Influence of the working technology on the development of alloys H13-w(Cu) 87.5 % - Artiček, Uroš (Materiali in tehnologije, 2014)
V industriji tlačnega litja se za izdelavo matric orodij pogosto uporablja visokokakovostno orodno jeklo H13, ki ima odlične mehanske lastnosti in dolgo trajnostno dobo, vendar je zanj značilna relativno nizka toplotna prevodnost. Orodjarska industrija želi dodati jeklu material z visoko toplotno prevodnostjo za dosego boljše porazdelitve toplote in večje produktivnosti. Z novo tehnologijo, imenovano Laser Engineered Net ShapingTM (LENSTM), smo raziskali možnost uporabe bakra, spremljali razvoj mikrostrukture ter ugotovili mehanske lastnosti. Za boljše razumevanje strjevanja smo primerjali mikrostrukturo vzorca LENS z mikrostrukturo referenčne zlitine z enako kemijsko sestavo H13-w(Cu) 87,5 %, izdelano s tehnologijo litja. Karakterizacija zlitin je potekala s svetlobno mikroskopijo, vrstično elektronsko mikroskopijo, mikrokemično EDS-analizo, z nateznim preizkusom in merjenjem mikrotrdote. Rezultati kažejo uspešno izdelavo vzorcev LENS, katerih mikrostruktura je bolj homogena in ima boljše mehanske lastnosti v primerjavi z odlitki. Tehnologija LENS je dober potencial za nadaljnji razvoj in uporabo v praksi.
Keywords: casting; tlačno litje; laser engineered net shaping technology; LENS; microstructure; mikrostruktura; mechanical properties; mehanske lastnosti