital Murska Sobota, Murska Sobota, Slovenia Odsek za kardiologijo, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota, Slovenija 9 Department of Research and Education, General Hospital Murska Sobota, Murska Sobota, Slovenia Pedagoška in raziskovalna dejavnost, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Murska Sobota, Slovenija 10 National Institute of Public Health, Ljubljana, Slovenia Nacionalni Inštitut za javno zdravje, Ljubljana, Slovenija 11 University Rehabilitation Institute Republic of Slovenia Soča, Ljubljana, Slovenia Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije Soča, Ljubljana, Slovenija 12 Department of Abdominal Surgery, Division of Surgery, Institute of Oncology, Ljubljana, Slovenia Oddelek za abdominalno kirurgijo, Sektor operativnih dejavnosti, Onkološki Inštitut Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 13 Health Insurance Institute of Slovenia, Division for Medicaments, Ljubljana, Slovenia Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Oddelek za zdravila, Ljubljana, Slovenija 14 Department of Nephrology, Division of Internal Medicine, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Klinični oddelek za nefrologijo, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 15 Pharmacy, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Lekarna, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 16 Clinical Nutrition Unit, General Hospital Novo mesto, Novo mesto, Slovenia Enota za klinično prehrano, Splošna bolnica Novo mesto, Novo mesto, Slovenija 17 Faculty of Health Sciences, University of Primorska, Izola, Slovenia Fakulteta za vede o zdravju, Univerza na Primorskem, Izola, Slovenija 18 Department of Endocrinology, Diabetes and Metabolic Diseases, University Children's Hospital, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Pediatrična klinika, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 19 Unit for Eating Disorders, Center for Mental Health, University Psychiatric Hospital Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Enota za motnje hranjenja, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 20 Ministry of Health RS, Public Health Directorate, Ljubljana, Slovenia Ministrstvo za zdravje RS, Direktorat za javno zdravje, Ljubljana, Slovenija 21 Department of Anesthesiology and Intensive Care, Divison of Surgery, Institute of Oncology, Ljubljana, Slovenia Oddelek za anestezijo in intenzivno terapijo operativnih strok, Sektor operativnih dejavnosti, Onkološki Inštitut Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 22 Department of Anesthesiology and Intensive Therapy, Slovenj Gradec General Hospital, Slovenj Gradec, Slovenia Oddelek za anesteziologijo in intenzivno medicino operativnih strok, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, Slovenj Gradec, Slovenija 23 Department of Endocrinology, Diabetes and Metabolic Diseases, Division of Internal Medicine, University Medical Centre Ljubljana, Ljubljana, Slovenia Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Ljubljana, Slovenija 24 University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases Golnik, Golnik, Slovenia Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, Golnik, Slovenija 25 Institute Fitlab, Logatec, Slovenia Zavod Fitlab, Logatec, Slovenija 26 Ljubljana Šiška Community Health Centre, Ljubljana, Slovenia Zdravstveni dom Ljubljana-Šiška, Ljubljana, Slovenija 27 357 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane 1 Uvod Prehrano posameznika uvrščamo med ključne de- javnike njegovega zdravja ter kakovosti življenja (1). To se posebej izrazi ob različnih bolezenskih stanjih, ko se zaradi motenj/sprememb vnosa hrane in/ali presnove v organizmu pri različnih fizioloških stanjih (npr. noseč- nost, telesna dejavnost) ali boleznih spremenijo potrebe po energijskem in hranilnem vnosu. Izvleček Izhodišča: Prehransko stanje posameznika uvrščamo med ključne dejavnike njegovega zdravja. Za učinkovito individu- alno in multidisciplinarno obravnavo stanj, povezanih s prehranskim stanjem posameznika, moramo dobro poznati ter- minologijo klinične prehrane. Ker je klinična prehrana kot medicinska stroka razvita tudi pri nas, v tujini pa so tovrstni terminološki dokumenti že na voljo, želimo tudi v Sloveniji na podlagi konsenza oblikovati enotno terminologijo. Metode: Prispevek je osnovan na podlagi eksplicitnega terminološkega dogovora. K sodelovanju smo povabili obsežno skupino relevantnih slovenskih strokovnjakov s kliničnih, predkliničnih in drugih področij, ki so povezana z dejavnostjo kli- nične prehrane v medicini, pri oblikovanju pa je sodeloval tudi terminolog s področja medicine. Kot izhodišče smo izbrali terminološke smernice Evropskega združenja za klinično prehrano in presnovo ter ob njih upoštevali najnovejša strokovna priporočila za posamezne pojme. Avtorji so bili v stiku prek osebnih srečanj in elektronske pošte. Pri končnem oblikovanju konsenza je sodelovalo 42 avtorjev iz 19 slovenskih ustanov. Rezultati: Predstavljamo temeljne pojme, terminološke definicije in pripadajoče slovenske termine s področja klinične prehrane. Opredelili smo osnovne motnje prehranjenosti – podhranjenost, prekomerno hranjenost, neravnovesje mikro- hranil in sindrom ponovnega hranjenja. Poleg tega smo opredelili tudi s prehranjenostjo povezana stanja – sarkopenijo in krhkost. Osnovne pojme smo podprli s kliničnim kontekstom, v katerem nastopajo. Zaključki: Poenoteno razumevanje osnovnih patoloških stanj, ki jih obravnava klinična prehrana, je izhodišče za nadaljnji razvoj stroke, poleg tega pa je podlaga tudi za prehransko obravnavo in učinkovito prehransko oskrbo. Abstract Background: Nutritional status is fundamental to the health of an individual. In order to facilitate effective individual and multidisciplinary management of conditions related to an individual’s nutritional status, it is necessary to be familiar with the terminology of clinical nutrition. As clinical nutrition is a developed medical specialty in Slovenia, and similar termi- nological documents are already available abroad, this article aims to form a unified terminology of clinical nutrition in Slovenia, based on consensus. Methods: The article is based on an explicit terminology agreement. An extended group of relevant Slovenian experts from clinical, preclinical, and other fields related to clinical nutrition in medicine were invited to participate. As a starting point, we chose the terminology guidelines of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism and took into account the latest expert recommendations for individual terms of clinical nutrition. The authors were in contact through personal meetings and e-mail. Forty-two authors participated in the final formation of the consensus. Results: This article presents the basic concepts and corresponding Slovenian terms from the field of clinical nutrition. We have defined diagnoses of nutritional disorders and presented procedures of nutritional care, in which, based on the nutri- tional assessment, the nutritional status is diagnosed and, according to (patho)physiological processes, metabolic chang- es are defined, which dictate the formation of a nutritional plan for the individual. We have presented types and methods of nutritional care and therapy, and have also proposed a definition of the basic organizational forms of nutritional care. Conclusions: Unified understanding of the basic concepts of clinical nutrition represents the starting point for further development of the field. It will enable unhindered communication among professionals, uniform teaching and develop- ment, and the integration of organizational forms of clinical nutrition into the Slovenian healthcare system. Področje klinične prehrane se je v zadnjih letih iz- jemno razvilo, zato je Evropsko združenje za klinično prehrano in presnovo (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism, ESPEN) skladno z novimi znanstvenimi spoznanji sprejelo poenoteno termino- logijo prehranskih pojmov (2,3). Klinična prehrana se kot stroka postopoma uveljavlja tudi v Sloveniji že od 358 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 potrditve prvega nacionalnega programa prehranske po- litike za obdobje od leta 2005 do leta 2010, ki je vključeval tudi strategijo zagotavljanja ustrezne prehrane bolnikov v bolnišnicah. Poleg strokovnega, pedagoškega in orga- nizacijskega pomena je sklenitev dogovora o terminolo- giji osnovnih patoloških stanj, ki jih obravnava klinična prehrana, tudi podlaga za formalno opredelitev motenj prehranjenosti in s prehranjenostjo povezanih stanj v Mednarodni klasifikaciji bolezni (MKB)1 (2,3). V prispevku predstavljamo slovensko terminologijo osnovnih patoloških stanj s področja klinične prehrane. Osnovana je na smernicah, ki jih priporoča ESPEN, in na sodobnih opredelitvah fizioloških in patofizioloških procesov, ki vodijo do motenj prehranjenosti in s prehra- njenostjo povezanih patoloških stanj posameznika (2,4). 2 Metode Pri oblikovanju terminologije smo sledili načelom dunajske terminološke šole, prispevek pa je nastal na podlagi eksplicitnega terminološkega dogovora. Stro- kovnjaki s področja klinične prehrane so določili za svojo stroko najbolj relevantne pojme in zapisali stro- kovno ustrezne definicije, ki so v prispevku prilagojene slovenskemu prostoru. Vsakemu pojmu je bil določen slovenski termin. Posamezni pojmi s pripadajočimi ter- mini niso le slovarsko nanizani, ampak smo jih poskusili urediti tudi taksonomsko, kar se odraža tudi v strukturi prispevka. Pri izbiri slovenskih terminov in oblikovanju definicij smo upoštevali uveljavljena terminološka na- čela (jezikovnosistemsko ustreznost, ustaljenost, gospo- darnost, pomensko predvidljivost, jezikovnokulturno ustreznost itd.) in obstoječo jezikoslovno literaturo s področja medicinske in splošne terminologije (5-13). Poleg osnovnih terminoloških definicij smo pri nekate- rih temah za lažjo predstavljivost zapisali tudi teoretič- no osnovo. Ob nekaterih v slovenščini manj uveljavlje- nih temeljnih terminih je pri prvi omembi slovenskega termina zapisan tudi mednarodni oz. angleški termin, ki ga nato v nadaljevanju ne navajamo več. 2.1 Izbira skupine strokovnjakov Pri oblikovanju eksplicitnega terminološkega dogo- vora je sodelovala večdisciplinarna skupina zdravstvenih strokovnjakov in slovenist s področja medicinske termi- nologije. V oblikovanje prispevka je bilo vključenih 42 relevantnih slovenskih strokovnjakov posameznih pod- ročij stroke klinične prehrane in drugih relevantnih pre- hranskih ved iz 19 različnih slovenskih ustanov (zdrav- niki s kliničnega in predkliničnega področja, dietetiki, medicinske sestre, farmacevti, logopedi in drugi). 2.2 Proces oblikovanja konsenza Prva avtorja (N. R. K., G. T.) sta na podlagi navede- ne literature ustvarila osnutek prispevka s taksonomsko ureditvijo posameznih pojmov, ki sta ga po elektronski pošti posredovala vsem soavtorjem (taksonomija je pri- kazana v Tabeli 1). Avtorji so nato prispevek nadgradili s specifičnimi strokovnimi vsebinami glede na njihovo ožje strokovno področje in po elektronski pošti ali oseb- no dodali svoje predloge glede ostalih delov prispevka. Končno različico so pregledali in odobrili vsi avtorji. Vse dejavnosti sta koordinirala prva avtorja, dogovor pa se je oblikoval v času od januarja do novembra leta 2022. 2.3 Zamejitev področja Opredelitve niso osnovane na sistematičnem pregle- du literature, ampak na dogovoru sodelujočih strokov- njakov, a vseeno izhajajo iz mednarodne terminološke literature. Izhodišče prispevka so smernice ESPEN, poleg njih pa smo upoštevali tudi najnovejša strokov- na priporočila za posamezne pojme s področja klinične prehrane. Prehrana človeka Preventivna prehrana Področje prehrane človeka, ki se ukvarja z vplivom prehrane na varovanje zdravja in na preprečevanje in upočasnjevanje razvoja različnih bolezni (npr. srčno-žilne bolezni, debelost, sladkorna bolezen tipa 2, demenca, zobna gniloba, rahitis, endemska golšavost, razvojne nepravilnosti) in je zasnovano na ugotovitvah epidemioloških raziskav. Klinična prehrana Medicinska stroka, ki se ukvarja s preprečevanjem, diagnosticiranjem in obravnavo prehranskih ter presnovnih stanj, ki so povezana z akutnimi in kroničnimi boleznimi, in bolezenskih stanj, ki so povezana s pomanjkanjem ali presežkom energije in/ali posameznih hranil. Tabela 1: Definicija preventivne prehrane in definicija klinične prehrane v okviru nadrejenega pojma prehrana človeka. 1 Predlog terminov, usklajenih z MKB 11, je v Prilogi 1. 359 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane Terminološke smernice ESPEN temeljijo na stan- dardni metodologiji ESPEN za pripravo strokovnih smernic (2). Opredelili smo temeljne prehranske pojme v okviru področja prehrana človeka, strokovno podro- čje klinična prehrana pa smo umestili v širše področje prehrana človeka. Ostali pojmi prehrane človeka (npr. prehrana v javnem zdravju) niso predmet razprave tega prispevka. Pri zamejitvi področja smo sledili klinične- mu delu strokovnjaka s področja klinične prehrane. V prispevku so tako predstavljeni temeljni termini in pojmi slovenske terminologije s področij prehrane človeka in klinične prehrane. Definirali smo področje klinične prehrane in ga umestili v širše področje medi- cine, predstavili pa smo tudi odnos med klinično in pre- ventivno prehrano. Opredelili smo osnovne motnje pre- hranjenosti – podhranjenost, prekomerno hranjenost, neravnovesje mikrohranil in sindrom ponovnega hra- njenja. Poleg tega smo opredelili tudi s prehranjenostjo povezana stanja – sarkopenijo in krhkost. Osnovne poj- me smo podprli z njihovim patofiziološkim in klinič- nim kontekstom. Prehranska obravnava (presejanje prehranske ogro- ženosti in prehranski pregled) je predstavljena v soro- dnem terminološkem prispevku Rotovnik Kozjek in sod. (2023a), prehranska oskrba (prehranska terapija in podpora) ter organizacijske oblike prehranske oskrbe pa so predstavljene v Rotovnik Kozjek in sod. (2023b) (14,15). 3 Rezultati 3.1 Temeljni pojmi Prehranska znanost (angl. nutrition science) je zna- nost, ki se ukvarja z vsemi vidiki povezav med hrano in hranili ter zdravjem ali boleznijo. Obravnava tudi pro- cese, s katerimi organizem zaužije, absorbira, prenaša, uporablja in izloča snovi iz hrane (2,16). Prehrana človeka (angl. human nutrition) je strokov- no področje, ki proučuje prehrano in njen vpliv na člo- veško telo. Področje prehrane človeka smernice ESPEN delijo na področji preventivne prehrane in klinične prehrane (2). Oba ključna prehranska pojma prikazuje Tabela 1. Poleg preventivne prehrane, omenjene v definiciji v Tabeli 1, prehrana v javnem zdravju proučuje poveza- ve med kazalniki zdravja in prehranskimi dejavniki na ravni specifičnih populacijskih skupin (nosečnice, doje- če matere, otroci, mladostniki, aktivna populacija itd.), kar zahteva interdisciplinarnost in tesno povezovanje z različnimi naravoslovnimi in družboslovnimi vedami ter usklajeno medsektorsko sodelovanje pri analizi sta- nja, pripravi in izvajanju ukrepov ter spremljanju stanja. Spoznanja preventivne prehrane in prehrane v javnem zdravju so izhodišče za preventivne in promocijske prehranske ukrepe javnega zdravja na populacijski rav- ni ter v različnih okoljih (npr. vrtcih, šolah, delovnih organizacijah). V tem prispevku se osredotočamo le na pojme s področja klinične prehrane. 3.2 Klinična prehrana Klinična prehrana je podlaga za vsak posamezniku prilagojen in medicinsko naravnan prehranski ukrep. Klinična prehrana (angl. clinical nutrition) je medi- cinska stroka, ki se ukvarja s preprečevanjem, diagno- sticiranjem in obravnavo prehranskih ter presnovnih stanj, ki so povezana z akutnimi in kroničnimi bolez- nimi, in bolezenskih stanj, ki so povezana s pomanjka- njem ali presežkom energije in/ali posameznih hranil (2). Ukvarja se s prehranjenostjo in presnovnimi zna- čilnostmi ter zahtevami tako zdravega kot bolnega po- sameznika. Ukrep klinične prehrane je vsak strokovno osnovan prehranski ukrep, ki je prilagojen posamezni- kovim potrebam in ciljem. Akutne in kronične bolezni večine organov in or- ganskih sistemov vplivajo na vnos hrane. Hkrati poruši- jo presnovno ravnovesje in ga običajno nagnejo v smer katabolizma, kar vodi v razvoj s prehrano povezanih bo- lezenskih stanj. V središču pozornosti klinične prehrane je zato proučevanje različnih oblik podhranjenosti, ki vplivajo na izražanje in obvladovanje številnih bolezni. Posebno področje klinične prehrane so prirojene presnovne motnje (npr. fenilketonurija). Posamezniki s prirojeno presnovno motnjo so dodatno prehransko ogroženi in zato potrebujejo individualno prilagojeno prehransko terapijo (specifične diete). Postopki klinične prehrane so del medicinske obrav- nave in potekajo kot prehranska obravnava ter posame- zniku prilagojena prehranska podpora in/ali terapija. Del klinične prehrane so tudi znanstvena področja, ki proučujejo telesno sestavo in presnovne motnje, ki povzročajo patofiziološke spremembe v sestavi in funk- ciji telesa med akutnimi in kroničnimi bolezenskimi stanji. Zdravstveni strokovnjaki na področju klinične pre- hrane so zdravniki z dodatnim znanjem s področja kli- nične prehrane in dietetiki, medicinske sestre ter farma- cevti z znanji o klinični prehrani. 360 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 3.2.1 Motnje prehranjenosti in s prehranjenostjo povezana stanja Motnje prehranjenosti (angl. nutritional disorders) so heterogena skupina bolezenskih stanj, pri katerih je ključni patogenetski dejavnik neustrezen vnos energije in hranil glede na posameznikove presnovne potrebe. Pri blagih motnjah prehranjenosti homeostatski presnovni mehanizmi omogočajo ohranitev telesnih funkcij. Značilen primer je zmanjšanje porabe energije med mirovanjem pri enostavnem stradanju. Pri resnih motnjah prehranjenosti začne homeostatsko prilagaja- nje popuščati, kar vodi do presnovne prilagoditve, s ka- tero se ohranijo le za preživetje pomembne funkcije. Za preživetje manj pomembne funkcije so zato oslabljene (pri podhranjenosti npr. izguba menstruacijskega cikla pri ženskah in manjše izločanje testosterona pri moš- kih, izguba kostne mase, odpornost na rastni hormon, povišana koncentracija kortizola). Naštete presnovne motnje povzročajo tudi spremembo telesne sestave z značilno izgubo puste oz. mišične mase (17). Ob presežku energije, ki je posledica prekomer- nega vnosa hrane, se odvečna energija shrani v obliki maščobnega tkiva. K pozitivni energijski bilanci lahko prispeva tudi pretiran vnos beljakovin, presežek pa se shrani v obliki maščevja. Pri negativni energijski bilanci se zmanjša masa različnih tkiv. Pri negativni energijski bilanci je razmerje med izgubo puste mase in maščob- ne mase odvisno od presnovne nastavitve, ki določa izraženost patofizioloških mehanizmov enostavnega ali stresnega stradanja (17). Beljakovinska bilanca je ob zadostnem vnosu be- ljakovin lahko pozitivna le ob zadostnem energijskem vnosu in ustrezni stimulaciji anabolizma (fiziološko v obdobju rasti ali ustrezne telesne vadbe). Ob nezado- stnem energijskem vnosu se namreč aminokisline za vzdrževanje homeostaze glukoze presnavljajo v gluko- zo in služijo kot vir energije. Motnje prehranjenosti in z njimi povezana stanja prikazujemo v Tabeli 2 (2). 3.2.1.1 Podhranjenost Podhranjenost (angl. undernutrition2 in angl. mal- nutrition) je motnja prehranjenosti, pri kateri neza- dosten vnos energije ali posameznih hranil glede na potrebe telesa povzroči spremembe v sestavi telesa, delovanju telesa in kliničnem poteku bolezenskih stanj (3,24). Podhranjenost je lahko posledica stradanja za- radi pomanjkljivega vnosa, neustreznega privzema (pri malabsorpciji) ali izkoristka hrane (pri kaheksiji) ob sicer zadostnem vnosu hrane. Njene posledice so spremenjena telesna sestava (zmanjšanje nemaščobne mase) in izguba celične mase, kar vodi do zmanjšanja telesnih in duševnih sposobnosti. Podhranjenost je kli- nično najpomembnejša skupina motenj prehranjenosti. Podhranjenost diagnosticiramo z oceno prehran- skega stanja po merilih Globalne pobude za opredelitev podhranjenosti (angl. Global Leadership Initiative on Malnutrition, GLIM). Merila GLIM so trenutno najbolj uveljavljeno diagnostično orodje za diagnosticiranje podhranjenosti, ki se soglasno uporablja na globalni ravni in je že validirano na nekaterih skupinah pacien- tov (Tabela 3) (3,25-27). Do nedavnega so glede na različna razmerja po- manjkanja substratov podhranjenost delili na dve feno- tipski obliki: • pretežno beljakovinsko podhranjenost ob energij- sko uravnoteženi prehrani (kvašiorkor) in • sočasno beljakovinsko ter energijsko podhranjenost (marazem). Za današnje klinično okolje pa je bolj smiselna uve- ljavljena etiopatogenetska delitev podhranjenosti (Tabe- la 4), ki loči podhranjenost glede na prisotnost ali od- sotnost vnetja in bolezni (3). Motnje prehranjenosti Podhranjenost Prekomerna hranjenost Neravnovesje mikrohranil Sindrom ponovnega hranjenja S prehranjenostjo povezane motnje Sarkopenija Krhkost Tabela 2: Motnje prehranjenosti in s prehranjenostjo povezane motnje. 2 Termina angl. malnutrition in angl. undernutrition sta terminološko problematična že v mednarodnem prostoru. Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO) termin angl. malnutrition uporablja kot krovni pojem tako za angl. undernutrition kot angl. overnutrition (18). V prispevku pa uporabljamo terminologijo ESPEN, ki angl. malnutrition obravnava kot terminološki sinonim za undernutrition (2). Za podobno terminološko opredelitev se odločajo tudi avtorji drugih prispevkov, angl. malnutrition pa se v mednarodni literaturi pojavlja tudi v vprašalnikih za opredelitev diagnoze, ki bi ustrezala terminu angl. undernutrition (npr. GLIM) (19-22). Zato smo se odločili, da termina malnutricija v slovenščini ne uporabljamo, angl. malnutrition pa obravnavamo v ožjem smislu, in sicer kot podhranje- nost. Tako že sedaj svetuje tudi Slovenski medicinski slovar (23). 361 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane Podhranjenost ob bolezni s prisotnostjo vnetja Podhranjenost ob bolezni s prisotnostjo vnetja (an- gl. disease-related malnutrition with inflammation) je presnovno stanje zaradi bolezni s prisotnim vnetjem, ki zaradi poudarjene katabolne komponente in omejitve vnosa hrane ob stresni presnovi povzroči spremembe v telesni sestavi, njegovem delovanju in kliničnem poteku osnovne bolezni in pridruženih bolezenskih stanj. Pod- hranjenost se pogosto razvije ob akutni ali kronični bo- lezni, ki jo spremljajo vnetni procesi (28,29). Za vnetni proces je značilna povečana potreba po energiji in belja- kovinah, hkrati vnetje vpliva na zmanjšanje želje po vno- su hrane (anoreksija/neješčnost). K zmanjšanemu vnosu hrane prispevajo tudi različna klinična stanja, pri katerih je prisoten sistemski vnetni odziv. Ob akutni bolezni je vnetni odziv izrazit, medtem ko je ob kroničnih boleznih prisotno tleče vnetje oz. vnetje nižje stopnje (koncentra- cija C-reaktivnega proteina (CRP) je redko nad 40 mg/l). Podhranjenost ob kronični bolezni s prisotnostjo vnetja Kaheksija (angl. cachexia) je zapleten presnovni sin- drom ob kronični bolezni, za katerega je značilna neho- tena izguba mišične mase brez ali z izgubo maščobnega tkiva (30,31). Praviloma je povezana s kroničnimi bolez- nimi ali stanji, ki povzročajo blago ali zmerno kronično vnetje. Razvije se ob popuščanju različnih organov, kot so srce, pljuča, jetra in ledvice, pogosto se razvije ob raku, kroničnih sistemskih okužbah ter revmatičnih obolenjih z izrazito vnetno komponento. Ključna patofiziološka presnovna značilnost je prevlada katabolnih presnovnih procesov nad anabolnimi. Katabolna komponenta kahe- ksije je ob prenizkem energijskem in/ali hranilnem vno- su dodatno poudarjena. Na podhranjenost zaradi preniz- kega energijskega ali hranilnega vnosa lahko vplivamo s prehransko terapijo. Z njo lahko deloma zmanjšamo tudi razvoj kahektičnih presnovnih sprememb. Glavna diagnostična merila za kaheksijo so poleg pri- sotnosti kronične bolezni še nehotena izguba vsaj 5 % telesne mase v zadnjih 12 mesecih ali manj in prisotnost vsaj 3 od 5 dodatnih meril: • zmanjšana mišična moč (meritev v najnižji tercili), • utrujenost, • anoreksija, • znižan indeks puste telesne mase, • patološki izvidi biokemičnih preiskav (zvišanje vne- tnih kazalnikov: CRP > 5,0 mg/l, IL-6 > 4,0 pg/ml, ane- mija (Hb < 120 g/l), koncentracija albumina < 32 g/l). Podhranjenost Podhranjenost ob bolezni s prisotnostjo vnetja • podhranjenost ob kronični bolezni s prisotnostjo vnetja rakasta kaheksija in druge za bolezni specifične oblike kaheksije • podhranjenost ob akutni bolezni ali poškodbi s prisotnostjo vnetja Podhranjenost ob bolezni brez prisotnosti vnetja Podhranjenost ob odsotnosti bolezni Tabela 4: Razdelitev oblik podhranjenosti glede na patogenetske mehanizme. Povzeto po Cederholm T, et al., 2017 (2). Legenda: TM – telesna masa, ITM – indeks telesne mase, NRS 2002 – orodje za presejanje prehranske ogroženosti 2002 (angl. Nutrition Risk Screening 2002), MUST – univerzalno orodje za presejanje podhranjenosti (angl. Malnutrition Universal Screening Tool), MNA – mini prehranski pregled (angl. Mini Nutritional Assessment), SGA – subjektivni celostni prehranski pregled (angl. Subjective Global Assessment). Kako diagnosticiramo podhranjenost? (GLIM) Prehransko presejanje z ustreznim presejalnim orodjem • NRS2002 • MUST • MNA • SGA Ocena prehranjenosti Diagnoza podhranjenosti (1 fenotipsko merilo + 1 etiološko merilo) • fenotipska merila nenamerna izguba telesne mase nizek ITM znižana mišična masa • etiološka merila zmanjšan vnos hrane ali zmanjšana asimilacija hrane prisotnost kronične bolezni Stopnja podhranjenosti (določimo jo na podlagi fenotipskih meril) Tabela 3: Proces ocene podhranjenosti po postopku Globalne pobude za opredelitev podhranjenosti (angl. Global Leadership Initiative on Malnutrition, GLIM). 362 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 Prekaheksija (angl. precachexia) je razvijajoči se pre- snovni sindrom ob kronični vnetni bolezni, ki lahko na- preduje v kaheksijo in za katerega je značilno katabol- no stanje z blago izgubo telesne mase. Diagnostično jo opredelimo kot izgubo telesne mase za manj kot 5 % v zadnjih 6 mesecih s prisotnostjo anoreksije ali z njo po- vezanih simptomov in kroničnega ali ponavljajočega se vnetnega dogajanja (30,32). Rakasta kaheksija (angl. cancer cachexia) je pre- snovni sindrom ob rakasti bolezni, za katerega je zna- čilna izguba mišične mase brez ali s pridruženo izgubo maščobnega tkiva. Kaže se tudi z anoreksijo, astenijo in anemijo. Diagnosticiramo jo ob izgubi vsaj 5 % telesne mase v zadnjih 6 mesecih ali pri vsaki izgubi telesne ma- se za več kot 2 % pri indeksu telesne mase pod 20 kg/m2 ob prisotnosti rakave bolezni (30,32,33). Srčna kaheksija (angl. cardiac cachexia) je posebna oblika kaheksije ob kroničnem srčnem popuščanju, za katero je značilna nehotena izguba needematozne teles- ne mase (> 7,5 % glede na telesno maso pred boleznijo) in ki se lahko kaže z običajnimi znaki in simptomi kahe- ksije (34). Srčni kaheksiji so pridružene nevroendokrine in imunske motnje ter slabša napoved izida bolezni, ne glede na trajanje in resnost srčnega popuščanja. Podhranjenost ob akutni bolezni ali poškodbi s priso- tnostjo vnetja Podhranjenost ob akutni bolezni ali poškodbi s pri- sotnostjo vnetja (angl. acute disease- or injury-related malnutrition) opredelimo kot presnovno stanje zaradi vnetja ob akutni bolezni ali poškodbi, ki zaradi pou- darjene katabolne komponente in nezadostnega vnosa hrane ob stresni presnovi povzroči spremembe v sestavi telesa, njegovem delovanju in kliničnem poteku osnovne bolezni in pridruženih bolezenskih stanj. Podhranjenost ob akutni bolezni ali poškodbi s prisotnostjo vnetja se razvije pri kritično obolelih oz. huje poškodovanih (res- ne okužbe, opekline, poškodbe glave) ali po velikih ki- rurških posegih. Ti bolniki so zelo prehransko ogroženi ravno zaradi poudarjene stresne presnove (28,29,35). Združen vpliv provnetnih citokinov, povišanega spro- ščanja kateholaminov in kortikosteroidov, neodzivnost na inzulin in druge rastne dejavnike, ležanje in zmanjša- nje ali odsotnost vnosa hrane vodijo do hitrega zmanj- šanja telesnih zalog energije in hranil. Taki posamezniki potrebujejo načrt prehranske terapije ne glede na nji- hovo telesno maso ali rezultate antropometričnih meri- tev. Zaenkrat še nimamo splošnih diagnostičnih meril za podhranjenost pri bolnikih, obravnavanih v enotah intenzivne terapije, vendar velja, da je treba bolnike z izrazito katabolno presnovo tudi ustrezno prehransko obravnavati (2). Podhranjenost ob bolezni brez prisotnosti vnetja Podhranjenost ob bolezni brez prisotnosti vnetja (an- gl. disease-related malnutrition without inflammation) je oblika podhranjenosti, ki jo povzročijo bolezenska stanja, zaradi katerih je vnos hrane nezadosten, pri bol- niku pa je vnetna komponenta presnove nepomembna. Takšna vrsta podhranjenosti se pogosto razvije zaradi disfagije pri obstrukciji zgornjih prebavil ali kot posledi- ca nevroloških bolezni (take so npr. možganska kap, Par- kinsonova bolezen, bolezni motoričnega nevrona, de- menca/kognitivna disfunkcija). V to skupino spada tudi podhranjenost zaradi duševnih motenj, kot so depresija in motnje hranjenja. Podhranjenost lahko povzročajo tudi bolezenska stanja, ki zmanjšujejo privzem hranil, kot so sindrom kratkega črevesa in različne oblike ma- labsorpcije zaradi bolezenskih sprememb sluznice čre- vesja. Malabsorbcija je lahko tudi sekundarna posledica podhranjenosti. V starosti sta lahko vzrok podhranje- nosti tudi zmanjšanje želje po hrani ali anoreksija zaradi staranja (36). Pri nekaterih bolezenskih stanjih je pri- sotno tudi sistemsko vnetje nizke stopnje, vendar to ne vpliva pomembneje na razvoj podhranjenosti. Prav tako je lahko pri nekaterih kroničnih boleznih (npr. Crohno- va bolezen) vnetje dejavnik podhranjenosti v začetni fazi in njenih zagonih, nima pa klinično pomembnega vpliva pri napredovanju podhranjenosti, kadar bolezen ni ak- tivna (obdobje brez vnetja). Diagnostična merila za to obliko podhranjenosti so enaka tistim za podhranjenost ob prisotnosti osnovne kronične bolezni, vendar bioke- mični označevalci ne pokažejo trajnega ali ponavljajoče- ga se vnetja (2). Podhranjenost ob odsotnosti bolezni Podhranjenost ob odsotnosti bolezni (angl. malnutr- tition without disease) je oblika podhranjenosti, ki je posledica enostavnega stradanja zaradi različnih dejav- nikov. Pogosti so tudi socioekonomski razlogi. Lakota je še vedno glavni dejavnik za razvoj podhranjenosti v rev- nih, manj razvitih državah, pogosta pa je tudi v razvitih državah, sploh pri onemoglih, revnih in socialno odri- njenih. Podhranjenost te oblike se lahko razvije tudi za- radi slabega stanja zobovja in obzobnih tkiv, slabe ustne higiene, žalovanja ali ob zavestni odločitvi za znižan energijski in/ali hranilni vnos pri zdravih (kot npr. pri 363 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane gladovni stavki). Pogosti primeri enostavnega stradanja pri zdravih so postenje (angl. fasting) zaradi religioznih ali drugih razlogov, prekinitveni post (angl. intermittent fasting) in druge oblike restriktivnega prehranjevanja, ki časovno in/ali količinsko omejijo energijski in/ali hra- nilni vnos. Napredovanje procesov staranja lahko pri- speva k razvoju katere koli oblike podhranjenosti (30). Presnovno stanje in izhodišča prehranske terapije so pri podhranjenosti ob odsotnosti bolezni večinoma po- dobni podhranjenosti ob bolezni brez vnetja (2). Podhranjenost pri dojenčkih, otrocih in mladostnikih Najpomembnejši kazalnik za oceno prehranskega stanja dojenčka, otroka ali mladostnika je spremljanje njegove rasti, ki se kaže v vrsti antropometričnih kazal- nikov, vključno s telesno maso, telesno višino/dolžino in obsegom glave. Izmerjene meritve primerjamo s stan- dardi, značilnimi za spol in starost. Posamezna meritev je nepomembna, saj zgolj z eno meritvijo ne moremo ugotoviti, ali otrok sledi zadovoljivemu vzorcu rasti. Pri dojenčkih in otrocih zato kot orodje za oceno prehran- skega stanja uporabljamo t. i. rastne krivulje oz. z-vred- nosti. Z njimi lahko ugotovimo, ali je dojenček oz. otrok ustrezno prehranjen, saj izmerjene meritve pri posame- zniku primerjamo z referenčnimi vrednostmi za starost in spol (37). Pri podhranjenih otrocih glede na Svetovno zdrav- stveno organizacijo (World Health Organisation, WHO) razlikujemo tri oblike podhranjenosti (38). Prenizka telesna masa (angl. underweight) v okviru pediatrije je oblika otroške podhranjenosti, pri kateri je telesna masa otroka manjša od vrednosti mediane otro- ških rastnih standardov, zmanjšane za dva standardna odklona (z-vrednost < –2). Otrok s premajhno telesno maso za določeno starost je lahko izčrpan in/ali zaostaja v rasti (38). Huda podhranjenost (angl. wasting) v okviru pedi- atrije je oblika otroške podhranjenosti, pri kateri je te- lesna masa otroka glede na telesno dolžino/višino manj- ša od vrednosti mediane otroških rastnih standardov, zmanjšane za dva standardna odklona (z-vrednost < –2). Običajno gre za posledico precejšnje izgube telesne mase zaradi nedavnega akutnega pomanjkanja hrane, strada- nja ali bolezni. Izčrpanost oslabi delovanje imunskega sistema, kar poveča dovzetnost za nalezljive bolezni in tudi tveganje za smrt (38). Zaostanek v rasti (angl. stunting) v okviru pedia- trije je oblika otroške podhranjenosti, pri kateri je te- lesna dolžina/višina otroka manjša od vrednosti me- diane otroških rastnih standardov, zmanjšane za dva standardna odklona (z-vrednost < –2). Je posledica kro- nične ali ponavljajoče se podhranjenosti, ki je običajno povezana s slabimi socialno-ekonomskimi razmerami, slabim zdravjem in neuravnoteženo prehrano matere med nosečnostjo, pogostimi boleznimi in/ali neustre- zno prehrano in nego dojenčkov ter otrok v zgodnjem življenjskem obdobju. Otroci z zaostankom v rasti po- gosto zaostajajo tudi na področju duševnega razvoja in navadno ne dosežejo svojega telesnega (tj. končne teles- ne višine) in kognitivnega potenciala. Izpostavljeni so večjemu tveganju za bolezni in smrt (38). 3.2.1.2 Prekomerna hranjenost Prekomerna hranjenost (angl. overnutrition) je mot- nja prehranjenosti, za katero je značilna pretirana nako- pičenost maščevja, ki ogroža zdravje (39). Opredelimo jo kot spekter prehranskih stanj, ko glede na indeks telesne masa (ITM) ocenimo povečano telesno maso (odrasli > 25 kg/m2, starostniki > 27 kg/m2) (40). Ob tem je treba opozoriti, da ITM ne označuje telesne sestave in koli- čine ter porazdelitve prekomernih količin maščevja. V klinični praksi se uporablja kot presejalni test za različna stanja prekomerne hranjenosti in predstavlja usmeritev v diagnostični proces prehranske in presnovne obravna- ve debelosti (41,42). Pri prekomerno hranjenih je lahko telesna sestava v začetnih oblikah še znotraj mej normal- nega razmerja telesnih tkiv, z višanjem ITM pa se kopiči predvsem maščevje. Pri bolezenskih oblikah kopičenja maščevja se zmanjšuje tudi pusta telesna masa (43). Med oblike prekomerne hranjenosti umeščamo prekomerno telesno maso, debelost, sarkopenično debelost in bole- zensko obliko debelosti z adipozopatijo. Prekomerna telesna masa in debelost Prekomerna telesna masa (angl. overweight) je obli- ka prekomerne hranjenosti, ki po merilu ocene z ITM še ne ustreza opredelitvi debelosti. O prekomerni telesni masi pri otrocih govorimo, če je telesna masa otroka glede na telesno dolžino/višino večja od mediane otroških rastnih standardov, povečane za dva standardna odklona (z-vrednost > 2), za otroke, mlajše od 5 let, oz. večja od mediane otroških rastnih standardov, povečane za en standardni odklon (z-vred- nost > 1), za otroke v starosti 5–19 let. Ker lahko prekomerna telesna masa povzroči pospe- šeno linearno rast, je otrok lahko zelo visok za svojo sta- rost in prej doseže višino odraslega. Debelost (angl. obesity) je oblika prekomerne hra- njenosti, pri kateri je ITM ≥ 30 kg/m2 (41,42). Pri otrocih govorimo o debelosti, če je telesna masa glede 364 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 na telesno dolžino/višino za starost večja od mediane otroških rastnih standardov, povečane za 3 standardne odklone (z-vrednost > 3), za otroke, mlajše od 5 let, oz. večja od mediane otroških rastnih standardov, povečane za 2 standardna odklona (z-vrednost > 2), za otroke v starosti 5–19 let (44). V prehranski obravnavi prekomerne telesne mase in debelosti vedno uporabljamo meritve telesne sestave, ki omogočajo tudi klinično oceno terapevtskih ukrepov za uravnavanje telesne sestave. Debelost z adipozopatijo Debelost z adipozopatijo (angl. obesity with adiposo- pathy) je kronična presnovna večvzročna bolezen, ki je posledica disfunkcije nakopičenega maščobnega tkiva, ki povzroča zdravju škodljive sistemske učinke. Bolezen- sko debelost diagnosticiramo na osnovi antropometrič- nih meritev (ITM, obseg trebuha), ocene stopnje zaple- tov bolezensko spremenjenega maščobnega tkiva glede na Edmontonsko klasifikacijo stopenj debelosti (angl. Edmonton Obesity Staging System, EOSS) in meritev te- lesne sestave (42,45). Z merjenjem telesne sestave (bioe- lektrična impedanca, dvoenergijska rentgenska absorp- ciometrija in druge metode) ocenimo delež maščobne mase. Epidemiološko gledano se delež telesne maščobe pri posamezniku razlikuje glede na spol, starost, geneti- ko, telesno pripravljenost itd. Obstajajo različni teoretič- ni pristopi k povezavi med deležem telesne maščobe in zdravjem (46). Različne raziskave so tako razvile različna priporočila za najustreznejši delež telesne maščobe, do- govorno pa velja priporočilo WHO, da delež maščobne mase > 25 % za moške in > 35 % za ženske opredelimo kot debelost (47,48). Enake vrednosti so predvidene tudi za fante (25 %) in za dekleta (35 %), stare 10–18 let (49). Zdravljenje bolezenske debelosti je zapleteno in te- melji na izhodiščih klinične prehrane in obravnave kroničnih bolezni, kar pomeni njeno preprečevanje, odkrivanje, zdravljenje (diagnoza, ocena zapletov adi- pozopatije, določitev cilja, izbira primerne terapije) in dolgoročno spremljanje. Zato debelosti ne zdravimo s »hujšanjem«, temveč je v ospredju dolgoročno uravna- vanje telesne mase ob ustrezni podpori s potrebnimi hra- nili in ciljem, da pri posamezniku ohranimo optimalno količino puste mase. Podoben pristop uporabljamo pri odkrivanju in zdravljenju sarkopenične debelosti. Sarkopenična debelost Sarkopenična debelost (angl. sarcopenic obesity) je oblika prekomerne hranjenosti, za katero je značilno specifično klinično in presnovno stanje z značilnim kopičenjem maščobne mase in hkratno izgubo mišič- ne mase/funkcije (43,50). Klinična slika in presnovno stanje sarkopenične debelosti sta posledica patofiziolo- ških mehanizmov, ki sinergistično pripeljejo do kopi- čenja maščobne mase in hkratne izgube mišične mase oz. funkcije. Kopičenje maščobne mase spodbuja razvoj kaheksije, pri čemer imajo pomemben presnovni vpliv adipokini, ki jih izloča nakopičena maščoba (50). To vpliva na zmanjšanje in spremembo kakovosti mišične mase (npr. razvoj miosteatoze) ter na njeno funkcijo. Ker zmanjšanje funkcije in mase mišičja zmanjšuje ba- zalno porabo energije in funkcionalno zmogljivost po- sameznika, na ta način prispeva tudi k povečanju telesne mase in presnovnega vpliva maščevja. Skupen presnovni vpliv debelosti in sarkopenije zato pomeni večje tveganje za razvoj presnovnih motenj in funkcionalne prizade- tosti, kot ga predstavljata izolirani bolezenski stanji (50). Sarkopenično debelost presejamo pri različnih kli- ničnih stanjih, kot so nedavna akutna bolezenska sta- nja, predhodne težave s prehranjevanjem, anamneza, ki nakazuje stanje krhkosti, in pri kroničnih boleznih pri starosti > 70 let (50). Sarkopenično debelost opredeli- mo pri posamezniku s sočasno prisotnostjo debelosti in sarkopenije (28). Pri opredelitvi sarkopenične debelosti sledimo diagnostičnemu procesu, ki ga prikazujemo v Tabeli 5. 3.2.1.3 Neravnovesje mikrohranil Makrohranila (angl. macronutrients) so hranila, ki organizmu zagotavljajo največji delež njegovih energij- skih potreb (maščobe, beljakovine in ogljikovi hidrati) (51). Mikrohranila (angl. micronutrients) so hranilne snovi, ki jih telo potrebuje v zelo majhnih količinah (vi- tamini in minerali) (52). Vitamini (angl. vitamins) so heterogena skupina or- ganskih spojin, ki so v majhnih količinah v naravnih ži- vilih in so nujno potrebne za normalen potek presnov- nih procesov (14,53). Minerali (angl. minerals) so katera koli v naravi pri- sotna anorganska snov definirane kemijske sestave in fizikalnih lastnosti, navadno sestavina zemeljske skorje (14,54). Lahko jih delimo na makroelemente in elemen- te v sledeh (mikroelemente). Makroelementi (angl. macroelements, tudi elektro- liti) so kemični elementi, ki so v hrani v razmeroma velikih količinah. To so npr. natrij, kalij, klorid, kalcij, fosfor, žveplo in magnezij (14,55). Pomanjkanje ali pre- sežek makroelementov običajno obravnavamo v sklopu elektrolitskih motenj. 365 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane Elementi v sledeh (angl. trace elements, tudi mikroe- lementi) so kemični elementi, ki so v vseh tkivih v manj- ših količinah in so bistveni v prehrani, če jih je preveč, pa so lahko škodljivi ali strupeni. To so npr. baker, cink, fluor, jod, kobalt, krom, magnezij, mangan, molibden, selen, vanadij in železo (14,55). Neravnovesje mikrohranil (angl. micronutrient im- balance) je motnja prehranjenosti, za katero je značilno pomanjkanje ali presežek posameznih mikrohranil (56). Neravnovesje mikrohranil je lahko posledica spre- memb v vnosu hrane, pomanjkljive absorpcije, poveča- nih izgub ali jemanja zdravil. Potrebe po vnosu posa- meznih mikrohranil so odvisne od starosti, prehrane posameznika (živila so lahko obogatena z mikrohranili itd.) in prisotnosti bolezni. Neravnovesje mikrohranil ugotovimo pri prehranski obravnavi. Celostna prehran- ska ocena je pomembna za ugotavljanje pomanjkanja specifičnih mikrohranil, saj je neravnovesje mikrohra- nil pogosto pridruženo podhranjenosti (57). Analiza prehranskih vnosov prikaže morebitno pomanjkanje ali pretiran vnos hranil glede na priporočene dnevne vno- se (angl. recommended dietary allowances, RDA). Pri tem je treba upoštevati, da so RDA priporočila za vnos hranil pri zdravih odraslih posameznikih, kar ne odraža nujno potreb posameznika pri različnih boleznih. Prav tako je tolmačenje laboratorijsko določenih vrednosti mikrohranil v krvi zahtevno, saj izmerjene koncentra- cije ne odražajo vedno biološko dostopnih vrednosti. Meritve mikrohranil v krvi praviloma zato niso del ru- tinskega prehranskega pregleda. Izvajamo jih le, kadar na osnovi prehranskega pregleda sumimo na njihovo neravnovesje, ob restriktivnih prehranskih režimih, dolgotrajni podhranjenosti ali daljšem obdobju jemanja prehranskih dopolnil z mikrohranili (2,57). Pomanjkanje mikrohranil Pomanjkanje mikrohranil (angl. micronutrient de- ficiency) je oblika neravnovesja mikrohranil, pri kate- ri je vnos posameznih hranil (vitaminov, elementov v sledeh in mineralov) glede na potrebe posameznika ne- zadosten, kar lahko ogroža zdravje in povzroča različ- na patološka klinična stanja. Pomanjkanje mikrohranil lahko povzroča tudi zelo resna klinična stanja, kot so sideropenična anemija pri pomanjkanju železa, rahitis ali osteomalacija/osteoporoza ter sekundarni hiperpa- ratiroidizem pri pomanjkanju vitamina D, nočna slepo- ta pri pomanjkanju vitamina A in beriberi ali sindrom Wernicke-Korsakov pri pomanjkanju tiamina. Klinične posledice pomanjkanja mikrohranil se neredko kažejo tudi z bolj prikrito klinično sliko (moteno celjenje ran ali povečana nagnjenost k okužbam) in jih v klinični praksi (npr. po bariatričnih operacijah) pogosto spre- gledamo (58). Laboratorijsko določanje koncentracije mikrohranil opravimo, kadar glede na ugotovitve pre- hranske obravnave sumimo na njihovo dolgotrajno po- manjkanje ali v okviru spremljanja dolgotrajne medicin- ske prehranske terapije (npr. pri bolnikih s parenteralno prehrano na domu zaradi odpovedi prebavil) (2,57). Legenda: ITM – indeks telesne mase; DXA – dvoenergijska rentgenska absorpciometrija (angl. dual-energy x-ray absorptiometry); MM – maščobna masa; ALM – pusta masa na okončinah (angl. appendicular lean mass); TM – telesna masa; SARC-F – vprašalnik za oceno moči oz. sposobnosti prenašanja bremen, pomoči pri hoji, dviganju s stola, vzpenjanja po stopnicah in števila padcev (angl. Strength, Assistance with walking, Rising from a chair, Climbing stairs and Falls, SARC-F). Sarkopenična debelost Presejanje Presejanje debelosti • ITM > 30 kg/m2 • obseg pasu (M > 102 cm, Ž > 88 cm) Presejanje sarkopenije • simptomi in/ali znaki • vprašalnik SARC-F Diagnoza (potrebno izpolnjevanje obeh meril) Spremenjena funkcija mišic • meritev moči stiska roke • test vstajanja s stola v 15 sekundah ali 30 sekundah • meritev moči iztega kolena Spremenjena telesna sestava • dvoenergijska rentgenska absorpciometrija (DXA) • bioimpedančna (vektorska) analiza (BI(V)A) Resnost Stopnja 1: brez zapletov Stopnja 2: bolezenski zapleti zaradi debelosti in/ali sarkopenije (vsaj 1) • presnovni sindrom • srčno-žilna bolezen • bolezen dihal • zmanjšanje gibalne zmogljivosti Tabela 5: Diagnostični proces za oceno sarkopenične debelosti. 366 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 Presežek mikrohranil Presežek mikrohranil (angl. micronutrient excess) je oblika neravnovesja mikrohranil, pri kateri je vnos posameznih hranil (vitaminov, elementov v sledeh in mineralov) glede na potrebe posameznika previsok, kar lahko ogroža zdravje in povzroča različna pato- loška klinična stanja (59). Pretiran vnos mikrohranil lahko povzroča specifične toksične pojave (npr. motnje gibanja pri akumulaciji mangana, hiperkalciemija ob zastrupitvi z vitaminom D) ali splošne toksične pojave (npr. draženje kože ob pretiranem vnosu niacina). Do presežka mikrohranil lahko pride tudi zaradi njihovega neustreznega predpisovanja. Zaradi nezanesljivosti meritev koncentracije mikro- hranil v krvi pri bolezenskih stanjih je za oceno presežka vnosa mikrohranil ključna klinična prehranska obrav- nava. Pri bolnikih z dolgotrajno prehransko terapijo je priporočeno laboratorijsko spremljanje koncentracije mikrohranil na 6 mesecev (2). 3.2.1.4 Sindrom ponovnega hranjenja Sindrom ponovnega hranjenja (angl. refeeding syn- drome) je motnja prehranjenosti, za katero je značilno elektrolitsko, tekočinsko in acidobazno neravnovesje, ki se pojavi po ponovni uvedbi oralnega3, enteralnega ali parenteralnega hranjenja pri prej podhranjenih ali stra- dajočih posameznikih. Diagnostična merila za sindrom ponovnega hranjenja so tekočinsko neravnovesje, mo- tena homeostaza glukoze, povišana serumska koncen- tracija laktata zaradi pomanjkanja tiamina, hipofosfa- temija, pogosto tudi hipokaliemija, hipomagneziemija in hipokalciemija (60). Običajno se pojavi drugi do peti dan po začetku uvajanja hranjenja. Če ga ne prepozna- mo, lahko povzroča tudi smrtne zaplete. Klinično se sindrom ponovnega hranjenja kaže kot zastajanje teko- čine s perifernimi edemi, kongestivno srčno popušča- nje pri srčnih bolnikih, motnje srčnega ritma, dihalna stiska, delirij in drugi znaki encefalopatije, lahko tudi disfunkcija drugih organskih sistemov (60). Tveganju za pojav sindroma ponovnega hranjenja so izpostavljeni posamezniki, pri katerih ugotovimo ene- ga od naslednjih dejavnikov: ITM < 16 kg/m2; nehote- na izguba telesne mase > 15 % v 3–6 mesecih; malo ali nič prehranskega vnosa > 10 dni; nizke vrednosti kalija, fosfata in magnezija pred začetkom hranjenja. Ob pri- sotnosti 2 dejavnikov tveganja je razvoj sindroma po- novnega hranjenja verjeten že pri ITM < 18,5 kg/m2; ne- hoteni izgubi telesne mase > 10 % v 3–6 mesecih; malo ali nič prehranskega vnosa > 5 dni; anamnezi alkoho- lizma; kroničnem zdravljenju z zdravili, kot so inzulin, antacidi ali diuretiki (2,59,61). Pojavnost pri bolnikih, pri katerih začnemo s pre- hransko terapijo, je odvisna od presnovne prizadetosti zaradi podhranjenosti in bolezenskega stanja ter od agresivnosti ponovnega hranjenja, in znaša 5–50 % (60,61). 3.2.1.5 Sarkopenija Sarkopenija (angl. sarcopenia) je sindrom, za kate- rega je značilna napredujoča in splošna izguba skeletne mišične mase in funkcije (moči, telesne zmogljivosti). Ker mišična masa predstavlja večino puste mase v te- lesu, ocena sarkopenije omogoča oceno prehranskega stanja posameznika (61). V Tabeli 6 so prikazana diagnostična merila za sarkopenijo. Legenda: ALM – angl. appendicular lean mass; FFMI – indeks nemaščobne mase (angl. fat free mass index). Sarkopenija Majhna mišična moč Moč stiska roke • moški: < 27 kg • ženske < 16 kg Vstajanje s stola • < 5 dvigov v 15 sekundah Majhna mišična masa in/ali kakovost mišic Denzitometrično merilo [ALM/višina2] • moški: < 7 kg/m2 • ženske: < 5,5 kg/m2 Bioimpedančni merili • FFMI moški: < 17 kg/m2 ženske: < 15 kg/m2 • fazni kot < 4° Nizka telesna zmogljivost • preizkus hoje, drže in hitrosti na 4 metrih Tabela 6: Diagnostična merila za opredelitev sarkopenije. 3 V besedilu smo se zaradi ustaljenosti v klinični praksi odločili uporabljati termin oralno in ne peroralno. 367 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane 3.2.1.6 Krhkost Krhkost (angl. frailty) je medicinski sindrom s šte- vilnimi vzroki in pridruženimi dejavniki, za katerega je značilno zmanjšanje moči, vzdržljivosti in fizioloških funkcij, kar poveča posameznikovo tveganje za izgubo samostojnosti ali smrt (62,63). To stanje vodi do zmanj- šane zmožnosti prenašanja stresnih dejavnikov, kot so povečane življenjske obremenitve, poškodbe in bolezni. Krhkost je zato dejavnik tveganja za izgubo samostojno- sti in razvoj odvisnosti od drugih zaradi nastanka funk- cionalnega pomanjkanja in telesne nezmožnosti. To vo- di tudi v funkcionalno omejenost. Krhkost je v glavnem povezana s staranjem, vendar je nanjo mogoče vplivati s spremembami življenjskega sloga. Finančne omejitve, osamljenost, depresija, težave z žvečenjem in spremembe v požiranju so nadaljnji pri- meri pogojev, ki lahko prispevajo k podhranjenosti in s tem h krhkosti pri starejših. Za diagnozo sindroma fenotipske (medicinske) krh- kosti morajo biti izpolnjeni 3 od 5 pogojev: izguba teles- ne mase; izčrpanost (utrujenost); nizka stopnja telesne dejavnosti; upočasnjenost; šibkost (2,64,65). Prehranska krhkost Prehranska krhkost (angl. nutritional frailty) je ob- lika s prehrano povezanega stanja, za katero je značil- na sočasna prisotnost krhkosti in podhranjenosti (66). Za to stanje je značilna nenadna izrazita izguba telesne mase ter izguba mišične mase in moči pri že krhkih po- sameznikih. Odraža zmanjšanje osnovnih fizioloških re- zerv, kar pogosto dodatno pripomore k nesamostojnosti pri skrbi zase in za svojo prehrano (66,67). To lahko vodi v stopnjevanje krhkosti, ker se zaradi funkcionalne ope- šanosti zmanjšuje zmožnost posameznika za prehranje- vanje (68). Prehransko krhki posamezniki imajo lahko tudi druge motnje prehranjenosti. 4 Razprava Terminologija klinične prehrane je rezultat eksplici- tnega terminološkega dogovora in predstavlja strokovni konsenz relevantnih slovenskih strokovnjakov s področ- ja klinične prehrane. Namenjena je poenoteni uporabi osnovnih pojmov klinične prehrane in vključitvi stro- kovnih znanj v klinično delo. Poenotenost razumevanja osnovnih strokovnih pojmov klinične prehrane je izho- dišče za nadaljnji razvoj stroke. Hkrati omogoča strokov- no sporazumevanje strokovnjakov na področju klinične prehrane in poenoteno poučevanje v okviru izobraže- valnega sistema na različnih ravneh študija medicine in drugih poklicev, katerih študijski programi obsegajo po- dročji prehrane človeka in klinične prehrane. Razvoj terminologije klinične prehrane je dinamičen proces, ki omogoča prenos novih znanstvenih spoznanj v klinično prakso. Nekateri pojmi se bodo v prihodnosti nedvomno še preoblikovali na osnovi novih znanstvenih ugotovitev in se hkrati prilagajali potrebam posamezni- kov in/ali pacientov ter razvoju zdravstvenega sistema. Na razvoj pojmov klinične prehrane bo nedvomno vpli- val tudi razvoj drugih medicinskih strok, pri katerih so ukrepi klinične prehrane del večdisciplinarne obravnave različnih bolezenskih stanj (69). Podobno lahko priča- kujemo razvoj tudi na področju preventivne medicine. Preventivni prehranski ukrepi so vse bolj izrazit del precizne medicine, v kateri je vedno več z zdravjem po- vezanih ukrepov usmerjenih v posameznika in njegove potrebe (70). Poenotena terminologija klinične prehra- ne bo v slovenskem prostoru omogočila hitrejši nadaljnji razvoj področja prehrane človeka skladno s sodobnimi koncepti zdravja, ki v središče postavljajo medicinsko obravnavo posameznika (71,72). 5 Zaključek Neustrezna prehrana posameznika glede na njegove presnovne potrebe je lahko vzrok funkcionalnih mo- tenj in/ali bolezenskih simptomov ter znakov. Prispevek predstavlja umestitev klinične prehrane znotraj medi- cine in njeno razmerje do preventivne prehrane. Poleg tega predstavi tipologijo osnovnih patoloških stanj, ki jih klinična prehrana obravnava. Razumevanje patofizi- ološke osnove in poenotena merila za diagnoze motenj prehranjenosti in s prehranjenostjo povezanih stanj so ključni za učinkovito in kakovostno prehransko obrav- navo ter pripravo načrta prehranskih ukrepov. Poleg tega omogočijo tudi raziskovalno in pedagoško delo na tem področju. Dokument o terminologiji klinične prehrane je bil potrjen na 5. seji Razširjenega strokovnega kolegija za klinično prehrano MZ RS. Izjava o navzkrižju interesov Avtorji nimamo navzkrižja interesov. Viri financiranja Raziskavo je financiralo Ministrstvo za zdravje Re- publike Slovenije prek projekta Usposabljanje in izobra- ževanje zdravstvenih delavcev za implementacijo klinične poti prehranske podpore na terciarnem in sekundarnem nivoju zdravstvenega varstva (C2711-19-185019). 368 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 Literatura 1. GBD 2015 Risk Factors CollaboratorsGlobal, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet. 2016;388(10053):1659-724. DOI: 10.1016/S0140-6736(16)31679-8 PMID: 27733284 2. Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, Ballmer P, Biolo G, Bischoff SC, et al. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clin Nutr. 2017;36(1):49-64. DOI: 10.1016/j.clnu.2016.09.004 PMID: 27642056 3. Cederholm T, Jensen GL, Correia MI, Gonzalez MC, Fukushima R, Higashiguchi T, et al.; GLIM Core Leadership Committee, GLIM Working Group. GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition - A consensus report from the global clinical nutrition community. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2019;10(1):207-17. DOI: 10.1002/jcsm.12383 PMID: 30920778 4. Blaž Kovač M, Rotovnik Kozjek N. Klinična prehrana. Med Razgl. 2020;59(2):3-8. 5. Žagar Karer M. Terminologija med slovarjem in besedilom: analiza elektrotehniške terminologije = Terminology between a dictionary and a text: analysis of electrotechnical terminology. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU; 2010. (Zbirka Linguistica et philologica). 6. Trebar B. Terminološka načela in oblikoslovno-skladenjske terminološke variacije. Jezikoslovni Zap. 2014;20(2):107-23. 7. Tonin G. Medicinska terminologija: terminotvorni postopki in kratice : terminotvorni postopki in kratice. Med Razgl. 2022;61:47-62. 8. Karer MŽ. Upoštevanje terminoloških načel v terminografski praksi. Slavistična Rev. 2018;66(2):235-49. 9. Tonin G. Kratični termini in priporočila za njihovo uporabo. Jez Slovs. 2022;67(1–2):209-21. DOI: 10.4312/jis.67.1-2.209-221 10. Tonin G. Medicinska terminologija: terminotvorni postopki in kratice. Ljubljana: Filozofska fakulteta, Oddelek za slavistiko; 2021. 11. Žele A. Pomenotvorne zmožnosti z vidika /de/terminologizacije (v slovenščini. In: Ledinek N, Žager Karer M, Humar M, ed. Terminologija in sodobna terminografija. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU; 2009. pp. 125-37. 12. Gorjanc V. Terminološko načrtovanje in upravljanje terminologije. Slavistična Rev. 2010;58(1):95-104. 13. Kališnik M. Uporaba slovenščine, latinščine in angleščine v sodobnem slovenskem zdravstvu. In: Humar M, editor. Terminologija v času globalizacije: zbornik prispevkov s simpozija: Ljubljana, 5-6 junij 2003 = Terminology at the time of globalization: collected papers from the scientific conference: Ljubljana, 5th-6th June 2003. Ljubljana: ZRC SAZU; 2004. pp. 229-32. 14. Kozjek NR, Tonin G, Puzigaća L, Veninšek G, Pirkmajer S, Košir Božič T, et al. Terminologija klinične prehrane: prehranska obravnava – presejanje prehranske ogroženosti in prehranski pregled. Zdrav Vestn. 2023. 15. Kozjek NR, Tonin G, Puzigaća L, Veninšek G, Pirkmajer S, Košir Božič T, et al. Terminologija klinične prehrane: načrt prehranskih ukrepov in organizacija prehranske oskrbe v zdravstvenih in negovalnih ustanovah. Zdrav Vestn. 2023. 16. The National agricultural library; The National library of medicine; The Library of congress. Joint Collection Development Policy: Human Nutrition and Food. Bethesda: NIH National library of medicine; 1998 [cited 2022 Sep 29]. Available from: https://wayback.archive-it.org/ org-350/20190227225406/https://www.nlm.nih.gov/pubs/cd_hum.nut. html#2. 17. Sobotka L, Allison SP, Forbes A, Meier RF, Schneider SM, Soeters PB, et al., eds. Basics in clinical nutrition. 5th ed. Prague: Galén; 2019. * MKB11 je zadnja različica mednarodne klasifikacije, ki je bila sprejeta na WHO, po pričakovanjih bo prevedena v slovenski jezik v naslednjem petletnem obdobju. V Sloveniji se v času izida članka uporablja MKB-10, različica 6, avstralska modifikacija. V pripravi je MKB-10, 11. različica, ki se bo začela uporabljati v letu 2023. Koda v MKB-11 Angleški termin Predlog slovenskega termina 05 endocrine disease, nutritional disorders and metabolic disorders endokrine bolezni, motnje prehranjenosti in presnovne bolezni 5B5 undernutrition podhranjenost 5b80 overweight čezmerna telesna masa 5B81 obesity debelost FB3Z, FB32Y, FB33 sarcopenia sarkopenija MG20 cachexia kaheksija MG20.0 malignant cachexia kaheksija pri raku 5D0Y other specified metabolic disorders (refeeding syndrome) s prehranjenostjo povezane motnje (sindrom ponovnega hranjenja) MG2A ageing associated decline in intrinsic capacity (frailty) s starostjo povezan upad psihofizične zmogljivosti (krhkost) Priloga 1: Pregled ključnih motenj prehranjenosti in s prehranjenostjo povezanih stanj v Mednarodni klasifikaciji bolezni 11* (73). 369 IZVIRNI ZNANSTVENI ČLANEK Terminologija klinične prehrane 18. World health organization. Malnutrition. Geneva: WHO Headquarters; 2023 [cited 2023 Apr 12]. Available from: https://www.who.int/news- room/questions-and-answers/item/malnutrition. 19. Kabashneh S, Alkassis S, Shanah L, Ali H. A Complete Guide to Identify and Manage Malnutrition in Hospitalized Patients. Cureus. 2020;12(6):e8486. DOI: 10.7759/cureus.8486 PMID: 32656004 20. Guigoz Y, Lauque S, Vellas BJ. Identifying the elderly at risk for malnutrition. The Mini Nutritional Assessment. Clin Geriatr Med. 2002;18(4):737-57. DOI: 10.1016/S0749-0690(02)00059-9 PMID: 12608501 21. Dipasquale V, Cucinotta U, Romano C. Acute Malnutrition in Children: Pathophysiology, Clinical Effects and Treatment. Nutrients. 2020;12(8):2413. DOI: 10.3390/nu12082413 PMID: 32806622 22. Norman K, Haß U, Pirlich M. Malnutrition in Older Adults-Recent Advances and Remaining Challenges. Nutrients. 2021;13(8):2764. DOI: 10.3390/nu13082764 PMID: 34444924 23. Amebis. Malnutracija. Kamnik: Amebis; 2023 [cited 2023 Apr 12]. 24. Soeters P, Bozzetti F, Cynober L, Forbes A, Shenkin A, Sobotka L. Defining malnutrition: A plea to rethink. Clin Nutr. 2017;36(3):896-901. DOI: 10.1016/j.clnu.2016.09.032 PMID: 27769782 25. de van der Schueren MA, Keller H, Cederholm T, Barazzoni R, Compher C, Correia MI, et al.; GLIM Consortium. Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM): guidance on validation of the operational criteria for the diagnosis of protein-energy malnutrition in adults. Clin Nutr. 2020;39(9):2872-80. DOI: 10.1016/j.clnu.2019.12.022 PMID: 32563597 26. Theilla M, Rattanachaiwong S, Kagan I, Rigler M, Bendavid I, Singer P. Validation of GLIM malnutrition criteria for diagnosis of malnutrition in ICU patients: an observational study. Clin Nutr. 2021;40(5):3578-84. DOI: 10.1016/j.clnu.2020.12.021 PMID: 33413910 27. Zhang Y, Zhang L, Gao X, Dai C, Huang Y, Wu Y, et al. Validation of the GLIM criteria for diagnosis of malnutrition and quality of life in patients with inflammatory bowel disease: A multicenter, prospective, observational study. Clin Nutr. 2022;41(6):1297-306. DOI: 10.1016/j.clnu.2022.04.016 PMID: 35537380 28. Jensen GL, Mirtallo J, Compher C, Dhaliwal R, Forbes A, Grijalba RF, et al.; International Consensus Guideline Committee. Adult starvation and disease-related malnutrition: a proposal for etiology-based diagnosis in the clinical practice setting from the International Consensus Guideline Committee. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2010;34(2):156-9. DOI: 10.1177/0148607110361910 PMID: 20375423 29. Soeters PB, Reijven PL, van Bokhorst-de van der Schueren MA, Schols JM, Halfens RJ, Meijers JM, et al. A rational approach to nutritional assessment. Clin Nutr. 2008;27(5):706-16. DOI: 10.1016/j.clnu.2008.07.009 PMID: 18783855 30. Muscaritoli M, Anker SD, Argilés J, Aversa Z, Bauer JM, Biolo G, et al. Consensus definition of sarcopenia, cachexia and pre-cachexia: joint document elaborated by Special Interest Groups (SIG) “cachexia- anorexia in chronic wasting diseases” and “nutrition in geriatrics”. Clin Nutr. 2010;29(2):154-9. DOI: 10.1016/j.clnu.2009.12.004 PMID: 20060626 31. Evans WJ, Morley JE, Argilés J, Bales C, Baracos V, Guttridge D, et al. Cachexia: a new definition. Clin Nutr. 2008;27(6):793-9. DOI: 10.1016/j. clnu.2008.06.013 PMID: 18718696 32. Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol. 2011;12(5):489-95. DOI: 10.1016/S1470- 2045(10)70218-7 PMID: 21296615 33. Rotovnik Kozjek N, Mrevlje Ž, Koroušić-Seljak B, Kogovšek K, Zakotnik B, Takač I. Kaheksija pri bolnikih z rakom. Zdr Vestn. 2013;82(3):133-41. 34. Anker SD, Coats AJ. Cardiac cachexia: a syndrome with impaired survival and immune and neuroendocrine activation. Chest. 1999;115(3):836-47. DOI: 10.1378/chest.115.3.836 PMID: 10084500 35. Jeejeebhoy KN. Malnutrition, fatigue, frailty, vulnerability, sarcopenia and cachexia: overlap of clinical features. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012;15(3):213-9. DOI: 10.1097/MCO.0b013e328352694f PMID: 22450775 36. Roy M, Gaudreau P, Payette H. A scoping review of anorexia of aging correlates and their relevance to population health interventions. Appetite. 2016;105:688-99. DOI: 10.1016/j.appet.2016.06.037 PMID: 27374898 37. Lipovec N, Benedik E. Ocena prehranskega stanja dojenčkov, otrok in mladostnikov. In: Groleger Seršen K, Homan M, ed. Otrok z motnjami veščine hranjenja in požiranja. Ljubljana: Medicinska fakulteta; 2022. 38. World health organization. Malnutrition in children. Geneva: WHO; 2022 [cited 2022 Dec 30]. Available from: https://www.who.int/data/nutrition/ nlis/info/malnutrition-in-children. 39. World health organization. Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. Geneva: WHO; 1999 [cited 2022 Sep 29]. Available from: https://www.who.int/data/nutrition/nlis/info/ malnutrition-in-children. 40. Kıskaç M, Soysal P, Smith L, Capar E, Zorlu M. What is the Optimal Body Mass Index Range for Older Adults? Ann Geriatr Med Res. 2022;26(1):49- 57. DOI: 10.4235/agmr.22.0012 PMID: 35368193 41. Gonzalez MC, Correia MI, Heymsfield SB. A requiem for BMI in the clinical setting. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2017;20(5):314-21. DOI: 10.1097/ MCO.0000000000000395 PMID: 28768291 42. Müller MJ, Geisler C, Heymsfield SB, Bosy-Westphal A. Recent advances in understanding body weight homeostasis in humans. F1000 Research. 2018:F1000 Faculty Rev-1025. DOI: 10.12688/f1000research.14151.1 PMID: 30026913 43. Barazzoni R, Bischoff S, Boirie Y, Busetto L, Cederholm T, Dicker D, et al. Sarcopenic Obesity: Time to Meet the Challenge. Obes Facts. 2018;11(4):294-305. DOI: 10.1159/000490361 PMID: 30016792 44. World health organization. Obesity and overweight. Geneva: WHO; 1999 [cited 2022 Sep 29]. Available from: https://apps.who.int/iris/ handle/10665/42330. 45. Sharma AM, Kushner RF. A proposed clinical staging system for obesity. Int J Obes. 2009;33(3):289-95. DOI: 10.1038/ijo.2009.2 PMID: 19188927 46. Jackson AS, Stanforth PR, Gagnon J, Rankinen T, Leon AS, Rao DC, et al. The effect of sex, age and race on estimating percentage body fat from body mass index: The Heritage Family Study. Int J Obes. 2002;26(6):789- 96. DOI: 10.1038/sj.ijo.0802006 PMID: 12037649 47. World health organizationPhysical status: the use and interpretation of anthropometry. Report of a WHO Expert Committee. World Health Organ Tech Rep Ser. 1995;854:1-452. PMID: 8594834 48. Macek P, Biskup M, Terek-Derszniak M, Stachura M, Krol H, Gozdz S, et al. Optimal Body Fat Percentage Cut-Off Values in Predicting the Obesity- Related Cardiovascular Risk Factors: A Cross-Sectional Cohort Study. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:1587-97. DOI: 10.2147/DMSO. S248444 PMID: 32494175 49. Marques-Vidal P, Marcelino G, Ravasco P, Camilo ME, Oliveira JM. Body fat levels in children and adolescents: effects on the prevalence of obesity. E Spen Eur E J Clin Nutr Metab. 2008;3(6):e321-7. DOI: 10.1016/j. eclnm.2008.07.007 50. Donini LM, Busetto L, Bischoff SC, Cederholm T, Ballesteros-Pomar MD, Batsis JA, et al. Definition and Diagnostic Criteria for Sarcopenic Obesity: ESPEN and EASO Consensus Statement. Obes Facts. 2022;15(3):321-35. DOI: 10.1159/000521241 PMID: 35196654 51. Amebis. Makrohranilo. Ljubljana: Amebis; 2023 [cited 2023 Apr 14]. Available from: https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski- slovar/5525558/makrohranilo. 52. Amebis. Mikronutrienti. Ljubljana: Amebis; 2023 [cited 2023 Apr 14]. Available from: https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski- slovar/5527160/mikronutrienti?query=mikronutrienti&SearchIn=All. 53. Amebis. Vitamin. Ljubljana: Amebis; 2023 [cited 2023 Apr 14]. Available from: https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski- slovar/5544094/vitamin?query=vitamin&SearchIn=All. 54. Amebis. Mineral. Ljubljana: Amebis; 2023 [cited 2023 Apr 14]. Available from: https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski- slovar/5527271/mineral?query=mineral&SearchIn=All. 370 SPLOŠNA MEDICINA, ZDRAVNIŠKO IZOBRAŽEVANJE Zdrav Vestn | september – oktober 2023 | Letnik 92 | https://doi.org/10.6016/ZdravVestn.3446 55. Amebis. Mikroelementi. Ljubljana: Amebis; 2023 [cited 2023 Apr 14]. Available from: https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski- slovar/5527091/mikroelementi?query=mikroelementi&SearchIn=All. 56. Tulchinsky TH. Micronutrient Deficiency Conditions: Global Health Issues. Public Health Rev. 2010;32(1):243-55. DOI: 10.1007/BF03391600 PMID: 29451564 57. Berger MM, Shenkin A, Schweinlin A, Amrein K, Augsburger M, Biesalski HK, et al. ESPEN micronutrient guideline. Clin Nutr. 2022;41(6):1357-424. DOI: 10.1016/j.clnu.2022.02.015 PMID: 35365361 58. Gletsu-Miller N, Wright BN. Mineral malnutrition following bariatric surgery. Adv Nutr. 2013;4(5):506-17. DOI: 10.3945/an.113.004341 PMID: 24038242 59. European Food Safety AuthorityScientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. Parma: European Food Safety Authority; 2006. 60. Boateng AA, Sriram K, Meguid MM, Crook M. Refeeding syndrome: treatment considerations based on collective analysis of literature case reports. Nutrition. 2010;26(2):156-67. DOI: 10.1016/j.nut.2009.11.017 PMID: 20122539 61. Cruz-Jentoft AJ, Bahat G, Bauer J, Boirie Y, Bruyère O, Cederholm T, et al.; Writing Group for the European Working Group on Sarcopenia in Older People 2 (EWGSOP2), and the Extended Group for EWGSOP2. Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing. 2019;48(1):16-31. DOI: 10.1093/ageing/afy169 PMID: 30312372 62. Morley JE, Vellas B, van Kan GA, Anker SD, Bauer JM, Bernabei R, et al. Frailty consensus: a call to action. J Am Med Dir Assoc. 2013;14(6):392-7. DOI: 10.1016/j.jamda.2013.03.022 PMID: 23764209 63. Kelaiditi E, Cesari M, Canevelli M, van Kan GA, Ousset PJ, Gillette-Guyonnet S, et al.; IANA/IAGG. Cognitive frailty: rational and definition from an (I.A.N.A./I.A.G.G.) international consensus group. J Nutr Health Aging. 2013;17(9):726-34. DOI: 10.1007/s12603-013-0367-2 PMID: 24154642 64. Theou O, Cann L, Blodgett J, Wallace LM, Brothers TD, Rockwood K. Modifications to the frailty phenotype criteria: systematic review of the current literature and investigation of 262 frailty phenotypes in the Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe. Ageing Res Rev. 2015;21:78-94. DOI: 10.1016/j.arr.2015.04.001 PMID: 25846451 65. Fried LP, Tangen CM, Walston J, Newman AB, Hirsch C, Gottdiener J, et al.; Cardiovascular Health Study Collaborative Research Group. Frailty in older adults: evidence for a phenotype. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2001;56(3):M146-56. DOI: 10.1093/gerona/56.3.M146 PMID: 11253156 66. Zupo R, Castellana F, Guerra V, Donghia R, Bortone I, Griseta C, et al. Associations between nutritional frailty and 8-year all-cause mortality in older adults: The Salus in Apulia Study. J Intern Med. 2021;290(5):1071- 82. DOI: 10.1111/joim.13384 PMID: 34437740 67. Bales CW, Ritchie CS. Sarcopenia, weight loss, and nutritional frailty in the elderly. Annu Rev Nutr. 2002;22(1):309-23. DOI: 10.1146/annurev. nutr.22.010402.102715 PMID: 12055348 68. Kinney JM. Nutritional frailty, sarcopenia and falls in the elderly. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2004;7(1):15-20. DOI: 10.1097/00075197- 200401000-00004 PMID: 15090898 69. Di Renzo L, Gualtieri P, Romano L, Marrone G, Noce A, Pujia A, et al. Role of Personalized Nutrition in Chronic-Degenerative Diseases. Nutrients. 2019;11(8):1707. DOI: 10.3390/nu11081707 PMID: 31344895 70. de Toro-Martín J, Arsenault BJ, Després JP, Vohl MC. Precision Nutrition: A Review of Personalized Nutritional Approaches for the Prevention and Management of Metabolic Syndrome. Nutrients. 2017;9(8):913. DOI: 10.3390/nu9080913 PMID: 28829397 71. Prodan Žitnik I, Černe D, Mancini I, Simi L, Pazzagli M, Di Resta C, et al.; behalf of EFLM/ESPT working group of Personalised Laboratory Medicine on. Personalized laboratory medicine: a patient-centered future approach. Clin Chem Lab Med. 2018;56(12):1981-91. DOI: 10.1515/ cclm-2018-0181 PMID: 29990304 72. Park M, Giap TT, Lee M, Jeong H, Jeong M, Go Y. Patient- and family- centered care interventions for improving the quality of health care: A review of systematic reviews. Int J Nurs Stud. 2018;87:69-83. DOI: 10.1016/j.ijnurstu.2018.07.006 PMID: 30056169 73. World health organization. ICD-11. Inetrnational classification of diseases for mortality and morbidity statistics: reference guide. 11th ed. Geneva: WHO; 2023 [cited 2023 Jan 12]. Available from: https://icdcdn.who.int/ icd11referenceguide/en/html/index.html#copyright-page.