Mezenhimske matične celice - Zupan, Janja (Farmacevtski vestnik, 2017)
Mezenhimske matične celice (MSC) so redka in heterogena populacija multipotentnih predhodnikov, prisotnih v številnih tkivih tudi pri odraslem človeku. Pomembne so zaradi svojih imunosupresivnih lastnosti in sposobnosti regeneracije tkiv, kot so kost, hrustanec in skeletne mišice. Zato predstavljajo velik potencial za zdravljenje bolezni in poškodb mišično skeletnega tkiva. Na tem področju so najbolj raziskane MSC iz kostnega tkiva, skeletnih mišic in sklepne ovojnice. Kljub napredku pri njihovem odkrivanju in klinični uporabi pa še vedno slabo poznamo spremembe v MSC in/ali njihovem mikrookolju, ki bi lahko bile vzrok mišično-skeletnim boleznim, kot so osteoporoza, osteoartroza in sarkopenija. Posledično je potencial MSC v diagnostiki teh patoloških stanj še neizkoriščen. Največje ovire pri napredku na tem področju so preohlapna definicija MSC, njihova tkivna heterogenost ter pomanjkanje specifičnih označevalcev. V prispevku podajamo pregled trenutnega poznavanja vloge MSC v mišično skeletnem sistemu, njihove uporabe v regenerativni medicini ter njihovega potenciala za diagnostiko bolezni tega pomembnega telesnega sistema.
Keywords: Diagnostika; imunosupresija; mezenhimske matične celice (MSC); mišično-skeletni sistem; regeneracija