Ocena ranljivosti prsti in vegetacije - Lampič, Barbara (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Uporaba metodologije za izdelavo študij ranljivosti okolja je prikazana na primeru dveh pokrajinotvornih sestavin, prsti in naravne vegetacije. Ocena ranljivosti okolja z vidika posamezne sestavine okolja je lahko prilagojena različnim prostorskim nivojem, manjšim pokrajinskoekološkim enotam ali večjim pokrajinskoekološkim tipom. Ob ustrezni podatkovni podpori lahko po enotah dokaj natančno opredelimo končno oceno ranljivosti okolja, pri pokrajinskih tipih pa prihaja do večjih posploševanj, vendar nam kljub temu omogočajo vpogled v stanje naravnega okolja, stopnjo intenzivnosti antropogenih pritiskov in končno oceno ranljivosti na nivoju celotne države.
Keywords: ekološko ravnotežje; environmental protection; onesnaževanje okolja; onesnaževanje tal; pokrajinska ekologija; prst (pedologija); Slovenia; Slovenija; varstvo okolja; vegetacija