Debunking the great equaliser discourse - Trupia, Francesco (Teorija in praksa, 2021)
Med prvim valom pandemije Covid-19 je bilo tveganje okužbe napačno predstavljano kot "veliki izenačevalec". Vendar sta hitro širjenje virusa in izredno stanje povečala visoko stopnjo že obstoječih neenakosti, saj so najvišjo ceno plačali tisti segmenti družb, ki so bili že prej na obrobju, izkoriščani in skrajno revni. V članku se osredotočimo na podnacionalna konteksta v Bolgariji in na Kosovu in prikažemo, kako sta bolgarske Rome in kosovske Srbe ne le najtežje prizadeli vpeljava ad hoc splošnih karanten v prvem primeru in policijskih ur v drugem, temveč tudi, kako so tema manjšinskima skupnostma pripisovali podobe družbene neodgovornosti in zaostalosti z disciplinskimi mehanizmi nadzorovanja in opazovanja, umeščenimi v javne metode in kulturne politike iskanja grešnih kozlov.
Keywords: Covid-19; Družbena neenakost; Epidemics; Epidemije; Manjšine; Minorities; Social inequality; Stigmatizacija; Stigmatization