Staranje prebivalstva v Sloveniji - Šelb-Šemerl, Jožica (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Znižanje umrljivosti, daljšanje življenjske dobe in padanje rodnosti so pojavi, ki so v dvajsetem. stoletju v izrazitejši obliki pripeljali do staranja prebivalstva. Posledice večanja števila starih ljudi sopovečane zahteve po sredstvih za zdravstveno in socialno varstvo ter spremembe v političnih in gospodarskih usmeritvah družbe. Prispevek prikazuje značilnosti demografskega prehoda v Sloveniji, napovedi staranja prebivalcev in posledic za zdravstveno dejavnost kot tudi najpogostejše vzroke smrti, katerih stopnje so pri nas višje, kot je povprečje razvitih in nam podobnih držav. Metode. Za analizo smo uporabili podatke iz zbirk podatkov Inštituta zavarovanje zdravja RS, tako podatke o osnovni in specialistični zdravstveni dejavnosti ter hospitalizacijah, poleg zbirke podatkov Health For All (baze HFA) Svetovne zdravstvene organizacije o umrlih v izbranih skupinah evropskih držav. Ker smo hoteli oceniti obseg dela, smo upoštevali prve in ponovne preglede in vse hospitalizacije državljanov Slovenije, starejših od 64 let. Rezultati. V zadnjih štiridesetih letih je delež starih prebivalcev v Sloveniji narasel z 9% na 14,6% v letu 2002. Pričakuje se, da se bo do leta 2020 povišal na 19%. Do leta 2020 bo najvišja relativna rast v regijah Kranj in Ravne na Koroškem, najmanjša v Murski Soboti. Okoli 30-odstotni delež zdravstvene dejavnosti je pripadal starim ljudem. Stopnje umrljivosti v regijah so bile obratno sorazmerne s številom obiskov v splošni oz. specialistični dejavnosti in sorazmerne s stopnjami bolnišničnih obravnav. Stopnje umrljivosti starejših prebivalcev zaradi nekaterih bolezni in vzrokov smrti so pri nas še vedno višje kot v razvitih evropskih državah. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: Aged; Ambulantna oskrba; Ambulatory Care; Demografija; demografske spremembe; Demography; Europe; Evropa; Health Services; Health Surveys; Hospitalizacija; Hospitalization; Mortality; Organization And Administration; Osnovno, zdravstveno varstvo; prebivalstvo; Primary Health Care; Slovenija; staranje; Starostniki; Statistics And Numerical Data; Umrljivost; Zdravstvene službe; Zdravstveni pregledi; zdravstveno varstvo