Unraveling the profile of posting companies - De Wispelaere, Frederic (Dve domovini, 2025)
Kljub temu, da so ponudniki storitev (tj. »podjetja za napotitve«) osrednjega pomena za napotitve delavcev znotraj EU, so v raziskovalni sferi še vedno premalo raziskana. Namen te študije je zapolniti to vrzel s preučitvijo podjetij za napotitve (vključno s samozaposlenimi) v Sloveniji. Avtorja sta analizirala slovenska podjetja, ki so leta 2022 prejela enega ali več prenosnih dokumentov A1, tako da sta jih povezala z zbirko podatkov Orbis. Analiza kaže, da je storitve v tujini opravljalo 8 % gradbenih podjetij in 4 % podjetij na področju predelovalnih dejavnosti, v primerjavi z manj kot 2-odstotnim deležem na ravni vseh slovenskih podjetij. Za ta podjetja so napotitve zaposlenih v tujino postale »poslovni model«, saj v tujino napotijo povprečno 61 % zaposlenih ter tam z izvozom blaga ali opravljanjem storitev ustvarijo povprečno 93,5 % prometa.
Keywords: business model; labour market; migracije; migration; napotitve delavcev; podjetja za napotitve; poslovni model; posting companies; posting of workers; Slovenia; Slovenija; trg dela