Violence against the elderly - analysis of further research needs based on a systematic review of research - Primc, Teja (Varstvoslovje, 2021)
Namen prispevka: Namen prispevka je ugotoviti stanje raziskovalne dejavnosti s področja nasilja nad starejšimi v institucionalnem in domačem okolju ter predstaviti ključne ugotovitve obstoječih študij. Prav tako je cilj osvetliti področja, ki zahtevajo dodatno raziskovalno pozornost in predstaviti izhodišča za nadaljnje raziskave. Metode: Izveden je bil sistematični pregled literature opravljen po metodi PRISMA v bazah podatkov Web of Science in Scopus. V pregled je bilo vključenih 29 prispevkov, objavljenih v obdobju med 2010 in 2021. Ugotovitve: Nasilje nad starejšimi je premalo raziskano področje, še posebej primanjkuje raziskav o pojavnosti in naravi problematike v domačem okolju. Obstoječe študije se vsebinsko osredotočajo na posamezne oblike nasilja, povzročitelje in dejavnike tveganja. V domovih za starejše in med starejšimi obiskovalci ambulant ter urgentnih oddelkov je visoka pojavnost psihičnega nasilja, zanemarjanja in fizičnega nasilja, medtem ko v domačem okolju prevladuje samozanemarjanje, zanemarjanje in psihično nasilje. Nasilju so pogosteje izpostavljene ženske, stare med 70 in 75 let, ki so socialno izolirane in potrebujejo vsakodnevno oskrbo. Povzročitelji nasilja so najpogosteje družinski člani. Omejitve/uporabnost raziskave: Ugotovitve prispevka dajejo vpogled v raziskovalno dejavnost na področju nasilja nad starejšimi ter lahko služijo kot osnova za načrtovanje raziskovanja tovrstnega pojava v Sloveniji in drugod. V prispevku so izpostavljene raziskovalne vrzeli in predstavljena izhodišča za izboljšave sistemske obravnave problematike. Izvirnost/pomembnost prispevka: Gre za enega redkih prispevkov, ki sistematično analizira pretekle študije nasilja nad starejšimi. Rezultati so uporabni za načrtovanje prihodnjih raziskav na tem področju, uporabni pa so tudi strokovnjakom, ki se ukvarjajo z zagotavljanjem zdravstvenih in socialnih storitev starejšim.
Keywords: abuse; elderly; nasilje; neglect; sistematični pregled literature; starostniki; systematic literature review; violence; zanemarjanje; zloraba