Možnosti uporabe lesa v dodajalnih tehnologijah (3D-tiskanju) - Kariž, Mirko (Les (Ljubljana), 2017)
Dodajalne tehnologije so v zadnjem desetletju dosegle velik razvoj na področju same tehnike kot tudi materialov za tiskanje. Poseben poudarek je na razvoju materialov, ki bi bili cenejši, iz naravnih virov, brez izpustov škodljivih snovi med postopkom izdelave, z možnostjo uporabe odpadnih surovin ter možnostjo reciklaže po odsluženju. Les oziroma lesni ostanki so ena od možnih surovin, ki bi lahko bile uporabljene za 3D-tiskanje v kombinaciji z naravnimi in sintetičnimi polimeri. Predvidevamo, da se bo v razvoju dodajalnih tehnologij z uporabo lesa širil tudi spekter njihove uporabe na gradbenem področju, recimo tudi pri gradnji montažnih hiš. Narejen je pregled objav na temo 3D-tiskanja v povezavi z naravnimi surovinami, s poudarkom na lesni masi ter postopkih, kjer je možna uporaba lesnih delcev
Keywords: 3D-tiskanje; additive technology; dodajalne tehnologije; les; lesni ostanki; lesno-plastični kompoziti; wood; wood residues; wood-plastic composites