Raven nekaterih kazalcev vnetja in inflamatornih citokinov v serumu bolnikov s parodontalno boleznijo - Skalerič, Eva (Medicinski razgledi, 2004)
Parodontalna bolezen je najbolj razširjena kronična vnetna bolezen ljudi. Začetek in razvoj vnetja obzobnih tkiv je pogojen s številom in vrsto mikroorganizmov v plaku ter z vnetno imunološkim odgovorom organizma. Raziskave s pomočjo analitične epidemiologije in molekularne biologije v zadnjem desetletju so pokazale, da vnetni proces v obzobnih tkivih ne ogroža samo obstoja zob, ampak lahko doprinese tudi k razvoju nekaterih sistemskih bolezni. Parodontalna bolezen sodeluje pri razvoju nekaterih bolezni z neposrednim vdorom mikroorganizmov preko ulceriranega notranjega gingivalnega epitelija v krvotok ter s porastom nekaterih mediatorjev vnetja in inflamatornih citokinov v krvi. Namen raziskave je bil pri sistemsko zdravih krvodajalcih s parodontalno boleznijo ugotoviti koncentracijo kazalcev vnetja (C-reaktivni protein (CRP), fibrinogen, prokalcitonin) in inflamatornih citokinov (IL-2, sIL-2R, IL-6, IL-8, TNF-a) v njihovem serumu. Previdevali smo, da velikost mehke stene obzobnih žepov v stiku z bakterijami (okužena parodontalna rana) vpliva na koncentracijo vnetnih mediatorjev in citokinov v serumu. Za oceno okužene parodontalne rane smo izmerili obseg zobnega vratu na515 ekstrahiranih zobeh. Povprečne vrednosti obsega zobnega vratu posameznega zoba smo zmnožili s povprečno vrednostjo šestih meritev globine sondiranja posameznega zoba pri preiskovanih osebah. Vsota zmnožkov vrednosti posameznih zob je predstavljala velikost okužene parodontalne rane posameznegabolnika. Vsota zmnožkov meritev globine obzobnih žepov, ki so krvaveli ob sondiranju, pa je predstavljala velikost aktivne okužene parodontalne rane. V raziskavo smo vključili 31 sistemsko zdravih moških krvodajalcev, starih od 30 do 56 let (povprečno 43,2 leti). Naš parodontalni pregled je vključeval meritve globine obzobnih žepov in prisotnost krvavitve ob sondiranju. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Citokini; Periodontal Diseases; Parodontalne bolezni; Inflammation Mediators; Cytokines; Parodontalni žep; Blood; Vnetje, posredniki; Zobni vrat; Tooth Cervix; Periodontal Pocket; C-reaktivna beljakovina; Adult; Interlevkin-2; Interlevkin-6; Middle Age; Interlevkin-8; C-Reactive Protein; Fibrinogen; Kalcitonin; Calcitonin; Odrasli; Parodontalni indeks; Interleukin-2; Receptorji, interlevkin-2; Receptors, Interleukin-2; Srednja leta; Interleukin-6; Interleukin-8; Tumor nekrotizirajoči faktor; Tumor Necrosis Factor; parodontalna bolezen; Periodontal Index; vnetja