The impact of the application of polycentric knee modules on balance control and the level of mobility in trans-femoral amputation - Lončarić, Iva (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Uvod: Namen oskrbe s protezo po nadkolenski amputaciji je zamenjava telesne strukture z biomehansko enoto - protezo, izdelano glede na zahtevano raven stabilnosti in pomičnosti. V zadnjem času se raziskave osredotočajo na tehnične značilnosti posameznih delov tovrstnih protez, ni pa podatkov o praktični uporabnosti in vplivu modularnih rešitev na telesne funkcije. V članku poročamo o vplivu policentričnega kolenskega modula v primerjavi z enoosnim protetičnim kolenom na vzdrževanje ravnotežja, pomičnost in neodvisnost pri pacientih po enostranski nadkolenski amputaciji. Metode: Na Oddelku za rehabilitacijo in ortopedske pripomočke Univerzitetne bolnišnice Zagreb smo analizirali podatke o telesnih funkcijah pacientov z namenom ugotoviti spremembe ravnotežja in pomičnosti pri uporabi policentričnega kolenskega modula namesto proteze z enoosnim kolenskim modulomPodatke smo zbrali z ocenjevanjem pacientov na našem Oddelku pred in po sekundarni oskrbi s protezo v obdobju od leta 2012 do 2015. Pomičnost in ravnotežje smo ocenili z Lestvico za napoved izida rehabilitacije po amputaciji spodnjega uda (Amputee Mobility Predictor, AMP) in pripadajočo ravnijo funkcioniranja po razvrstitvi Medicare, Bergovo lestvico za oceno ravnotežja, časovno merjenim testom vstani in pojdi in testom hitrosti hoje na 10 metrov. Rezultati: Na časovno merjenem testu vstani in pojdi ter testu hitrosti hoje na 10 metrov se je pokazala statistično značilna razlika med skupinama, pri čemer so bili pacienti s policentričnim kolenskim modulom v povprečju hitrejši. Povprečna raven pomičnosti glede na AMP je bila statistično značilno višja pri pacientih s policentričnim kolenskim modulom; v razvrstitvi Medicare jih je na višjo raven napredovalo 10 od 15. Tudi dosežki na Bergovi lestvici ravnotežja so statistično značilno pričali v prid policentričnega kolenskega modula. Zaključek: Policentrični kolenski modul osebam po nadkolenski amputaciji omogoča boljši nadzor ravnotežja ter večjo hitrost gibanja in boljšo pomičnost v primerjavi z enoosno kolensko protezo. Pacientom po nadkolenski amputaciji tako omogoča večjo samostojnost pri dnevnih aktivnostih.
Keywords: amputacija; Amputation; balance; body function; independence; lower limb amputation; Prostheses and Implants; prosthesis; proteza; ravnotežje; samostojnost; spodnji ud; telesne funkcije