Prevajanje danes in jutri - Hirci, Nataša (Jezik in slovstvo, 2003)
V prispevku avtorica podaja možnosti dela prevajalcev s pomočjo nekaterih sodobnih prevajalskih virov in orodij v elektronski obliki. Pregled raznovrstnih jezikovnih tehnologij in elektronskih virov je podkrepljen z nekaterimi primeri dela s tovrstnimi prevajalskimi orodji za slovenski in angleški jezik, ki v času globalizacije in za Slovenijo pomembnih integracijskih procesov omogočajo vse hitrejše in učinkovitejše prevajanje določenih tipov besedil; tako morajo biti prevajalci, če želijo biti konkurenčni na vse zahtevnejšem prevajalskem trgu, tehnološko in informacijsko osveščeni in vešči prevajanja s sodobnimi prevajalskimi orodji.
Keywords: Slovene; slovenščina; translation; prevajanje; jezikovne tehnologije; Language technology; korpusno jezikoslovje; Corpus linguistics; computational linguistics; računalniško jezikoslovje