Dinamika razvoja mednarodnih norm - preventivna uporaba sile v mednarodnih odnosih po drugi svetovni vojni - Peter, Mateja (Teorija in praksa, 2007)
Benkov sociološki pristop k ontologiji ali obstoju mednarodne skupnosti s predpostavljanjem družbene narave mednarodnih akterjev in celotne mednarodne skupnosti omogoča ustrezno razumevanje in obravnavo (mednarodnih) norm. Ker so mednarodne norme konstitutivni element strukture sodobne mednarodne skupnosti, jih kot zgodovinskega in družbenega produkta delovanja držav in drugih subjektov mednarodnih odnosov namreč ni mogoče reducirati na nacionalne interese posameznih držav. Zato prvi del članka predstavi in umesti Benkovo razumevanje norm znotraj širše razprave o razvoju in pomenu mednarodnih norm ter opredeli konceptualni okvir razvoja mednarodnih norm, drugi del pa se osredotoča na razvoj norm preventivne uporabe sile v mednarodnih odnosih po drugi svetovni vojni.
Keywords: International relations; Mednarodni odnosi; Zgodovinski pregled; Norme; Norms; Mednarodna varnost; Historical survey; mednarodna skupnost; International security; mednarodno pravo; preventivni ukrepi; uporaba sile; sociološki pristop