Ezan - Šojat, Ivana (knjige, 2025)
Ezan je mojstrsko dovršen lirski roman epskih razsežnosti, postavljen v zgodovinsko obdobje turških vpadov, obenem pa je pričevanjsko in jezikovno verodostojen prikaz islamske kulture in preteklih dogodkov, ki so odločilno sooblikovali dandanašnjo podobo Balkanskega polotoka. Roman se fabulativno umešča v čas zlate dobe Otomanskega cesarstva ter v prostor pozabljene turške Slavonije šestnajstega stoletja, zgodbo pa pred bralke in bralce postavlja upokojeni janičar Ibrahim, ki na smrtni postelji sinu v zapuščino poklanja svojo življenjsko zgodbo in modrosti, nabrane v času služenja častnemu pesniku, zakonodajalcu in sultanu Sulejmanu Veličastnemu. Vendar pa je Ezan obenem še mnogo več. Je filozofski roman o Človeku z veliko začetnico in o človeškem obrazu islama. Je roman, ki se skozi prizmo preteklosti loteva najintimnejših vprašanj človekove identitete, njegovega dobrega in zla ter nas samih kot dedičih tistega, kar so bili naši predniki, in darovalcih tega, kar bodo prihodnji rodovi. Predvsem pa Ezan kot klic k molitvi nagovarja k razumevanju in veri v sočloveka.
Keywords: zvočne knjige