Finite element formulations applied to outer ear modeling - Volandri, Gaia (Strojniški vestnik, 2014)
Delo, predstaljeno v članku, je del obširnejših raziskovalnih aktivnosti na razvoju virtualnega ušesa. Obravnavana raziskava se osredotoča na modeliranje bobniča in sluhovoda, ki predstavljata pomembni komponenti pri prenosu zvoka. Za modeliranje širjenja zvoka pri visokih frekvencah sta v članku uporabljeni standardna metoda končnih elementov (MKE) ter alternativna metoda (posplošena MKE). Uporabljeni metodi sta ovrednoteni na podlagi sklapljanja dveh domen - strukturna domena za bobnič, fluidna domena za sluhovod - ter v nadaljevanju uporabljeni za formulacijo interakcije struktura-fluid. Za reševanje MKE analiz je v članku uporabljen program ANSYS, simulacije na podlagi modela posplošene MKE pa so pridobljene z implementacijo lastne kode v program Wolfram Mathematica.
Keywords: finite element method; metoda končnih elementov; prenos zvoka; simulacije; sluhovodi