Pregled očesnega ozadja bolnikov z arterijsko hipertenzijo v okviru minimalnega diagnostičnega programa - Petek Šter, Marija (Zdravstveno varstvo, 2003)
Očesno ozadje je poleg srca, ledvic in velikih žil tarčni organ pri arterijski hipertenziji. Želeli smo preveriti, ali je pregled očesnega ozadja pri hipertonikih izvedljiv v ambulanti splošne medicine. V presečni raziskavi smo zajeli 50 hipertonikov z esencialno arterijsko hipertenzijo, starih od 40 do 69 let, brez sladkorne bolezni, motenj v optičnih medijih ali uporabe kapljic za zniževanje visokega očesnega tlaka. Vsem preiskovancem smo izvedli minimalni diagnostični program, vključno s pregledom očesnega ozadja po metodidirektne oftalmoskopije, in ocenili kardiovaskularno tveganje. V zadnjemletu pred raziskavo je imelo minimalni diagnostični program v celoti opravljeno le 11 (22%) hipertonikov, ozko grlo je bil pregled očesnega ozadja,ki so ga hipertoniki opravili pri oftalmologu. Ocena kardiovaskularnegatveganja po metodi, pri kateri je bila upoštevana tudi prizadetost tarčnih organov, je bila višja (p<0.00001, test c2). Pregled očesnega ozadja po metodi direktne oftalmoskopije je v ambulanti splošne medicine izvedljiv. Pri oceni kardiovaskularne ogroženosti hipertonikov je potrebno upoštevati tudi stanje tarčnih organov.
Keywords: arterial hypertension; arterijska hipertenzija; cardiovascular risk; diagnostic programmes; diagnostični programi; eye fundus; kardiovaskularno tveganje; očesno ozadje