Classrooms of many voices - Lemut Bajec, Melita (knjige, 2026)
Univerzitetni učbenik Classrooms of Many Voices: Culturally and Linguistically Responsive Pedagogy je študijski vir, namenjen pripravi prihodnjih pedagoških delavcev za poučevanje v učilnicah, ki postajajo vse bolj večjezične in večkulturne. Učbenik v slovenskem prostoru zapolnjuje vrzel med teoretičnimi spoznanji o večjezičnosti in njihovo dejansko didaktično implementacijo v izobraževalni praksi. Z didaktičnega vidika ga lahko uporabimo na različne načine: kot temeljno študijsko gradivo, kot podpora pri izvajanju vaj ter seminarjev ali kot samostojni vir za reflektivno in raziskovalno učenje. Učbenik v ospredje postavlja sodobne pristope jezikovno odgovorne pedagogike, ki v evropskem prostoru predstavljajo temeljne usmeritve za kakovostno, vključujoče in socialno pravično izobraževanje. Pokriva širok spekter ključnih tem, ki prihodnjim učiteljem pomagajo prepoznati raznolika jezikovna in kulturna ozadja svojih učencev kot prednost, ne kot oviro. Učbenik spodbuja k razmišljanju o vlogi posameznika in skupnosti pri ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti ter dediščine ter tako razvija veščine odgovornega državljanstva. Classrooms of Many Voices: Culturally and Linguistically Responsive Pedagogy doprinaša k profesionalnemu razvoju prihodnjih učiteljev, ki bodo sposobni ustvarjati učna okolja, v katerih ima vsak učenec glas, prostor in vrednost. Je prispevek h gradnji vključujočih in empatičnih družb, temelječih na spoštovanju in medsebojnem razumevanju.
Keywords: Izobraževanje; Pedagogika; Učbeniki za visoke šole; Večjezičnost