Coulomb correlation between counterions in the double layer around cylindrical polyions - Pinero, Jesus (Acta chimica slovenica, 2006)
V tem delu podajamo teoretične rezultate in rezultate Monte Carlo simulacij nekaterih lastnosti modelne raztopine polielektrolita pri sobni temperaturi. Polielektrolit obravnavamo kot neskončno dolg in enakomerno nabit valj, okoli katerega so porazdeljeni točkasti protiioni. Za izračun porazdelitve protiionov v valjasti celici okoli poliiona smo uporabili tako običajno metodo tvorjenja histograma kot tudi Widomovo enačbo. Da bi preverili usklajenost termodinamičnih enačb in numerično natančnost izračunov, smo osmozni koeficient izračunali na več različnih načinov. Posebej smo izračunali prispevke, ki izvirajo iz interakcij med poliionom in protiioni kot tudi med samimi protiioni. Raziskava dokazuje (i), da je sorazmerno dobro ujemanje med rezultati Poisson-Boltzmannove enačbe in simulacijami v veliki meri naključno ter (ii), da poenostavljeno obravnavanje korelacij med protiioni v Poisson-Boltzmannovi enačbi vodi do delne kompenzacije napak pri računanju osmoznega koeficienta. Kot pomemben rezultat tega dela podajamo tudi pravilno parsko porazdelitveno funkcijo za točkaste protiione v električni dvojni plasti okoli valjastega poliiona.
Keywords: fizikalna kemija; metoda Monte Carlo; modeli; Monte Carlo method; polielektroliti; raztopine; simulacije; termodinamika