Jews in Aquilea, Jewish villages of 950–1100 in Southeastern Alps and the origin of these Jews - Jelinčič Boeta, Klemen (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2021)
Besedilo poskuša predstaviti judovsko življenje v Akvileji, s čimer na kratko prikaže tudi takratno judovsko prisotnost v Jugovzhodnih Alpah in drugih sosednjih regijah. Nadaljuje z opisom judovskega življenja v regiji po letu 452 n. št. v vseh regijah okoli kasnejše Notranje Avstrije do leta 950, da bi lahko razumeli kontekst in izvor Judov, ki so prebivali v kasnejših judovskih vaseh in drugih krajih Koroške, Štajerske in Kranjske do leta 1200.
Keywords: 950/1100; Akvileja; Aquileia; Inner Austria; Jewish villages; Jews; Judenorte; Judje; judovske vasi; Notranja Avstrija; Slovenia; Slovenija