Geometrijske faze v kvantni mehaniki - Ulčakar, Lara (Matrika, 2015)
V članku so predstavljene geometrijske faze, ki nastopijo pri obravnavi kvantnih sistemov. Na začetku je obrazložena klasična različica geometrijske faze, kasneje pa Berryjeva faza. Opisana je na primeru elektrona v magnetnem polju. Tema nato preide na Aharonov-Anandanovo fazo. Na koncu je opisan primer merjenja faze in nato še uporaba geometrijskih faz v kvantnem računalništvu.
Keywords: Aharonov-Anandan phase; Aharonov-Anandanova faza; Berry phase; Berryjeva faza; geometric phases; geometrijske faze; kvantna mehanika; quantum mechanics