The dolines above the collapse chambers of Postojnska jama - Šebela, Stanka (Acta carsologica, 1996)
Na površju nad Postojnsko jamo je 22 vrtač in dve udornici. Nekaj manj kot polovica (40,9 %) vrtač je oblikovanih nad podornimi dvoranami. Te so oblikovane v regionalno najmočneje izraženih prelomnih conah na terenu in so tako genetsko vezane na tektonsko pretrte cone. Podorne dvorane predstavljajo področja najmanjšega spreminjanja jamskih rovov. Vertikalno prenikanje v vadozni coni je na takih mestih običajno zelo dobro, kar dokazujejo tudi kamini v stropih podornih dvoran. Vrtače nad podornimi dvoranami najdemo nad Rovom brez imena, Pisanim rovom in Koncertno dvorano.
Keywords: karst; kras (geologija); kraške jame; kraški pojavi; List of caves in Slovenia; Postojna Cave; Postojnska jama; vrtače