Reorganizacija občinske uprave - primer Nove gorice - Kovač, Polonca (Uprava (Ljubljana), 2005)
Zaradi stalne potrebe po izbočjšavah in racionalizaciji poslovanja se je vodstvo uprave Mestne občine Nova Gorica odločilo s pomočjo svetovalner skupine Fakultete za upravo analizirati organizacijo struktur in poslovanja mestne uprave ter ugotoviti potrebne ukrepe za racionalizacijo in večjo uspešnost. V projektu so člani svetovalne skupine pristopili k analizi stanja interdisciplinarno, tako da so podali pregled ekonomskih kazalnikov, primerjavo organiziranosti z drugimi mestnimi občinami, pravno analizo pristojnosti in organizacijske strukture uprave mestne občine, oceno uspešnosti po modelu CAF, analizo zadovoljstva zaposlenih ter analizo obremenjenosti oddelkov in tipičnih delovnih mest. Razvili so nekaj izvirnih metodoloških pristopov. Po analizi so identificirali vrsto možnosti za strukturno, organizacijsko, menedžersko in drugo izboljšavo.
Keywords: delovna mesta; javna uprava; notranja organizacija; Nova Gorica; občine; racionalizacija; reorganizacija; sistemizacija