Stroški postopka in financiranje kolektivne tožbe po Zakonu o kolektivnih tožbah - Djinović, Marko (Pravni letopis, 2022)
Pred petimi leti je bil sprejet Zakon o kolektivnih tožbah (ZKolT), ki je v pravnem redu Republike Slovenije zagotovil možnost uveljavljanja kolektivne odškodninske tožbe v primeru določenih množičnih oškodovanj, enotno ureditev kolektivnih opustitvenih tožb in kolektivno poravnavo. Stroške postopka in financiranje kolektivne tožbe ZKolT ureja v V. poglavju, pri čemer v slovenski pravni red uvaja nekatere nove pravne institute. To so financiranje kolektivne tožbe s strani tretje osebe (TPLF), sui generis odvetniško financiranje kolektivne tožbe s prevzemom stroškovnega tveganja in varščina za stroške postopka. Slovenija tako spada med redke države članice EU, ki zakonsko urejajo institut financiranja kolektivne tožbe s strani tretjih oseb. ZKolT pri urejanju financiranja kolektivne tožbe s strani tretjih oseb večinoma nekritično prenaša Priporočilo Evropske komisije z dne 11. junija 2013 o skupnih načelih za mehanizme kolektivnih opustitvenih in odškodninskih tožb v državah članicah v zvezi s kršitvami pravic iz prava Unije 2013/396/EU, s tem pa tudi njegove številne pomanjkljivosti in protislovja. V prispevku potrdim tezo, da je glede na ureditev iz 59. člena ZKolT pristno (stricto sensu) financiranje kolektivne tožbe s strani tretje osebe dejansko onemogočeno, saj je strukturirano kot dolžniški instrument (posojilo). Na njegovo mesto pa stopa sporno sui generis odvetniško financiranje kolektivne tožbe s prevzemom stroškovnega tveganja iz 61. člena ZKolT, pri čemer pa ni povsem jasno, ali (tudi) zanj veljajo jamstva in varovalke iz 59. člena ZKolT. V prispevku z analizo določb V. poglavja ZKolT poudarjam odprta vprašanja uporabe instituta financiranja kolektivne tožbe s strani tretje osebe, iščem odgovore nanje in slovenskim sodiščem ponujam oporne točke za napolnjevanje številnih pravnih standardov, s katerimi je prežeta ureditev v ZKolT. Sklepno predlagam tudi razmislek o mogočih sistemskih spremembah in dopolnitvah V. poglavja ZKolT glede na nedavno sprejeto Resolucijo Evropskega parlamenta z dne 13. septembra 2022 s priporočili Komisiji za odgovorno zasebno financiranje pravdnih postopkov (2020/2130(INL)).
Keywords: financiranje; kolektivne tožbe; sodna praksa; stroški; Zakon o kolektivnih tožbah