Primerjava hitrih perimetričnih strategij s programom G2 na perimetru Octopus 101 - Pajek, Jernej (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Razvoj hitrih perimetričnih strategij (TOP in dinamične strategije)je pomembno skrajšal trajanje preiskave z računalniško podprto statično perimetrijo. Namen študije je bil ugotoviti razlike v določanju MD, LV, števila vseh točk z odklonom in števila točk z največjim odklonom (p 0,05). Vrednosti LVs TOP strategijo so bile pri skupini z izpadi vidnega polja povprečno za 11 +- 14 dB2 nižje od LV pri dinamični strategiji (p < 0,01) in 9,8 +- 16 dB2 nižje od LV pri normalni (p = 0,02). Dinamična strategija izmeri pri skupini vidnih polj z izpadi statistično značilno 3 točke z odklonom manj kot drugi dve strategiji (p < 0, 05). V številu točk z največjo značilnostjo odklona izmerjene vrednosti od normalne (p < 0,5%) med strategijami ni bilo značilnih razlik. Zaključki. Z izjemo nižjih vrednosti LV pri TOP strategiji so razlike med rezultati TOP, dinamične in normalne strategije majhne, zato je uporaba dinamične in TOP strategije, glede na prednosti, ki jih prinaša skrajšanje časa preiskave, klinično utemeljena.
Keywords: Diagnosis, computer-assisted; diagnostika; Diagnostika z računalnikom; Instrumentation; Methods; motnje; oftalmologija; Perimetrija; Perimetry; Scotoma; Skotom; vid; Vid, motnje; Vidna polja; Vision disorders; Visual fields