Electronic brace for the measurements and eliciting of muscle contractions in a dog's ankle - Bunc, Matjaž (Informacije MIDEM, 2001)
Izdelali smo elektronsko opornico za pasjo nogo, s katere je moč meriti momente v pasjem gležnju, ki ji izzovejo mišice ob spontanem ali stimuliranem krčenju. Poleg tega je mogoče z opornico izzvati v naprej predvidene pasivne gibe pasje noge z natančno določeno hitrostjo krčenja ali raztegovanja in kotom premika opornice ter s tem na njo pritrjene pasje okončine. Razen tega lahko opornico priredimo za meritve izometrične kontrakcije (locked mode) ali pa izotonične kontrakcije (active mode) ter za prej omenjena programirana gibanja opornice (passive mode). Kot za katerega se lahko zavrti opornica opornice glede na nevtralno lego, določeno z nevtralno lego pasjega gležnja, je od -40 do 55 stopinj. Izračunani vztrajnostni moment opornice je 2.41 x 10-4 kg m2 s-1. Pri pasivnem, programiranem gibanju opornice je moč nastaviti hitrost rotacije v območju od nekaj stopinj/sek do največ 78 stopinj/sek. V aktivnem načinu pa se opornica lahko zavrti, skupaj z stimulirano pasjo nogo, s hitrostjo tudi do 400 stopinj/sek. Največja frekvenca draženja mišice tibialis anterior, pri kateri je bilo moč izvajati meritve v aktivnem načinu brez popačenja (amplitudi zasuka opornice 50 stopinj) je bila 7/min. Na opornico je bil vgrajen tudi senzor sile, katerega resonančna frekvenca je bila 8Hz, podajnost (compliance) 0.4 um/g in občutljivost 0.5 mV/mN (napajanje5V). Občutljivost je bila pri napajanju s 5V v pričakovanem področjumerjenih sil (0-70 N), povsem linearna.
Keywords: Ankle joint; Dogs; Electric stimulation therapy; fiziologija; gibanje; Muscle contraction; noga; opornica; Orthotic devices