Gozdnogospodarski vidiki ohranjanja voda visokega krasa na primeru gozdnogospodarske enote Draga - Košir, Pavle (visokošolska dela, 2008)
Naloga obravnava gozdnogospodarske vidike ohranjanje voda visokega krasa. Analizirali smo slovenske predpise ter podatkovne baze s področja voda ter potrdili razsekanost vodnega cikla. Sicer obsežna zakonodaja je dokaj ustrezna, pomembno pa je deklarativna načela prenesti v prakso. Zakonitosti gozdnega hidrološkega cikla na visokem krasu so slabo raziskane, čeprav ima gospodarjenje z gozdom in hkrati z vodo v obravnavani enoti bogato tradicijo. Tako Hufnagl že leta 1892 vodo v gozdu in njene vloge obravnava celostno. Čeprav je voda iz gozda rezultat načrtovalnega procesa, je ne znamo še (ekonomsko) ovrednotiti, premalo se tudi zavedamo, da bo voda iz gozda že kmalu dragocena. Gozdna tehnika in pridobivanje gozdnih lesnih sortimentov najbolj stresno vplivata na ohranjanje voda v gozdu. V GE Draga smo leta 2004 v državnem gozdu posekali dobrih 16.000 m3 lesa in pri tem porabili med 2.370 in 3.110 litrov olja za mazanje verig motornih žag. Z anketo smo ugotovili, dase za mazanje motornih žag večinoma uporabljajo mineralna olja. Problem kakovosti razgradljivosti olja je rešen z novimi izdelki, znižanje cen oziromaizenačitev s cenejšimi mineralnimi olji bi dosegli s sistemom njihove subvencionirane nabave. Takoj je treba premeniti 17. člen Pravilnika o varstvugozdov (2000), ki bi povsod pri delu v gozdu predpisoval obvezno uporabo biološko razgradljivih olj. Še naprej moramo izobraževati ter sodelovati z lastniki gotdov in z drugimi (strokovnimi in laičnimi) javnostmi.Aktivno zmanjševanje negativnih vplivov gospdoarjenja z gozdovi na vodo mora biti ena izmed prednostnih nalog gozdarstva tudi v prihodnje, več časa in sredstev je treba nameniti tudi raziskavam.
magistrsko delo
Keywords: forestry; gozdarstvo; ohranjanje voda; visoki kras; gozdnogospodarska enota Draga; gozdni hidrološki cikel; ovrednotenje vodnih vlog; biološko razgradljivo olje; biotska raznovrstnost; biodiversity