Razvijanje podnebne pismenosti z interaktivnimi moduli pri učencih zadnjega triletja osnovne šole - Škrobar, Jakob (Vzgoja in izobraževanje, 2024)
Izobraževanje o podnebnih spremembah (IPS) učence opolnomoči z znanjem o podnebnih spremembah in jih uči, kako bolj trajnostno delovati. Pretekle raziskave kažejo, da imajo učenci pomanjkljivo znanje o podnebnih spremembah. Tehnologija predstavlja potencial za razvijanje podnebne pismenosti, saj učence motivira za učenje in jih aktivno vključi v učni proces. V ta namen smo z orodjem H5P razvili tri interaktivne module in jih preizkusili s 35 učenci 7., 8. in 9. razreda na eni izmed podeželskih pomurskih osnovnih šol. Z uporabo kvazieksperimenta smo ugotovili, da ima izvedba pripravljenih interaktivnih modulov pozitiven učinek na učenčevo znanje o podnebnih spremembah.
Keywords: climate change education; climate literacy; interactive modules; interaktivni moduli; izobraževanje; podnebna pismenost; podnebne spremembe; Učenje in poučevanje