NOVA SPOZNANJA O HRANJENJU ČEBEL S SLADKORJEM Dr. F.X. KAMMERER Referat na strokovnih dnevih delovne skupine čebelarjev, 8. novembra 1988, v firmi Südzucker AG iz Ochsenfurta V primerjavi s človekom je čebela v prehrambeno-fiziološkem pogledu obžalovanja vredno bitje, saj nima jeter (ne prebavi alkohola) in ogljikovih hidratov ne more skladiščiti v obliki glikogena. Zaradi tega ima čebela rezervno energijo le za tri ure in še to le, če počiva. Če ji zmanjka sladkorja, postane nesposobna za letenje, nato pa umre. Če ji damo svežo sladkorno energijo, takoj spet razvije svoje aktivnosti. Zato si čebele v pašnem obdobju tako pridno pripravljajo medene zaloge za slabe čase. Kadar čebelar zaradi pomladanske zasanjanosti iztoči med šele jeseni, mora medene zaloge nadomestiti s sladkorjem. V ta namen je firma Frankenzucker razvila tri vrste čebelje hrane, ki so znane pod imeni: APIPUDERr, z encimi obogaten sladkor za testo, APIFONDAr, testo z encimi in API-invertR, fruktozni sirup. 1. Zgradba obljikovih hidratov in njihova fiziološka uporaba pri čebelah Glede na velikost molekul ločimo v osnovi naslednje ogljikove hidrate: mono-saharide, disaharide, trisaharide in polisa-haride. Nekateri med njimi igrajo v življenju čebele pomembno vlogo. - Monosaharidi: V nemškem medu prevladuje sadni sladkor nad grozdnim. - Disharidi: Trsni sladkor in sladkor sladkorne pese sta kemično identična. V njuni molekuli sta grozdni in sadni sladkor kemično vezana. To vez je čebela sposobna razgraditi z invertazo (saharazo), ki jo vsebuje njeno telo, in tako nastaneta grozdni in sadni sladkor v prosti obliki. Maltozo, ki je sestavljena iz dveh molekul grozdnega sladkorja, čebele prav tako lahko razgradijo. - Trisaharidi: V to skupino sodi tudi melizitoza. Včasih je v medu bolj prisotna. Ker povzroča kristalizacijo in strjevanje medu, je točenje oteženo ali celo onemogočeno. - Polisaharidi: Poleg destrinov so čebele sposobne od višjih ogljikovodikov uporabiti tudi škrob, posebno tistega iz cvetnega prahu. Pri onesnaženju sladkorne raztopine z bakterijami se včasih tvori sluz levan (višji sadni sladkor) ali/in dekstran (višji grozdni sladkor), ki ga čebele ne morejo razgraditi na osnovne komponente. Čebele razpolagajo z visokoaktivnim encimom (fermentom), imenovanim inverta-za, ki je namenjen razgrajevanju sladkorja. Ta encim se nahaja sicer tudi v nektarju, cvetnem prahu in medeni mani, vendar ga največ proizvaja čebela sama s svojo gol-tno žlezo, kot to poroča Gontarski. Čebele predelajo trsni sladkor in sladkor sladkorne pese v invenrtni sladkor. Če se količina invertnega sladkorja poveča do 50 odstotkov, se topnost sladkorja poveča do te mere, da ni nevarnosti za strjevanje v satju. Nasprotno pa čebele ne razpolagajo s tako bogato zalogo fermentov za razgrad- njo dekstrinov in škroba, čeprav tudi te predelajo v času krmljenja. 2. Posamezni pripravki za krmljenje čebel Da bi ugotovili upravičenost za vrhunsko kakovost čebelje hrane, je firma Frankenzucker pred 20 leti spodbudila čebelarski institut v Erlangnu k raziskavi življenjske dobe čebel, če so le-te hranjene s povsem rafiniranim in običajnim kristalnim sladkorjem. Kljub minimalni razliki v kakovosti ene in druge hrane, so čebele, hranjene z rafiniranim sladkorjem očitno živele dlje kot one, ki so bile hranjene z normalnim kristalnim sladkorjem. Razlaga za to je v različni količini stranskih produktov v eni in drugi hrani, ki se nato kopičijo v blatniku čebele vse do prvega trebilnega izleta. Od tod izhaja, da naj ima zlasti zimska čebelja hrana čim manj neprebavljivih snovi. Zato lahko sklepamo, da je raztopina rafinade kot ogljikovega hidrata za zimsko prehrano Sestavni deli APIPUDERrAPIFONDAr API-invert" Suha substanca % v.s.t." 100 90.0 72.7 Vsebnost vode % v.s.t. 0 10.0 27.3 Sladkor % v s.s." 99 83 39 Grozdni sladkor % v s.s. 0 5 27 Sadni sladkor % v s.s. 0 3 34 Maltoza%vs.s. 0 3 0 * v.s.t = v skupni teži '* v.s.s. = v suhi snovi Tabela 1: Sestava treh registriranih pripravkov firme Frankenzucker za krmljenje čebel celo bolj primerna kot med in zaradi tega edina oblika sladkorja, ki ga lahko priporočamo brez omejitev. Prvi posebni pripravek za krmljenje čebel, ki ga je pripravil in patentiral Frankenzucker, se imenuje APIPUDER. Vsebuje visokoaktivni ferment, zaradi česar se tudi pri daljšem skladiščenju ne strjuje v grudice. Pri uporabi poškropimo APIPUDER z vodo, prisoten encim pa ga predela v testo, tako da gnetenje ni potrebno. Namesto vode lahko uporabimo medeno raztopino, Nomenklatura in zgradba pomembnejših ogljikovih hidratov Kemijska oznaka Navadno ime Sestavni deli in njih povezava MONO- D-glukoza grozdni sladkor SAHARIDI D-fruktoza sadni sladkor DISA- HARIDI Saharoza Maltoza trsni sladkor pesni sladkor Kemična spojina iz dveh delov grozdni sladkor <-> sadni sladkor grozdni sladkor <-> grozdni sladkor TRI- SAHARIDI Rafinoza Melecitoza Kemična spojina iz treh delov grozdni sladkor <-> sadni sladkor <-> galaktoza grozdni sladkor - sadni sladkor - grozdni sladkor POLI- SAHARIDI Dekstrini Sluzi: dekstran lavan Škrob Kemična spojina iz večjega števila sestavnih delov velike molekule grozdni sladkor grozdni sladkor sadni sladkor grozdni sladkor ki bolj privablja čebele k pitalniku. Ko poškropimo APIPUDER, prisoten encim predela določen del saharoze v invertni sladkor, tako da nastane prijetno mehko testo, ki se ne lepi. Ta vrsta hrane je posebno priporočljiva pri vzreji matic in za spodbujanje zaleganja, posebno v brezpašnem obdobju. Drugi pripravek je APIFONDA, ki predstavlja že izdelano testo za uporabo. Ta intenzivni pripravek je priporočljiv za spomladansko dražilno krmljenje ter za krmljenje v poznem poletju. Glede slednjega je čebelarski raziskovalec dr. Wahl iz Švice v svojem referatu dejal: »Radi govorimo, da se čebelarsko leto začne v poznem poletju. To je praktično in tudi biološko pravilno. Praktične izkušnje nas namreč učijo, da spomladi ne moremo nadoknaditi tistega, kar smo v prejšnjem poznem poletju zamudili. Prav je tudi z biološkega vidika, saj vemo, da le močne zimske čebele spomladi ustvarijo močne družine za pašno obdobje in le tako lahko pričakujemo dobro letino. Na poznopoletno dražilno krmljenje se lahko naveže zimsko krmljenje, in če ga začnemo dovolj zgodaj, lahko to storimo z APIFONDO, kar nam prihrani veliko časa. To metodo prakticirajo predvsem čebelarji prevažalci. Enake prednosti kot obe navedeni rafi-nadi ima prav tako zaščiten sirup API-in-vert. V prodaji je v že pripravljeni obliki za uporabo. Kot relativno koncentriran sirup je primeren za dražilno krmljenje, uporabo v brezpašnem obdobju, predvsem pa za zimsko dohranjevanje. V primerjavi s pastozno čebeljo hrano APIFONDA, se s sirupom API-invert prav tako doseže boljše zalega-nje, nadomesti manjkajočo pašo, ob zgodnji zimi pa čebele lahko hitro nahranimo. Hitro dokrmljenje omogoča sestava sirupa API-invert, ki pri predelavi pomaga tako, da se čebele ne izčrpajo. Sirup v satju' ne kristalizira. Po dognanju Zander/Böttcher tudi velja, da pri krmljenju z gosto raztopino prihranimo veliko dela sebi in čebelam. Pri novem sirupu je uporabljen do sedaj najbolj čisti sladkor, ki za uporabo v čebelarstvu ne vsebuje hidrometil-furfurola (HMF), ki je neprijetnega vonja in toksično deluje na čebele, kot je to že leta 1986 odkril avstrijski čebelarski znanstvenik Jac-himowicz. 3. Obnašanje čebel glede izbire hrane pri krmljenju Da bi spoznali, po katerih vidikih izbirajo čebele hrano, je firma Frankenzucker podprla raziskavo na živinorejsko-higienskem inštitutu v Freiburgu, ki sta jo vodila dr. Ritter in njegova sodelavka B. Müller, ki je delo opravila. Raziskali so odvisnost izbire hrane glede na vsebnost posameznih sladkorjev in suhe substance. Pri tem so pokazali, kolikšen del vzete hrane se tudi vskla-dišči v sate, kar kaže na to, katera vrsta hrane je za krmljenje na zalogo bolj koristna. SHupnn koliCinn A p I-Inuert 28 - 16 ~ 12 - 0 - SahATOza 15 11 13 dnov I Sl. 1: Skupna količina vzete hrane (kumulativna vrednost) pri sočasnem krmljenju s 50-odstotno raztopino navadnega sladkorja in Api-inverta v 15 dneh (n=10 čebeljih družin, čas poskusa: oktober 83, podane so srednje vrednosti). 3.1. Jemanje hrane Pri sočasnem hranjenju s 50-odstotno sladkorno raztopino iz tekočega sladkorja in z enako koncentrirano raztopino API-in-verta se je pokazalo, da jemljejo čebele bistveno več API-inverta kot saharoze (glej sl. 1). Pri sočasnem dajanju različno koncentri- ranih sirupov obeh vrst se je pokazalo, da jemljejo čebele pri nižjih koncentracijah več saharoze, pri višjih pa več API-inverta (sl. 2). Če istočasno dodamo različno koncentriran sirup, je razumljivo, da bodo čebele iz gostega sirupa odnesle več raztopine kot iz redkega. Uzefa količina 1985 hrane Cg/gd^i L 7:3 7:3 5;5 4:5 80 60- 40- 20- saharoza ftp i-]nysr1 koncentracija C/.l Sl. 2: Vzeta količina hrane API-invert oziroma saharoze pri različnih koncentracijah (n=10 čebeljih družin, čas poskusa junij 85, nad stolpci je podano razmerje vzete hrane). i n usk I«di iätna J ^ USEBN03T 9LADHORJA porabI Jeno u>kI«diččano 20 30 72 .7 konosn1raoija CX3 Sl. 3: Porabljena in uskladiščena količina hrane API-invert med 15-dnevnim poskusom z različnimi koncentracijami (n=8 čebeljih družin, razen n=16 čebeljih družin pri 72,7-odstotni koncentraciji, čas poskusa: avgust 82, avtust/september 83, podane so srednje vrednosti in standardne deviacije). ‘(g.s.s.) = (gramov suhe snovi) **(g/9d) = (gramov na 9 dni) 3.2. Skladiščenje hrane Pri gostejši sladkorni raztopini (sl. 3) porabijo čebele relativno manj za svoje tekoče energijske potrebe, relativno več pa kot zalogo skladiščijo v celice. Glede na to lahko rečemo, da je bolje krmiti z gostejšo raztopino. Pri krmljenju je nenavadno to, da se spremeni razmerje med tremi sladkornimi vrstami (fruktozo, glukozo in saharozo), kar je posledica predelave hrane čebel (glej tab. 3). Pri obeh poizkusih se je znižala vsebnost fruktoze v suhi substanci, medtem ko se je Deleži sladkorja (% vsega sladkorja) Fruktoza Glukoza Saharoza Poskus I. čas: 14.8.-24. 8. 85 Porabljena hrana Vskladiščena hrana 29.50 22.60 27.60 34.00 42.90 43.40 Razlika -6.90 +6.40 +0.50 Poskus II. čas: 17.10.-27.10. 85 Porabljena hrana Vskladiščena hrana 30.50 21.58 27.10 35.81 42.40 42.59 Razlika -8.92 + 8.73 +0.19 Tabela 3: Razdelitev deležev posameznih sladkorjev pri porabljeni in pri vskladiščeni hrani. vsebnost dekstroze (grozdni sladkor) povečala. Večja poraba fruktoze povzroča slabšo topnost v satju vskladiščene hrane. To pri krmljenju z navadnim sladkorjem vodi v kristalizacijo in strjevanje zimske zaloge, kar pa se ne dogaja pri krmljenju z API-invertom, ker le-ta vsebuje več fruktoze kot dekstroze. 3.3. Vpliv na donos medu Glede na opazovanja čebelarjev ugotavljamo, da dobra preskrba čebel, ki se začne z dražilnim krmljenjem pozno poleti in nadaljuje z bogatim dokrmljenjem za zimo ter pravočasnim dražilnim krmljenjem spomladi, vodi v razvoj močnih družin, ki niso podvržene boleznim in ki prinesejo tudi več medu.