Vpliv kompleksantov in proteinov na korozijo nerjavnega jekla in njegovih komponent - Kocijan, Aleksandra (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Naše raziskave obsegajo biodegradacijo impantatov iz nerjavnega jekla. Simulacijo biokompatibilnosti nerjavnega jekla in njegovih komponent in vitro smo izvajali v simulirani fiziološki raztopini, Hankovi raztopini, oboje z dodatkom različnih kompleksantov in proteinov. Koncentracijo sproščenih kovinskih ionov smo merili z diferencialno pulzno polarografijo in ICP-AES. Sestavo korozijskih produktov na površini kovin smo ugotovili s spektroskopijo energijske porazdelitve rentgenskih žarkov (EDS).
Keywords: nerjavno jeklo; implantati; korozija; kovinski ioni; polarografija; biokompatibilnost