Divjačina za dolarje Mercatorjev tozd hladilnica ima posebno skladišče, namenjeno div/ačini, kijo Gruda, tozd Agrotehpika In tozdLovec, že dvanajstlet uspešno izvažata na Zahod, največ v ZR Nemčljo. Lanlje bllo tega mesa 400, letos pa ga bo že 550 ton. Vendar bi val dolarjl lahko splavali po vodi (okrog dva milijona na leto), če se izvoznlka ne bl na hitro zmenila z Mercatorjevo hladilnico za temeljito obnovo hladil-nice in skladišč. V ZR Nemčiji so konec lanskega leta izdali poseben zakon, ki določa na-tančne pogoje za uvoz živeža, kamor sodi tudi divjačina. Predpisali so, kako morajo biti opremljene hladilnice in skladišča, kako je treba ravnati z divja-čino in njenim mesom oziroma kožo, da bi jo smeli uvoziti iz Jugoslavije oziroma drugih dežel. Prizadete delov-ne organizacije v Ljubljani so ta zakon takoj proučile in se po hitrem postop-ku dogovorile za posodobitev Merca-torjeve hladilnice z najsodobnejšo ve-terinarsko in sanitarno opremo. »Pravzaprav smo zgradili povsem nov objekt s 500 kvadratnimi metri prostora za sprejem, razkuževanje, ohlajanje in pripravo divjačine. Zgra-dili smo ga v rekordnem času, v treh mesecih, za kar smo potrebovali 10 mi-lijonov dinarjev. Ker imamo z Agrote-hniko sporazum o združevanju dela in sredstev, denarnih zagat ni bilo in tako smo se na hitro ali elastično, če hočete, prilagodili zahtevam zahodnega trga,« je razložil inž. Zivko Velkavrh, direk-tor Mercatorjevega tozda Kladilnica. Tako so zgradili najsodobneje opremljeno hladilnico za divjačino pri nas, kamor bodo lovska društva in družine odslej vozile svoj uplen, se pravi zajce, sme, divje prašiče, jelene, muflone in včasih tudi medvede. Pred leti smo bili žalostne priče uplenjene divjačine, ki se je valjala na avtobusni postaji, dokler je niso odpeljali. Ti časi so že zdavnaj mimo; povsod so uredili zbirališča s hladilniki oziroma hladil-nimi skrinjami. »Doslej smo izvažali cele živali (ra-zen drobovine), po novem pa jih bomo morali dati iz kože, odstraniti okonči-ne, vtakniti v posebne vreče, zamrzniti in potem v hladilnikih poslati v tujino. Malce nas le ^krbi, kako bo s kožami, saj predstavljajo dragoceno surovino, postopek konzerviranja pa je precej drag. Upamo, da bo Koteks-Tobus na-šel izhod,« je še povedal direktor Mer-catorjeve hladilnice inž. Živko Velka-vrh. Kasneje bodo to divjačino po vsej verjetnosti še razkosali in pošiljali v vakuumsko zaprtih vrečkah, s čimef bodo vložili vanjo še več dela. Vseka-kor so pripravljeni ugoditi tujemu partnerju, kajti divjačina je ena od ti-stih vrst blaga, ki na tujem trgu dosega visoko raven cen. »Predvidevamo, da bomo z divjači-no letos zaslužili 2,5 milijona dolarjev, leta 1985 pa računamo že s tremi mili-joni,« je optimistično napovedal direk-tor hladilnice, ki bo slovesno otvoritev na Mesarski ulici doživela sredi no-vembra. A. Adamič