2 Gospodarske skušnje. Koruza pignoleto imenovana. Kar so gospodje iz dežele v občnem zboru kmetijske družbe videli to koruzo, jo na vrtu družbinem zel6 kupujejo. Ker pa je v »Novicah" lani se oglasil gospod iz Gorenjskega, kjer pignoleto ni dozoril, je bil gosp. profesor P o v š e v Gorici, od kodar smo dobili pignoleto, naprošen, naj blagovoli družbi kmetijski kaj več poročati o njej. Na to smo dobili sledeče poročilo : ,-Zbral sem eno njivo, polovico smo nasadili z navadno koruzo, polovico pa s pignoleto m. Oba kosa sta bila enako velika, enako gnojena, enako izorana in v istem dnevu obsejana. Dozorel je pignoleto koncem avgusta, navadna koruza sredi septembra. Na 1 hektaru je navadne koruze 31*6, pignoleta pa 32*11 hektolitrov. To kaže, da poleg zgodnje zoritve in pri vsem tem, da je pignoleto jako finozrnast, je pignoleto še nekoliko glede množine obilniši v dohodku od navadne, sicer lepe koruze. Tudi je pignoleto težji za 3% kilo 1 hektoliter. Zaradi njegove dobrote, ker daja jako fino moko in ze!6 malo otrobov, je pignoleto tudi v ceni dokaj pred navadno koruzo. Res je, da činkvantin poprej dozori od pignoleta, vsaj po Goriškem činkvantin po strnenem žitu namesto ajde ali repe sadimo, in še o pravem času dozori, a koliko pa je pridelka? Treba je toraj vse pre-vdariti — po besedah sv. Pavla se ravnati: »Poskušajte vse, najboljše ohranite!"