“At first it was not very pleasant … Now it is different” - Gregurović, Margareta (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2023)
S proučevanjem procesa integracije na ravni lokalne skupnosti in sosedskih odnosov prispevek analizira izkušnje upravičencev do azila (beguncev) na Hrvaškem in njihove odnose z različnimi deležniki. Analize temeljijo na podatkih, pridobljenih leta 2018 prek intervjujev s 25 begunci glede njihovega dojemanja možnosti za življenje na Hrvaškem. Rezultati kažejo, da večina intervjuvancev svoje odnose in izkušnje z zaposlenimi v državnih institucijah opisuje kot negativne ali zapletene, v nekaterih primerih celo diskriminatorne. Sprejemanje v lokalnih skupnostih je večinoma ocenjeno kot pozitivno, čeprav je trajalo nekaj časa, da so se begunci počutili sprejete.
Keywords: asylum; azil; begunec; Croatia; Hrvaška; integracija; integration; local community; lokalna skupnost; refugee; social cohesion; socialna kohezija