Acta agriculturae Slovenica, 116/2, 357–367, Ljubljana 2020 doi:10.14720/aas.2020.116.2.1851 Original research article / izvirni znanstveni članek Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata Tilen ZAMLJEN 1, 2 , Ana SLATNAR 1 , Vesna ZUPANC 1 Received August 25, 2020; accepted November 26, 2020. Delo je prispelo 25. avgusta 2020, sprejeto 26. novembra 2020. 1 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, SI-1000 Ljubljana 2 Korespondenčni avtor, e-naslov: tilen.zamljen@bf.uni-lj.si Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata Izvleček: Šotni substrat je glavni substrat, ki se v rastlinski pridelavi uporablja predvsem za vzgojo sadik vrtnin in okrasnih rastlin. Šotni substrat ima dobre vodo zadrževalne lastnosti, majhno maso, nizek pH ter nima bolezni in škodljivcev. Pred- vsem vodo zadrževalne lastnosti so pomembne za optimizacijo namakanja in s tem porabo vode pri gojenju rastlin. Preverili smo vodo zadrževalne lastnosti neuporabljenega in rabljenega šotnega substrata ter različne mešanice substratov (šota z do- datki) in pojav vodoodbojnosti, saj le-ta vpliva na sprejem vode v substrat. Analizirane mešanice neuporabljenega šotnega sub- strata z dodatki so zadržale med 3,4 % in 18,4 % več vode kot rabljene substratne mešanice. Dnevne izgube vode so pri ra- bljenih substratnih mešanicah, ob izhodiščno manjši vsebnosti vode ob polnem nasičenju, manjše. Pri neuporabljenem šotnem substratu je bila pri tenziji med 10 in 33 kPa količina vode med 25 in 32 %. Točka venenja (TV) za neuporabljen šotni substrat je med 300 in 1500 kPa oziroma med 15 in 18 %. Šotni substrat ima širok interval poljske kapacitete ter hiter prehod iz obmo- čja poljske kapacitete do točke venenja (med 7 in 10 %). Ob sušenju vodoodbojnost tako neuporabljenega kot rabljenega šotnega substrata narašča. Ključne besede: šota; fizikalne lastnosti substratov; vodo- odbojnost; substrat; tenzija; vsebnost vode Evaluation of soil physical properties of peat substrate Abstract: Peat substrate is the main substrate for plant production, mainly for the cultivation of vegetable seedlings and ornamental plants. Peat has good water retention proper- ties, low mass, low pH and is free from diseases and pests. The water retention properties are particularly important for opti- mizing irrigation and thus water consumption in plant produc- tion. We investigated the water retention properties of unused and used peat substrate and various mixtures with additives, as well as the occurrence of water repellency, as this influences wa- ter absorption into the substrate. Unused peat substrate and dif- ferent mixtures retained between 3.4 % and 18.4 % more water than the used substrate. The daily water losses are lower for the used substrates that initially contain lower water content at full saturation. At tensions between 10 and 33 kPa, the unused peat substrate contained between 25 % and 32 % water. The wilting point (WP) for unused peat substrate (tension between 300 and 1500 kPa) was between 15 and 18 %. Peat substrate has a wide interval of field capacity and the transition from the field capac- ity to wilting point is fast (change in water content between 7 % and 10 %). After drying, the water repellency of both unused and used peat substrates increased. Key words: peat; physical properties of substrates; water repellency; substrate; tension; water content Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 358 T. ZAMLJEN et al. 1 UVOD Substrat, kot je šota, se v rastlinski pridelavi po- gosto uporablja zaradi dobrih vodo zadrževalnih la- stnosti, strukturne stabilnosti, nizkega pH (enostavno prilagajanje potrebam rastlin), odsotnosti patogenov, plevelov in majhne mikrobne aktivnosti (Raviv in Li- eth, 1979). Fizikalno kemijske lastnosti, kot so nasi- pna gostota, vodo zadrževalne lastnosti, pH, kationska izmenjalna kapaciteta in vsebnost hranil, nihajo med substrati, zato imajo lahko občuten vpliv na rast in razvoj rastlin ter njihovo preskrbo s hranili in vodo (Grover in Baldock, 2013). Posledično vsak substrat ni primeren generalno za vse tehnologije vzgoje rastlin v hortikulturi. Šota je eden izmed najbolj razširjenih substratov na svetu (77 % do 80 % substratov za rastlinsko pride- lavo vsebuje šoto) (Handrek in Black, 2002). Šota na- stane z delno razgradnjo šotnih in ostalih mahov ter drugih močvirskih rastlin, predvsem trav, šašev, ločkov in drugih vrst, ki rastejo v močvirnatih tleh, kjer je ni- zek pH in so anaerobne razmere (ni prisotnosti kisika) (Grover in Baldock, 2013). Glede na stopnjo razgradnje šote in vodne razmere, v katerih nastane, ločimo svetlo in temno šoto. Na območjih, kjer je debel organski ho- rizont in plitva mineralna plast, nastaja svetla ali bela šota (do 30 cm globine), medtem ko temna šota nastaja od 30 cm do 200 cm globine. Z globino se spreminjajo fizikalne in kemijske lastnosti šote. Temna šota ima v primerjavi z belo šoto večjo poroznost in večjo zadrže- valno sposobnost vode (zadrži 15-kratno količino vode svoje mase, svetle le 4 do 5-kratno količino). Svetla šota izgubi ob ponovni navlažitvi med 70 do 90 % volumna, temna šota pa med 10 in 25 % volumna. Slaba stran uporabe šote je, da se zaradi pridobivanja uničuje mo- čvirske ekosisteme. Obnavljanje šotišč je prepočasno za naše potrebe, saj 1 meter šote nastaja 1000 let. Iz šotišč se sprosti ogromno ujetega CO 2 , kar pospešuje klimatske spremembe (Schwärzel in sod., 2002). Šota ima majhno vsebnost hranil, nizek pH , majhno volumsko gostoto in dobro zračnost. Zaradi teh lastnosti je kot rastni substrat primerna za gojenje mnogih rastlinskih vrst. Šota je neobnovljiv vir, tako se v zadnjih desetletjih iščemo primerne nadomestke, kot so npr. kamena volna, vermikulit, perlit, kokosova vlakna, lesna vlakna. Z novimi substrati in mešanicami želimo najti substrate brez ali z zelo majhno vodood- bojnostjo, boljšimi vodo zadrževalnimi lastnostmi in katerih raba ima majhen ekološkega vpliv (Giancarlo, 2015). Fizikalne lastnosti substratov (šote) so pomembne pri namakanju rastlin v kmetijski pridelavi, zato smo analizirali fizikalne lastnosti šote in šotnih mešanic, z namenom določitve obrokov namakanja ter boljšega razumevanja obnašanja substrata v procesu osuševa- nja. Nadalje so nas zanimale morebitne spremembe fizikalnih lastnosti ob ponovni uporabi šotnega sub- strata in mešanic. 2 MATERIALI IN METODE 2.1 ZASNOVA POSKUSA Analizirali smo lastnosti neuporabljenega in upo- rabljenega šotnega substrata (Klasmann N3), ki je se- stavljen iz severno nemške črne šote in baltske bele šote. Namenjen je gojenju sadik tako v zelenjadarstvu kot v okrasnem vrtnarstvu (Humko, 2020). Za anali- zo neuporabljenega šotnega substrata smo odprli novo vrečo šotnega substrata. Za uporabljen šotni substrat smo uporabili šotni substrat iz lončnega poskusa s čiliji (Zamljen in sod., 2020. Uporabljen šotni substrat smo otresli iz koreninskega sistema rastlin in ga presejali skozi 4mm sito, da je bilo v njem čim manj rastlinskih ostankov (korenin). Vse vzorce smo pospravili v papir- nate vrečke. Izenačen neuporabljen in uporabljen šotni substrat z enako vlažnostjo smo zatehtali v plastične lončke (Φ 12 cm) s prostornino 0,571 litra. Poleg ne- uporabljenega in uporabljenega šotnega substrata smo za analizo pripravili tudi mešanice šotnega substrata in različnih dodatkov (kamena volna, vermikulit in agro- gel). Kombinacije substrata in dodatkov so bile (i) čista šota (kontrola), (ii) šota položena na 2 cm disk kamene volne, (iii) mešanica 80 volumskih odstotkov (%) šote in 20 % kameno volnatih kosmov, (iv) mešanica 80 % šote in 20% vermikulita ter (v) šota z dodanim agro- gelom (0,25 %). Mešanice substratov so bile tehtane v plastičnih lončkih (φ = 12 cm) s prostornino 0,571 litra. Mešanice substratov smo napolnili v petih pono- vitvah, jih navlažili do nasičenja in stehtali. Spremlja- li smo, kako hitro voda odteče ali izhlapi iz substrata. Lonce s substrati (neuporabljen in uporabljen) smo sušili na konstantni temperaturi (25 °C) do konstante mase. Vsak substrat se je dvakrat dnevno stehtalo. Iz podatkov smo izračunali maso ob polnem nasičenju in povprečno dnevno izgubo vode iz substrata ob posto- pnem izsuševanju. 2.2 LASTNOSTI ŠOTNIH SUBSTRATOV IN DO- DATKOV Kamena volna se v hortikulturi uporablja v obliki plošč ali kock. Na tržišču je dostopna tudi v obliki ko- smov, ki se uporabljajo predvsem kot dodatek substra- Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 359 Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata tom. Naredijo jo iz mešanice treh kamnin (60 % diabaz, 20 % apnenec in 20 % koks), ki jo raztopijo pri 1600 °C (Raviv in Lieth, 2008). Pri ohlajanju se tvorijo tanka vlakna. Kamena volna je lahek material, z majhno go- stoto 0,05–0,1 g cm −3 . Poroznost kamene volne je med 92 % in 98 % (Smith, 1987, 1998; Kipp in sod., 2000). Velika dostopnost vode pri majhnih tenzijah (pod 5 kPa) omogoča rastlini dobro preskrbljenost z vodo (Kipp in sod., 2000). Sposobnost zadrževanja vode pri kameni volni je specifična, saj se vsebnost vode naglo zmanjša, že pri tenzijah nad 5 kPa. Značilno za plošče iz kamene volne je izjemno omočeno dno (le 4 % zra- ka) in suho površje plošče (Smith, 1987). Vermikulit je naravni mineral, vsebuje vodo med plastmi. Substrat vermikulit se segreje na 1000 °C, da se voda upari in poveča delež por, kar daje substratu zna- čilno obliko, majhno maso ter veliko poroznost. Go- stota delcev je 0,9 g cm −-3 in nasipno gostoto med 0,07 in 1 g cm −3 . Dobro zadržuje vlago (do 70 % lastnega volumna). Pogosto se ga uporablja kot dodatek drugim substratom. Vermikulit se proizvaja v različnih veliko- stih delcev, najpogosteje v velikostih 0–2 mm, 2–4 mm in 4–8 mm. Občutno izboljša zračno vodni režim v substratu. Ker gre za kamnino, je okoljsko sprejemljiv. Ima nevtralen pH med 7,0 in 7,5. Zelo lahko se drobi (občutljiv na stiskanje), zato ni primeren za večkratno uporabo. Odlično se meša z ostalimi substrati in je po- gosto uporabljen v vrtnarski pridelavi sadik (Raviv in Lieth, 2008). Agrogel je brezbarven polimer, ki nase lahko veže več 100-kratno količino vode, zato je primeren za upo- rabo v več panogah kmetijstva. Je dobro obstojen in sposoben večkratnega navlaženja in sušenja (Raviv in Lieth, 2008). 2.3 DOLOČITEV VODO ZADRŽEVALNIH LA- STNOSTI ŠOTE Za določitev vodo zadrževalnih lastnosti šote smo uporabili tri metode: 1) Richardovo tlačno komoro, 2) neposredno merjenje vodnega potenciala v substratu s tenziometrom in 3) metodo izhlapevanja. 2.3.1 Richardova tlačna komora Vzorec substrata smo položili v tlačno posodo sestavljeno iz debelega kovinskega ovoja, v kateri na- stavimo želen nadtlak (International …, 2019). Vzor- ci so bili položeni na keramično membrano, oziroma ploščo, skozi katero lahko prehaja tekočina. Odveč- na tekočina je iztekla iz posode skozi posebno cevko iz nerjavečega jekla. Vzorec vsebuje samo vodo, ki je vezana pri dotičnem tlaku, ko iz cevke ne izteka več voda (Richards, 1941). Vzorce substrata smo zatehtali v plastične obročke, položene na z vodo nasičeno ke- ramično ploščo. Plošče smo prelili z vodo in jih pustili 24 do 48 ur tako, da so bili vzorci substrata popolnoma nasičeni z vodo. Vzorce smo vstavili v tlačno komoro, nastavili nadtlak in počakali, da se je vzpostavilo rav- novesje med nadtlakom in silo, s katero je voda vezana na substrat. Nadtlaki so bili 0,02; 0,1; 0,33; 1; 3; 5 ter 15 barov. Vzorce smo stehtali, sušili 48 ur na 55 °C in ponovno stehtali. Iz razlike v masi vzorcev pred in po sušenju smo izračunali, koliko vode je vzorec zadržal pri določenem nadtlaku. 2.3.2 Merjenje vodnega potenciala s tenziometrom Vodni potencial (Ψ) ali tenzijo šotnega substrata smo merili neposredno s tenziometri (Soilmoisture Equipment, Santa Barbara, US, območje delovanja od 0 do 100 kPa, z natančnostjo 1 kPa) (Vaz in sod., 2013; Montesano in sod., 2015) in prikazuje silo vezave vode v porah substrata, oziroma kakšno silo rastlina potre- buje, da lahko vodo absorbira iz substrata (Schindler in sod., 2015). Večje tenzije pomenijo rastlinam težje dostopno vodo, saj je vezana z večjimi tlaki. Hkrati smo beležili tenzijo s tenziometrom in maso lonca, ki smo ju sušili v pečici na 25 °C na 12 ur. Iz podatkov smo izrisali krivuljo odvisnosti vsebnosti vode od tenzije. 2.3.3 Metoda izhlapevanja Vodo zadrževalne lastnosti substrata smo dolo- čili z metodo izhlapevanja (Schindler in sod., 2010, Bezerra-Coelho in sod., 2018). Cilindre iz nerjaveče- ga jekla (5 cm visoki in 8 cm široki) smo napolnili z vzorci šote z gostoto 1,05 g cm −-3 . Vzorce smo nasičili z vodo tako, da smo jih postavili na z vodo navlaženo posodo. V vzorce smo vstavili tenziometre v središče vzorca. Površina šote je bila izpostavljena naravnemu izhlapevanju. Spremljali smo maso in tenzijo vsakih 10 minut, nekaj zaporednih dni. Hidravlični gradient je bil izračunan na podlagi tenzij izmerjenih med meri- tvami. Posamezne točke na krivulji vodo zadrževalnih lastnosti so bile izračunane na podlagi izgube vode na volumen vzorca (Schindler in sod., 2015). Po tej meto- di nenasičeno prevodnost substrata določimo z merje- njem vodne tenzije s pomočjo majhnih tenziometrov in programa Hyprop fit (Schindler in sod. 2010), ter uporabo pretvorbene funkcije tal (pedotransfer func- tion). Model (HYPROP-FIT software [Meter/UMS Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 360 T. ZAMLJEN et al. GmbH, Germany]), po katerem smo izračunali krivuljo vodo zadrževalnih lastnosti, je bil model po Brooks in Co- rey (1964). 2.4 VODOODBOJNOST Za preizkus vodoodbojnostnih lastnosti šotnega sub- strata smo uporabili neuporabljen šotni substrat in meto- do WDPT (Water Drop Penetration Time) (Letey, 1969; Leelamanie in sod., 2008; Saldanha Vogelmann in sod., 2015). Metoda WDPT je enostavna, saj se jo lahko izvede na terenu ali v laboratoriju in se jo lahko izvede na poru- šenih ali neporušenih vzorcih. Prednost metode je v tem, da vzorcev ni potrebno predhodno obdelati, s čimer bi spremenili lastnosti površine vzorca (Ritsema in Dekker, 1994). Na vzorec substrata ali tal kanemo tri kapljice bi- -destilirane vode ter merimo čas vpijanja s štoparico. S ča- som se kontaktni kot med substratom in kapljico zmanjša, kar omogoča kapljici prodor v substrat (Greiffenhagen in sod., 2006). Meritve smo izvajali med sušenjem na vsakih 7 ur. Substrat se je sušil v pečici na 50 °C. Po sušenju smo substrat ohladili v eksikatorju in stehtali maso substrata. Opravili smo pet ponovitev. Količino vode v substratu smo izračunali kot volumske odstotke vode. 2.5 STATISTIČNA OBDELAV A PODATKOV Povprečja in standardne napake so bili izračunani s pomočjo programa R (Team R.D.C., 2008). Kjer je eno- smerna analiza variance (ANOVA) potrdila statistično značilne razlike, smo naredili Tukey-test. Stopnja značil- nosti je bila α ≤ 0,05. 3 REZULTATI Z DISKUSIJO 3.1 MASA SUHEGA IN NEUPORABLJENEGA SUB- STRATA PRED IN PO UPORABI V Preglednici 1 so podatki za mase neuporabljene- ga in uporabljenega substrata ob konstantnem sušenju pri 25 °C. Za suhi substrat so podatki iz zaključka poskusa. Neuporabljen šotni substrat ima v povprečju maso 341,9 g. Pri kombinaciji s neuporabljenim substratom imata najmanjšo maso po nasičenju mešanici šota in 2 cm disk kamene volne in mešanica šote in agrogela (303,7 g in 308 g in), največjo maso pa šota z dodanimi 20 % vol kosmi kamene volne (372,7 g). Največja razlika med maso neu- porabljenega vlažnega substrata in suhega substrata je pri šoti z 20 vol % kosmov in 20 vol % vermikulita (196,5 g in 173,5 g). Najmanjšo maso doseže suha mešanica šote in 2 cm diska kamene volne (135,8 g). Pri uporabljenem substratu je največ vode zadržala kombinacija substrata s šoto in kosmi kamene volne (307 g), najmanj pa šota z agrogelom (286,1 g). Dva do trikra- tna razlika je prisotna pri masi neuporabljenega in upora- bljenega suhega substrata. Med uporabljenimi posušenimi substrati ima najmanjšo maso substrat z agrogelom in 2 cm diskom kamene volne (58 g in 58,5 g). Največje razli- ke med maso uporabljenega vlažnega in suhega substrata je pri 2 cm disku (235,9 g) in kosmih (240,8 g). Razlike v masi med neuporabljenim substratom (suhim) in upora- bljenim substratom (suhim) so posledica razgradnje šote med pridelavo rastlin. Zmanjšana masa uporabljenega substrata je posledica zmanjšane poroznosti, predvsem na račun zapolnitve por s koreninami in sesedanja šote ter ka- mene volne (Raviv in Lieth, 2008). 3.2 IZGUBA VODE Izgube vode v šoti ter mešanicah šote z dodatki so predstavljeni na Slikah 1A in 1B. Na Sliki 1A so podatki o izhlapevanju vode iz neuporabljenih substratov. Izho- diščno se v neuporabljenem substratu zadrži več vode kot v ponovno uporabljenem, saj neuporabljen substrat pri Substrat Neuporabljen Uporabljen Vlažen (g) Suh (g) Vlažen (g) Suh (g) Šota (Kontrola) 341,9 ± 6,5 ab 180,9 ± 2,3 a 289,4 ± 3,1 b 62,4 ± 0,9 bc Šota + 2 cm disk kamene volne 303,7 ± 5,3 b 135,8 ± 3,9 c 294,4 ± 5,8 ab 58,5 ± 0,8 cd Šota + kosmi kamene volne 20 vol % 372,7 ± 1,92 a 176,2 ± 1,4 a 307,0 ± 3,8 a 66,2 ± 1,0 ab Šota + vermikulit 20 vol % 340,9 ± 7,4 ab 167,3 ± 4,7 ab 294,1 ± 3,5 ab 68,1 ± 1,3 a Šota + agrogel 308,0 ± 7,5 b 152,7 ± 10,4 bc 286,1 ± 1,2 b 58,0 ± 0,4 d Preglednica 1: Povprečne mase (s standardno napako) neuporabljenega in uporabljenega substrata po nasičenju (po zaključku sušenja na 25 °C). Črke od a do d predstavljajo statistično značilne razlike med obravnavanji. Table 1: Mass (average + standard error) of unused and used substrate after saturation (after drying at 25°C). Letters a to d represent statistically significant differences among treatments. Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 361 Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata kontroli zadrži 16,2 %, pri 2 cm disku 3,4 %, pri kosmih 18,4 %, pri vermikulitu 12,9 % in agrogelu 7,3 % več vode kot pri uporabljenem substratu v kombinaciji s temi do- datki. Največ vode je zadržala mešanica 80 % neuporablje- ne šote in 20 % kosmov iz kamene volne (358 ml), najmanj pa šota z dodanim agrogelom (302 ml) in 2 cm diskom kamene volne (298 ml). Kamena volna izboljša zračnost substratnih mešanic in poveča sposobnost zadrževanja vode v substratu. Vermikulit izboljša poroznost substrata in njegovo sposobnost zadrževanja vode (Raviv in Lieth, 2008; Beyl in Trigiano, 2015). Izgube vode med neuporabljenimi substrati so ena- komerne. Uporabljen substrat, ki je bil ponovno navlažen, zadrži manj vode kot neuporabljen substrat. Največ vode zadrži šotni substrat s kosmi kamene volne (298 ml). Naj- manj vode lahko zadrži substrat z dodanim agrogelom in klasičen šotni substrat brez dodatkov (oba 280 ml). Zani- mivo se obnaša šotni substrat z 2 cm diskom kamene vol- ne, saj v začetku zadržuje vodo podobno kot ostale meša- nice, po treh dneh pa se je vsebnost vode strmo zmanjšala, do najnižje točke med vsemi substrati. Največja razhajanja med neuporabljenimi in že uporabljenimi substrati se po- javijo, ko izhlapi ali odteče 24 % vode iz substrata, štiri dni po začetku izsuševanja substrata. Razlike v sposobnosti za- drževanja vode so bolj izrazite pri že uporabljenih substra- tih, saj dodatki pridejo bolj do izraza (Diara et al., 2012). Iz podatkov lahko razberemo, da je priporočljivo nama- kanje sadik v rastlinjakih v več manjših obrokih in rednih intervalih (Ismail in sod., 2007; Raviv in Blom, 2001). Če substrate pustimo preveč dolgo nenamakane, se ti izsušijo in izgubijo del sposobnosti zadrževanja vode. Dodajanje kamene volne šoti izboljša poroznost mešanice in s tem poveča kapaciteto za vodo (Kim in Jeong, 2003). Podobne rezultate smo dobili tudi v naši raziskavi, kjer ima šota z dodatkom kosmov kamene volne boljšo sposobnost zadr- ževanja vode kot šota brez dodane kamene volne. Povprečna dnevna izguba vode v substratih je pred- stavljena v preglednici 2. Šotni substrat (kontrola) dnevno izgubi 13,08 g mase (vode) pri neuporabljenem substratu. Uporabljen šotni substrat dnevno izgubi 11,67 ml vode. Največje dnevne izgube vode ima mešanica šote in kame- no volnatih kosmov (14,95 ml/dan), najmanjše pa šota na 2 cm disku kamene volne (12,30 ml/ dan). Kamena volna ima rahlo vezano vodo, ki lahko hitro izhlapi, zato je šota služila kot prepreka pred izhlapevanjem vode, posledično je imela ta kombinacija najmanjše izgube vode. Med uporabljenimi substrati največ vode izgubi šota na 2 cm disku kamene volne (12,73 ml/dan), najmanj pa šota z vermikulitom (10,89 ml/dan). Pri vseh substratih je uporabljen substrat dnevno izgubil manj vode kot ne- uporabljen substrat, razen pri šoti na 2 cm disku kame- ne volne, kjer je uporabljen substrat dnevno izgubil več vode (0,44 ml/dan). Kljub manjši dnevni izgubi vode uporabljenega substrata je imel uporabljen substrat slab- še vodo zadrževalne lastnosti, saj je vseh pet substratov zadržalo pod 300 ml vode, medtem ko so neuporabljeni Slika 1: Izgube vode neuporabljenega šotnega substrata in mešanic (A) in izgube vode uporabljenega šotnega substrata in mešanic (B). Figure 1: Water losses of unused peat substrate and mixtures (A) and water losses of used peat substrate and mixtures (B) Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 362 T. ZAMLJEN et al. substrati zadržali nad 300 ml vode. Največja razlika pri izgubi vode je bila pri mešanici šote in kameno vol- natih kosmov (3,06 ml/dan) med neuporabljenim in uporabljenim substratom. Za najboljšo mešanico se je izkazala kombinacija neuporabljene šote z dodanimi kosmi kamene volne, ki je izkazala največjo sposobnost zadrževanja vode. Kljub največji dnevni izgubi vode od vseh obravnavanih mešanic v enem tednu v povprečju še vedno ohrani največjo količino vode v primerjavi z drugimi substrati. Najslabša mešanica za daljše obdobje nenamakanja je mešanica šote in agrogela, saj ima naj- manjšo sposobnost zadrževanja vode ter drugo najve- čjo dnevno izgubo vode. Substratne mešanice s kameno volno imajo večje izgube vode predvsem na račun slabo vezane vode v kameni volni (Donnersa in sod., 2019). Zaradi velike poroznosti vermikulita in s tem dobre ka- pacitete za vodo, katera je dobro vezana, dnevne izgube zaradi sušenja niso tako očitne, kot pri drugih materia- lih (Raviv in Lieth, 2008). Podobno se je izkazalo v naši raziskavi, kjer je mešanica šote in vermikulita imela naj- manjše dnevne izgube vode. 3.3 VODO ZADRŽEV ALNE LASTNOSTI ŠOTE V analizi smo preverili vodo zadrževalne lastnosti s tremi metodami – dvema laboratorijskima (Richardo- va tlačna komora, 3.3.1. in metoda izhlapevanja, 3.3.3.) in metodo, ki jo lahko uporabljamo na terenu oziroma rastlinjaku (metoda s tenziometrom, 3.3.2). Prednost tega pristopa je v širini intervala, ki smo ga zajeli, saj smo analizirali vodozadrževalne lastnosti tekom celo- tnega intervala rastlinam dostopne vode (Richardova tlačna komora, 3.3.1). Hkrati smo upoštevali struktu- ro, ki se vzpostavi v šotnem substratu, ko ga uporabi- mo za gojenje v loncih (metoda s tenziometrom, 3.3.2 in metoda izhlapevanja, 3.3.3.). Česar v poskusu nismo preverili, so mikrobiološke lastnosti substratov, katere v tleh lahko vplivajo na oblikovanje koloidnih delcev in s Substrat Neuporabljen (ml/dan) Uporabljen (ml/dan) Šota (kontrola) 13,08 ± 0,76 bc 11,67 ± 0,06 ab Šota + 2 cm disk kamene volne 12,30 ± 0,70 c 12,73 ± 0,63 a Šota + kosmi kamene volne 20 vol % 14,95 ± 0,19 a 11,89 ± 0,22 ab Šota + vermikulit 20 vol % 13,14 ± 0,79 bc 10,89 ± 0,08 b Šota + agrogel 13,36 ± 0,81 ab 12,00 ± 0,40 ab Preglednica 2: Povprečna izguba (s standardno napako) vode v ml na dan pri različnih mešanicah šotnih substratov. Črke od a do c predstavljajo statistično značilne razlike med obravnavanji. Table 2: Average water loss (with standard error) in ml per day in different mixtures of peat substrates. Letters a to c represent sta- tistical significant differences among treatments. Slika 2: Razmerje med vsebnostjo vode v šotnem substratu (%), in silo vezave (kPa), izmerjeno z Richardovo tlačno membrano. Vrednosti na y osi so logaritmirane. Figure 2: Peat water content (%) and peat water tension (kPa), measured with Richard‘s pressure plate. The values on the y axis are in logarithmic scale. Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 363 Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata tem vplivajo na sposobnost zadrževanja vode (Tecon in Or, 2017). 3.3.1 Richardova tlačna komora Neuporabljen šotni substrat ima večjo kapaciteto za vodo oziroma večji % vode kot uporabljen substrat (Slika 2). Neuporabljen šotni substrat zadrži 5 % več vode pri 1 kPa kot uporabljen šotni substrat. Pri obeh šotnih sub- stratih se delež vode enakomerno zmanjšuje do 100 kPa oziroma enega bara. Med 100 kPa in 300 kPa oziroma med 1 in 3 bari je % vode enak pri obeh substratih. Vo- lumen vode se zmanjšuje pri obeh substratih enako. Pri vrednostih nad 500 kPa uporabljen šotni substrat zadrži večji delež vode kot neuporabljen substrat (za 2,25 % pri 1500 kPa oziroma 15 barih). Med uporabljenim in neu- porabljenim šotnim substratom so očitne razlike v koli- čini dostopne vode, uporabljeni šotni substrat ima ožji interval rastlinam dostopne vode (med območjem polj- ske kapacitete in točko venenja). V uporabljenem šotnem substratu se zmanjša poroznost, kar je lahko posledica starih korenin (Urrestarazu in sod., 2008). 3.3.2 Merjenje vodnega potenciala s tenziometrom Pri uporabljenem šotnem substratu smo s tenzi- ometrom izmerili večje tenzije ob postopnem sušenju substrata kot pri neuporabljenem substrat (Slika 3). Med neuporabljenim in uporabljenim šotnim substratom se razlike večajo, ko iz substrata izhlapi, odteče ali porabi med 30 in 35 % vode. Pri našem poskusu je bilo to med 500 in 600 ml vode. Bolj, ko se šota suši (večja izguba vode), bolj je vidna razlika med uporabljenim in neupo- rabljenim substratom. Pri uporabljenem šotnem substratu je krivulja iz- gube vode manj strma kot pri neuporabljenem šotnem substratu, kjer krivulja po določeni izgubi vode začne hitro naraščati. Pri tenzijah med 0 in 5 kPa je vsebnost vode v obeh šotnih substratih podobna. Uporabljen šotni substrat zadrži nekoliko več vode kot neuporabljen šotni substrat. Razlike se pojavijo pri tenzijah nad 10 kPa. Za rastlino to pomeni, da je voda lahko dostopna do neke točke, nato pa se začne njena dostopnost hitro zmanjše- vati, kar lahko povzroči stres za rastline in njihov propad. V praksi to pomeni, da morajo pridelovalci količino vode vzdrževati nad to točko, kar je v primeru analiziranega substrata 10k. Namakanje v rastlinski pridelavi je pripo- ročljivo v območju poljske kapacitete, ki je pri šoti pri tenziji med 10 in 30 kPa (Raviv in Lieth, 1979). V tem območju tenzije se pojavijo velike razlike med uporablje- nim in neuporabljenim šotnim substratom, saj neupora- bljeni šotni substrat zadrži več vode pri manjši tenziji kot šotni uporabljen substrat. 3.3.3 Metoda izhlapevanja Pri šotnih substratih je območje poljske kapacitete (PK) med 10 in 33 kPa oziroma med 25 in 32 %. Opti- malno območje namakanja za rastline je med 25 in 35 % (Handrek in Black, 2002). Točka venenja (TV) za šotni substrat je med 300 in 1500 kPa oziroma med 18 in 15 %. Točka poljske kapacitete je največja količina vode, ki jo tla lahko zadržijo, točka venenja pa je količina vode v tleh, pri kateri rastline trajno uvenijo in si ne opomorejo, četudi jih zalijemo (Pintar, 2006). Voda, vezana z manjšo silo od poljske kapacitete (za Slika 3: Razmerje med vsebnostjo vode v šotnem substratu (%) in silo vezave (kPa), izmerjeno s tenziometrom. Figure 3: Peat water content (%) and peat water tension (kPa), measured with tensiometer. Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 364 T. ZAMLJEN et al. mineralna tla je to med 10 in 33 kPa), prehitro odteče iz substrata in rastlini ni dostopna. Voda, ki je vezana s silo večjo od točke venenja (1500 kPa), je prav tako nedostopna rastlini (Pintar in Zupanc, 2017). Iz Slike 4 lahko razberemo, da je voda v šotnem substratu do- bro razpoložljiva do meje 200 kPa, nato hitro postane nedostopna za rastlino, kar vodi v venenje listov zaradi padca turgorja v celicah. Daljše obdobje suše, kjer je dostopnost vode težja za rastlino ( > 1500 kPa), lahko pripelje do propada celotne rastline. Pri šotnih substra- tih je prehod iz območja poljske kapacitete substrata do točke venenja hiter, razlika je 7 do 10 %, kar lahko pridelovalcu povzroči preglavice, če namakanje ni do- sledno. V rastlinjakih se lahko zgodi prehod še hitreje, saj so temperature v rastlinjakih poleti lahko mnogo višje. Al-Mahdouri in sod. (2013) poročajo o povpreč- nih temperaturah zraka med 83 in 93 °C glede na raz- lične kritine ter temperature tal med 104,8 °C in 119,5 °C, če se rastlinjakov ustrezno ne zrači. Z ustreznim namakanjem oziroma režimom namakanja lahko šo- tni substrat vzdržujemo v območju poljske kapacitete. Priporočljivo je namakanje v več manjših obrokih, saj tako lažje vzdržujemo konstanto količino vode v sub- stratu, saj je voda v območju poljske kapacitete najlažje dostopna za rastlino (Zamljen in sod., 2020). Če na- makamo v večjih količinah in manj pogosto, preseže- mo vodo zadrževalne sposobnosti substrata v loncu in voda odteče iz substrata. Voda, ki odteče, za rastlino ni več dostopna razen, če jo zadržimo s pomočjo podstav- kov v primeru gojenja rastlin v posodah. Naši rezultati so pokazali, da lahko z mešanjem šote z drugimi tipi substratov občutno izboljšamo vodo zadrževalne spo- sobnosti šote. 3.4 VODOODBOJNOST Na Sliki 5 so podatki za čas vpijanja kapljice ne- uporabljenega šotnega substrata in rabljenega šotne- ga substrata. Šotni substrat smo sušili do konstantne mase, tri dni, dokler ni bil popolnoma suh. Hkrati smo na šotni substrat dodajali kapljice vode in spremljali, koliko časa potrebujejo, da se vpijejo. Masa šotnega substrata se s časom zmanjšuje na račun izgube vode. Bolj ko je šotni substrat suh, težje vpije vodo oziroma kapljice vode (Raviv in Lieth, 2008). Popolnoma navla- žen šotni substrat nima vodoodbojnih lastnosti (čas vpijanja kapljice je nič sekund). Pri osuševanju popol- noma navlaženega neuporabljenega substrata se je pri 42 % čas vpijanja kapljice podaljšal na eno sekundo, pri uporabljenem šotni substratu se je čas vpijanja kapljice podaljšal že pri 59 %. Ko količina vode v šoti doseže kritično vrednost, postane šota hidrofobna, kar pomeni težji sprejem vode in ponovno navlažitev šotni substra- ta (Perdana in sod., 2018). Podobno se je izkazalo tudi v našem primeru. Čas vpijanja kapljice v šotni substrat začne naraščati, ko je v neuporabljenem šotni substratu med 35 % in 40 % vode. Za vsakih 10 do 20 ml izhlape- ne vode iz šotnega substrata se čas vpijanja kapljice po- veča med 2 in 3 sekunde. Popolnoma suh šotni substrat potrebuje 15 sekund, da vpije kapljico, kar v primerjavi s peščenimi tlemi ni veliko (Oostindie in sod., 2013; Dekker in sod., 2001). Vodoodbojnost pri rabljenem šotnem substratu začne naraščati pri 59 %. Z zmanjševanjem vsebnosti vode rabljen šotni substrat pridobiva vse večje vodood- bojnostne lastnosti, ki se kažejo kot eksponentna rast. Pri 30 % navlaženosti šotnega substrata je čas vpijanja Slika 4: Razmerje med vsebnostjo vode v šotnem substratu (%) in silo vezave (kPa), izmerjeno z metodo izhlapevanja. Vrednosti na y osi so logaritmirane. Figure 4: Peat water content (%) and peat water tension (kPa), measured with evaporation method. The values on the y axis are in logarithmic scale. Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 365 Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata kapljice 480 sekund oziroma 8 minut. Glavni razlog za povečanje hidrofobnih lastnosti rabljenega šotnega sub- strata je v povečanem deležu organske mase predvsem zaradi ostankov korenin (Wu in sod., 2020). Pri mine- ralnih tleh (glinenih tleh) se vodoodbojnostne lastnosti začnejo kazati, ko se vsebnost vode zmanjša pod 41 %, med tem ko se pri močno organskih tleh vodoodbojno- stne lastnosti kažejo tudi pri popolnoma nasičenih tleh (Rasa in sod., 2007). Razmerje med časom vpijanja ka- pljice in maso šotnega substrata je obratno sorazmerno. Bolj kot je šotni substrat suh, daljši je čas vpijanja kaplji- ce in obratno, bolj kot je vlažen šotni substrat, krajši je čas vpijanja kapljice. Kapljico izsušena tla lahko vpijejo v manj kot 10 minutah ali pa za vpijanje potrebujejo več kot 6 ur (Oostindie in sod., 2013). 4 SKLEPI Šota je izjemno uporaben substrat za gojenje vrtnin. Pridelovalec mora rastline dosledno namakati ter vzdr- ževati konstantno količino vode v substratu. Prehod iz poljske kapacitete (50 do 70 % vode v substratu) v toč- ko venenja (7 do 10 % vode v substratu) je zelo hiter in se lahko zgodi v nekaj urah. Šota ni primerna za daljše intervale namakanja, saj se v primeru izsušitve njene la- stnosti spremenijo, pojavi se vodoodbojnost, substrat se skrči, zmanjša se poroznost. Suh šotni substrat je težje ponovno navlažiti. Prav tako uporabljen šotni substrat ne zadrži ob nasičenju enake količine vode kot neuporabljen substrat. Ponovna uporaba šotnega substrata ni priporo- čljiva, ker ima manjšo kapaciteto za vodo in hitreje pri- dobi vodoodbojne lastnosti. Glede na sposobnost zadrževanja vode se je med najboljšimi mešanicami izkazala mešanica šote in 20 % kosmov kamene volne, saj zadrži največ vode. Najslabše se je med mešanicami substratov odrezala šota z diskom kamene volne in šota z dodanim agrogelom. Že rabljen substrat zadrži manj vode kot neuporabljeni substrat ne glede na mešanico. Šota na disku kamene volne izgubi veliko vode po treh dneh. Šotni substrat je potrebno v rastlinski pridelavi na- makati redno in v več manjših obrokih, da preprečimo izsušitev in vzdržujemo območje poljske kapacitete. Med preizkušenimi mešanicami bi bila za pridelovalce zani- miva uporaba 80 % šote in 20 % kosmov kamene volne, saj zadrži največ vode med vsemi preizkušenimi meša- nicami. Ponovna uporaba že uporabljenih substratov ni priporočljiva, predvsem zaradi slabših vodo zadrževalnih lastnosti ter fitosanitarne vprašljivosti. Raziskava dokazuje, da je šotni substrat zelo pri- meren za gojenje vrtnin ob ustreznem namakanju. Z različnimi dodatki lahko izboljšamo vodo zadrževalne lastnosti šotnega substrata, s čimer lahko zmanjšamo po- Slika 5: Čas vpijanja vodne kapljice (s) glede na količino vode (%) pri neuporabljenem (A) in uporabljenem (B) šotnem substratu tekom meritev (ure). Figure 5: Water drop penetration time (s) and water content (%) for unused (A) and used (B) peat substrate during the experiment (hrs). Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 366 T. ZAMLJEN et al. rabo vode pri namakanju ter s tem zmanjšamo pritisk na naravne vire. V prihodnje želimo raziskavo nadgraditi s preizkušanjem mešanic v različnih razmerjih in kombi- nacijah dodatkov. 5 VIRI Al-Mahdouri, A., Baneshi, M., Gonome, H., Okajima, J., Maruyama, S. (2013). Evaluation of optical properties and thermal performances of different greenhouse covering ma- terials. Solar Energy, 96, 21–32. https://doi.org/10.1016/j. solener.2013.06.029 Beyl, A. C., Trigiano, N. R. (2015). Plant Propagation Concepts and Laboratory Exercises. Taylor & Francis Group, LLC. 480 str. https://doi.org/10.1201/b17340 Bezerra-Coelho, R. C., Zhuang, L., Barbosa, C. M., Soto, A. M., Genuchten, M. T. (2018). Further tests of the HYPROP evaporation method for estimating the unsaturated soil hy- draulic properties. Journal of Hydrology and Hydromechan- ics, 66(2), 9 str. https://doi.org/10.1515/johh-2017-0046 Brooks, R. H., Corey, A. T. (1964). Hydraulic properties of po- rous media. Fort Collins, Colorado ST. Univ.: 24 str. Dekker, W. L., Doerr, H. S., Oostindie, K., Ziogas, K. A., Rit- sema, J. C. (2001). Water Repellency and Critical Soil Water Content in a Dune Sand. Soil Science Society of America Journal, 65, 1667‒1674. https://doi.org/10.2136/ sssaj2001.1667 Diara, C., Incrocci, L., Pardossi, A., Minuto, A. (2012). Reus- ing greenhouse growing media. Acta horticulturae, 927, 793‒800. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2012.927.98 Faul, F., Gabriel, M., Roßkopf, N., Zeitz, J., Huyssteen, W. C., Pretorius, L. M., Grundling, P . (2016). Physical and hydro- logical properties of peatland substrates from different hy- drogenetic wetland types on the Maputaland Coastal Plain, South Africa. South African Journal of Plant and Soil, 33(4), 265-278. https://doi.org/10.1080/02571862.2016.1141334 Giancarlo, F . (2015). Growing Substrates Alternative to Peat for Ornamental Plants. InTech Publication: 47–67. Greiffenhagen, A., Wessolek, G., Facklam, M., Renger, M., Stof- fregen, H. (2006). Hydraulic functions and water repellency of forest floor horizons on sandy soils. Geoderma, 132, 182- 195. https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2005.05.006 Grover, S. P. P., J. A. Baldock (2013). The link between peat hydrology and decomposition: Beyond von Post. Journal of Hydrology, 479, 130-138. https://doi.org/10.1016/j.jhy- drol.2012.11.049 Handrek, K., Black, N. (2002). Growing media for ornamental plants and turf. Sidney: University of New South Wales Press: 542 str. Humko. (2020). Neuhaus humin substrat N3 70lit. Pridobljeno s https://www.humko-shop.si/index.php?route=product/ product&product_id = 10496 (17. mar. 2020) International Organization for Standardization. (2019). Soil quality‒Determination of the water-retention characteristic‒ Laboratory methods (ISO Standard No. 11274) Pridobljeno s https://www.iso.org/standard/68256.html (16. mar. 2020) Ismail, M. S., Ozawa, K., Khondaker, A. N. (2007). Effect of ir- rigation frequency and timing on tomato yield, soil water dynamics and water use efficiency under drip irrigation. Eleventh International Water Technology Conference, 69‒84. Kim, G. H., Jeong B. R. (2003). Hydroponic culture of a pot plant Ficus benjamina ‘King’ using mixtures of used rock- wool slab particles and chestnut woodchips. Journal of Ko- rean Society of Horticultural Science, 44, 251–254. Kipp, J. A., Wever, G., de Kreij, C. (2000). International Sub- strate Manual. The Netherlands: Elsevier. 94 str. Leelamanie, D. A. L., Karube, J., Yoshida, A. (2008). Charac- terizing water repellency indices: Contact angle and water drop penetration time of hydrophobized sand. Soil Science & Plant Nutrition, 54(2), 179‒187. https://doi.org/10.1111/ j.1747-0765.2007.00232.x Letey, J. (1969). Measurement of contact angle, water drop pen- etration time and critical surface tension. In: DeBano, L. F., Letey, J. (Eds.), Water Repellent Soils. Proceedings Sym- posium on Water Repellent Soils. University of California, Riverside: 43‒47. Montesano, F. F., Serio, F., Mininni, C., Signore, A., Parente, A., Santamaria, P. (2015). Tensiometer Based Irrigation Management of Subirrigated Soilless Tomato: Effects of Substrate Matric Potential Controlon Crop Performance. Frontiers in Plant Science, 6, 1‒11. https://doi.org/10.3389/ fpls.2015.01150 Oostindie, K., Dekker, W. L., Wesseling, G. J., Ritsema, J. C., Geissen, V . (2013). Development of actual water repellency in a grass-covered dune sand during a dehydration experi- ment. Geoderma, 204-205, 23‒30. https://doi.org/10.1016/j. geoderma.2013.04.006 Perdana, L. R., Ratnasari, N. G., Ramadhan, M. L., Palamba, P ., Nasruddin, N., Nugroho, Y. S. (2018). Hydrophilic and hy- drophobic characteristics of dry peat. IOP Conference Series Earth and Environmental Science, 105(1), 7 str. https://doi. org/10.1088/1755-1315/105/1/012083 Pintar, M. (2006). Osnove namakanja s poudarkom na vrtninah in sadnih vrstah v zahodni, osrednji in južni Sloveniji. Lju- bljana, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS: 55 str. Pintar, M., Zupanc, V . (2017). Deficitno namakanje v poljedel- stvu in zelenjadarstvu - izzivi in perspektive. V: Novi izzivi v agronomiji 2017: zbornik simpozija, Laško, 26.-27. jan. 2017. Ljubljana, Slovensko agronomsko društvo, 272‒276. Rasa, K., Horn, R., Räty, M., Yli-Halla, M., Pietola, L. (2007). Water repellency of clay, sand and organic soils in Finland. Agricultural and Food Science, 16, 267‒277. https://doi. org/10.2137/145960607783328218 Raviv, M., Lieth, J. H. (1979). Yield response to water. FAO ir- rigation and drainage paper 33. Rome: FAO: 193 str. Raviv, M., Blom, J. T. (2001). The effect of water availability and quality on photosynthesis and productivity of soilless- grown cut roses. Scientia Horticulturae, 88(4), 257–276. https://doi.org/10.1016/S0304-4238(00)00239-9 Raviv, M., Lieth, J. H. (2008). Soilless Culture: Theory and Prac- tice. Elsevier. 587 str. Richards, L. A. (1941). A pressure-membrane extraction appa- ratus for soil solution. Soil Science, 51(5), 377‒386. https:// doi.org/10.1097/00010694-194105000-00005 Acta agriculturae Slovenica, 116/2 – 2020 367 Analiza fizikalnih lastnosti šotnega substrata Ritsema, J. C., Dekker, W. L. (1994). How water moves in a water repellent sandy soil 2. Dynamics of fingered flow. Water Resources Research, 30(9), 2519‒2531. https://doi. org/10.1029/94WR00750 Saldanha Vogelmann, E., Miguel Reichert, J., Prevedello, J., Ol- adele Awe, G., José Reinert, D. (2015). Soil hydrophobicity: comparative study of usual determination methods. Ciên- cia Rural, 45(2), 260‒266. https://doi.org/10.1590/0103- 8478cr20140042 Schindler, U., Durner, W ., von Unold, G., Mueller, L., Wieland, R. (2010). The evaporation method: extending the meas- urement range of soil hydraulic properties using the airen- try pressure of the ceramic cup. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 173, 563–572. https://doi.org/10.1002/ jpln.200900201 Schindler, U., Doerner, J., Mueller, L. (2015). Simplified method for quantifying the hydraulic properties of shrinking soils. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 178, 10 str. htt- ps://doi.org/10.1002/jpln.201300556 Schindler, U., Müller, L., Eulenstein, F. (2015). Measurement and evaluation of the hydraulic properties of horticultural substrates. Archives of Agronomy and Soil Science, 62(6), 806‒818. https://doi.org/10.1080/03650340.2015.1083982 Schwärzel, K., Renger, M., Sauerbrey, R., Wessolek, G. (2002). Soil physical characteristics of peat soils. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 165, 479‒486. https:// doi.org/10.1002/1522-2624(200208)165:4<479::AID- JPLN479>3.0.CO;2-8 Smith, D. L. (1987). Rockwool in Horticulture. London, UK: Grower Books. Smith, D. L. (1998). Growing in Rockwool. London, UK: Grower Books. Team, R.D.C. (2008). R: A Language and Environment for Sta- tistical Computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. Urrestarazu, M., Guillén, C., Mazuela, C. P., Carrasco, G. (2008). Wetting agent effect on physical properties of new and reused rockwool and coconut coir waste. Scientia Hor- ticulturae, 116(1), 105‒108. https://doi.org/10.1016/j.sci- enta.2007.10.030 Vaz, P. M. C., Calbo, G. A., Porto, F. L., Porto, H. L. (2013). Principles and Applications of a New Class of Soil Water Matric Potential Sensors: The Dihedral Tensiometer. Pro- cedia Environmental Sciences, 19, 484‒493. https://doi. org/10.1016/j.proenv.2013.06.055 Wu, Y., Zhang, N., Slater, G., Waddington, M. J., de Lannoy, C. L. (2020). Hydrophobicity of peat soils: Characterization of organic compound changes associated with heat-induced water repellency. Science of the Total Environment, 714, 15 str. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.136444 Zamljen, T., Zupanc, V ., Slatnar, A. (2020). Influence of irriga- tion on yield and primary and secondary metabolites in two chilies species, Capsicum annuum L. and Capsicum chinense Jacq. Agricultural Water Management, 234, 7 str. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2020.106104