Dejavniki uspešnosti digitalne transformacije - Rožanec, Alenka (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2021)
Digitalne tehnologije omogočajo nastanek naravno digitalnih organizacij, katerih poslovni modeli temeljijo prav na njihovih zmožnostih (npr. Uber, Airbnb). To predstavlja veliko konkurenčno grožnjo tradicionalnim organizacijam, ki so zaradi nje prisiljene čim prej tudi same stopiti na pot digitalne transformacije. Zavedanje o pomenu uspešne transformacije v organizacijah sicer obstaja, vendar pa je poznavanje dejavnikov uspešnosti, dobrih praks ter primernih metodologij in pristopov nizko, česar posledica so počasne spremembe in številne neuspešne transformacije. Z našim raziskovalnim delom želimo zapolniti to vrzel. V pričujočem prispevku tako najprej predstavimo petstopenjski model digitalne transformacije, ki se lahko uporabi za oceno trenutne stopnje, na kateri se organizacija nahaja. Nadalje pa predstavimo oblikovani seznam sedmih dejavnikov uspešnosti in razpravljamo o dobrih praksah, metodologijah in pristopih, ki lahko pospešijo proces transformacije ter pozitivno vplivajo na povečanje njene uspešnosti. Predstavljene rezultate se lahko uporabi kot menedžersko orodje za uspešnejšo izvedbo transformacije v kateri koli organizaciji.
Keywords: dejavniki uspešnosti; digital technologies; digital transformation; digitalna transformacija; digitalne tehnologije; five-stage model; petstopenjski model; success factors