Slovene critics on Sinclair Lewis's novels - Avsenak, Vanja (Acta neophilologica, 2010)
Namen članka je predstaviti recepcijo Lewisovih del pri slovenskih kritikih. Članek se osredotoča na življenje in delo Sinclairja Lewisa, poseben poudarek pa daje družbenim vplivom, ki so Lewisova dela zaznamovali tako po literarni kot po družbeni plati. Njegova dela zato danes prištevamo k leposlovju, prav tako pa jih razumemo kot socialne dokumente o družbenopolitični situaciji na ameriških tleh v medvojnem obdobju. V splošnem torej delujejo kot kritiške razprave o deželi onkraj Atlantika, ki nujno potrebuje socialno preobrazbo v širšem družbenem prostoru. V času nastanka in objave Lewisovi romani niso deležni ustreznega priznanja, saj avtor preveč odkrito kritizira svoje rojake in jih opozarja na njihove slabosti, pri čemer je velikokrat precej neizprosen. Prav tako pa so neizprosni tudi kritiki. Tako tuji kot tudi domačikritiki v obdobju med prvo in drugo svetovno vojno so pogosto nestrpni in skoraj nekoliko agresivni. Verjamejo, da njegovim delom manjka umetniške vrednosti. Takšnih očitkov v kritikah poznejšega obdobja ne zasledimo več. Članki in eseji tujih, predvsem pa domačih avtorjev so mnogo bolj prizanesljivi in objektivni. Lewisu priznavajo literarno pomembnost, pa tudi družbeno angažiranost, zaradi česar se njegova dela še vedno prevajajo v različne svetovne jezike in ostajajo kritiško zanimiva tudi stoletje po svojem nastanku.
Keywords: American literature; American novel; ameriška književnost; ameriški roman; Lewis, Sinclair, 1885-1951; literarne kritika; Literarne študije; literary criticism; Prevodoslovne študije