Preprečevanje in zdravljenje zapletov kronične limfocitne levkemije - Glaser, Marjana (Zdravniški vestnik, 2011)
Izhodišča: Najpogostejši zapleti kronične limfocitne levkemije (KLL) so: okužbe, avtoimunski pojavi in pojav sekundarnega raka, kar vse je posledica spremenjenega delovanja imunskega sistema. Vzroki za oslabljeno humoralno in celično imunost so kvalitativne in kvantitativne napake limfocitov B in T, nevtrofilcev, naravnih celic ubijalk in monocitno/makrofagnega sistema. Prikaz primera: Prikazan je bolnik s KLL, pri katerem je bila v času okužbe dihal ugotovljena avtoimunska hemolitična anemija (AIHA). Bolnik je bil uspešno zdravljen s steroidi, intravenskimi imunoglobulini (IVIG), antibiotikiin transfuzijami eritrocitov. Nekaj let kasneje ob ponovni okužbiin AIHA je bil zdravljen na enak način. Ker je imel stranske učinke po zdravljenju s steroidi, je bil uspešno zdravljen z rituximabom. Zaradi hipogamaglobulinemije in številnih prehladov brez ponovitve AIHA je prejemal profilaktično IVIG. Bolnik je že nekaj let v remisiji, brez anemije, pred leti je bil operiran zaradi karcinoma ledvice, letos pa zaradi karcinoma kože. Zaključki: Med avtoimunskimi pojavi sta najpogostejši AIHA in imunska trombocitopenija (IT). Zdravljenje AIHA in IT temelji na podpornem zdravljenju, zdravljenju s steroidi, IVIG, splenektomiji, v zadnjih letih pa na monoklonskih protitelesih. Pri večini bolnikov opažamo hipogamaglobulinemijo s posledičnimi pogostimi okužbami. Pri teh bolnikih je profilaktično dajanje IVIG priporočljivo, vendar ne zmanjša smrtnosti. Cepljenje je koristno v začetnih stopnjah bolezni.
Keywords: Agammaglobulinemia; Anemia, Hemolytic, Autoimmune; cepljenje; complications; kronična limfocitna levkemija; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; levkemija; prevention and control; preventiva; therapy; Thrombocytopenia; zapleti; zdravljenje