Nine decades of dealing with diversity - Czegledi, Sandor (ELOPE (Ljubljana), 2020)
Prispevek proučuje spreminjajoče usmeritve k jezikom in jezikovni raznolikosti v ZDA na podlagi analize ustreznih kongresnih in predsedniških dokumentov od začetka ameriških državotvornih izkušenj do izbruha državljanske vojne. Raziskava se osredotoča na zakonodajne dejavnosti Kontinentalnega kongresa in dejavnosti prvih šestintridesetih Zveznih kongresov, zabeležene predvsem v revijah posameznih zakonodajnih organov. Preučujemo tudi predsedniške dokumente prvih petnajstih predsednikov ZDA, od Georgea Washingtona do Jamesa Buchanana. Rezultati kažejo, da je bil najpomembnejši razvoj jezikovne politike v obdobju po letu 1789 vsesplošni premik od simbolnih, splošnih jezikovnih pripomb k oblikovanju odločilnih, splošnih politik, ki so bile v kontekstu ozemeljske širitve pogosto zasnovane v asimilacijsko naravnanem duhu. Čeprav so bili predsedniki precej bolj zadržani pri obravnavi jezikovnih vprašanj kot zvezni zakonodajalec, je bila potreba po reviziji zakonov v ZDA že v petdesetih letih prejšnjega stoletja prepoznana kot prednostna predsedniška naloga.
Keywords: Congress; jezikovna ideologija; jezikovna politika; Kongres; language ideology; language policy; obdobje pred ameriško državljansko vojno; pre-Civil War era; predsedništvo; Presidency; United States; Združene države Amerike