Kodeks arhivske etike - Sadek, Mitja (Moderna arhivistika, 2022)
Prispevek obravnava kodeks etike, ki ga je sprejela generalna skupščina Mednarodnega arhivskega sveta na svojem 13. zasedanju 6. septembra 1996 v Pekingu. Avtor izhaja iz angleškega izvirnika, opozarja na določene probleme slovenskega prevoda, povzema njegova bistvena načela ter poda razmislek o ustreznosti kodeksa kot deontološkega besedila. Prispevek opozarja na nekaj terminoloških in vsebinskih problemov slovenskega prevoda kodeksa etike ter ugotavlja ustreznost in aktualnost besedila v smislu deontološkega besedila.
Keywords: archival deontology; arhivska deontologija; challenges of modern archival science; code of archival ethics; European Union; izzivi moderne arhivistike; kodeks arhivske etike