Correction coefficients for calculating the Young's modulus from the resonant flexural vibration - Štubňa, Igor (Strojniški vestnik, 2006)
Enostavna enačba, dobljena iz poenostavljene diferencialne enačbe upogibnega nihanja za primer z enakomernim prerezom, nam ne da točne vrednosti Youngovega modula oz. hitrosti zvoka, če je razmerje dolžine in premera (oz. dolžine in debeline) vzorca manjše od 20. Napako lahko odpravimo z množenjem izmerjene resonančne frekvence ali izračunanega Youngovega modula s popravnim količnikom. V prispevku predstavljamo nekaj enačb za popravne količnike in novo enačbo ter jih primerjamo z enačbami Ameriškega združenja za preizkušanje in materiale (American Society for Testing and Materials - ASTM).
Keywords: upogibno nihanje; resonančne frekvence; Youngov modul