Spedizione ahhonamento postale — Poštnina plačana v gotovini Štev. 9 i« 10 METOV GLASILO KMETIJSKE DRUŽBE D LJUBLJANI - ' registrovana zadruga z omejeno zavezo V Ljubljani, dne 31* oktobra 1943 Leto &Q. H p L u IN n . Priroda, znanost in kmetijstvo — Reakcija zemljišča z oziro m na poljedelsko prakso — Borba proti rastlinskim boleznim luLDinfl. — Jesenska dela v sadovnjaku — Sadno drevje in mraz — Vpliv vinskih sodov na vino — Kako bomo pridelali dobro vino iz vinograda, ki je okužen s peronospcro? — Važnost povrtnine kot vitaminske hrane in kako jo čuvamo za zimsko uživanje — Kako naj izgleda vrt v jeseni? — Pomen vode v travništvu — Ali res ne moremo preprečiti crkavanja prascev? —Tuberkuloza pri živini in borba proti njej — Sisanje telet povzroča trdo molžo — želod kot hrana za svinje — Pravila pri molži — Zimska paša ovc — Antraks (vranični prisad) - Ali je boljša topla ali mrzla hrana za svinje? — Iz našega zemljiškega .prava — Načini borbe proti žitnemu rilčkarju — Steklina — Kako naj sečemo akacijo? —.Kratka navodila — Važnost vode v gospodarstvu in zdravstvu — Kako gojimo domače gobe? — Kako napravimo marmelado iz slabih jabolk? — Konzerviranje jajc za zimo___________ Priroda, znanost in kmetijstvo Inž. Lalevie D.: jo grozdje v vino, vkisavajo ozimi.no in na-pravljajio naš vsakdanji kruh okusne j ši (kvas). 1. Prirodo moramo poznati... Priroda je delavnica, v kateri kmet živi in dela. Najbližja je kmetu, saj je od nje odvisen. On tudi sam uravnava njene čudovite sile, ki ustvarjajo proizvode za življenjske in tehnične potrebe vseh ljudi. Ne pretiravamo, kadar pravimo: »narava je naša mati«, saj nas je ona rodila, v njej živimo, ona je v nas samih in v njo se na kanqu povrnemo. Zalto mora tisti, ki obdeluje, obrača in meša zemljo, da bi v njena nedra položil seme, in v njem prebudil tajinstveno življenje, dobro poznati naravo in njene zakone, od katerih zavisi uspeh njegovega dela Z nepoznanjem j.n z nerazumevanjem našega življenjskega poklica, ne trpi samo naš ponos in ugled, temveč tudi naš žep, z njim tudi mi in naša družina, kateri slmo dolžni pripraviti zdravo, zadovoljno in lepo, današnjemu času primerno življenje. Ako odpotujemo v duhu vsaj za trenutek v našo preteklost,' tedaj s smehom in obžalovanjem opazujemo našega davnega prednika, kako beži preplašen pred bliskom nevihte ali kako čepi nekje pod neko skalo, gol, bos, ves prezebel in lačen, čakajoč, da presltane neurje. Njegovo življenje je bilo težko, slično živalskemu. T!o pa samo zato, ker ni poznal prirodo in njene zakone. Ni jo mogel izkoriščati, niti jo Obvladati, da bi sebi zagotovil boljše življenje. Danes je postala znanosrt temelj celokupnega ljudskega življenja in napredka. Znanost zmaguje naravo, postavlja jo v službo človeka za njegovo srečno življenje in duševno zadovoljstvo. Tisti, ki ne veruje v znanost, ki jo ne uporablja v svojem življenju in delu, ta v vsakem pogledu zaostaja, čas ga pregazi in preko njega hiti naprej, — on pa zaosltaja v materijalni in duhovni bedi. Naravo le z znanjem, lahko premagamo. Sili prirode se lahko zoperstavi samo sila dela, vendar premišljenega in preračunanega dela, ki temelji na znanosti in na znanju, Ako pa delamo temu nasprotno, tedaj se izpostavljamo nevarnosti, da pokvari- mo ravnotežje v naravi, v katerem je vse logično i-n premišljeno povezano, vse po naravnih večnih zakonih. Kmetijstvo je završeno sesitaivljen poklic, v katerem sodelujejo skoraj vse vede, predvsem pa one, ki jih imenujemo priroidne vede. Te se stalno razvijajo in napreduj eij o. Znanstveniki vedno nekaj novega iznajdejo ali odkrijejo, kar bi moglo človeku koristiti, mu lajšati delo in olepšati življenje. Danes so prirodne vede že proučile in preiskale skoraj vse rastline, vse živali in kamenje, vode in različne) vrste zemlje ter njihove lastnosti. Zato sie poljedelski napredek naroda ceni po isltopnji kraljeva-nja nad prirodo in umevanja, kako izkoristiti njene ogromne sfle. Zato moramo znati v kmetijstvu več o naravnih naukih kot v vsakem drugem poklicu, ker to znanje je temelj naprednega in razumnega poljedelstva. 2. Kaj nas uči biologija. Biologija je nauk o vsem živem na naši zemlji. Ona proučava in nam pojasnjuje kako se množe, živijo in kako rastejo vse živali, rastline, rudnine in tudi človek. Ker se kmet bavi z gojenjem rastlin in živali, od česar zarvisi ves njegov uspeh, i zalto je popolnoma naravno, da mora po-! znaiti tudi osnove biologije. I Vse kar raste in živi, mora imeti za I uspešen razvoj in napredek neke najmanj-! še pogoje. Biologija te pogoje proučava, prav tako tudi razne činitelje, ki uplivajo na rast i.n napredek rastlin in živali. Samo tedaj, če bomo dobro poznali življenje in življenjske potrebe naših kulturnih rastlin in domačih živali, tedaj nam bo šele mogoče tem potrebam zadosttiti. Dolgo časa je preteklo in mnogo napor-I nega dela je bilo potrebno, da nam je biologija razjasnila na kak način ustvarja rastlina iz ziraka in iz hrane v zemlji pše-nično zrno, sladki grozd ali dišeči cvet rože. Biologija je Odkrila drobna bitja, ki lebdijo v zraku in ki jih lahko vidimo le z povečavo. Mnoga cd teh nevidljivih bitij so prijatelji poljedelcu, ker mu predelava- Biclogtja je odkrila v kaplji rečne pravcati Svat najrazličnejših mikroorganizmov, a v plodni mrvici naše zemlje kar Osle milijone koristnih bakterij, ki povečajo njeno plodnost. Biologija se je utibcii.apila) v čudovito zgradbo majhne celice, objasnila komplicirana njena dela in spremembe, ki se v njej više in ki jih ne more ponoviti niti najmodernejši laboratorij. Biologija nas uvaja v čudoviti laboratorij rastlinske Staniče, da bi nam objasnila., kako se v veličastnem procesu asimilacije v listu zbira sončna energija in se tu ustavi,, čeprav je najhitrejša in najmočnejša sila tega sveta. Ko je to bliskovito silo rabina zaustavila in .ukrotila, potem šele jo lahko človek koristno uporablja za svojo hrajno ali za hrano in energijo drugih pogonskih strojev ,ki človeku olajšujejo delo jn življenje. Ker je biologija vse to doznala in nam razjasnila, zato nam sedaj ni težko prisiliti pšenico, da rodi mnogo več hrane, hran-ljivejših in večjih zrn, da vinska trta prinese več slajšega grozdja in, da je cvetlica bolj dišeča in pestro mnogobarvntejša, Ako se ne bi okoristili s temi bogastvi znanosti, tedaj bi to bilo isto, kakor če bi trpeli veliko žejo gazeč po bistri in čisti studenonici. 3. Malo kemije moramo znati. Ime kemij-a je zgodovinsko in stair'o>, poteka iz doline Nila, kjer so kmetje imenovali svojo plodno zemljo; »hemi« kar pomeni »črna zemlja«. Ze pred Kristusovim rojstvom so se za njo mnogi zanimali, ker so tgdaj verovali, da je vse sestavljeno iz iste snovi, ter, da ta snov lahko menja svoje lastnosti in se lahko pretvarja v drugo, le da treba najti prarvi način pretvorbe. Tedaj so zaključevali, če je kamen iz iste snovi kot zlato, zakaj ne bi našli načina, da ae spremeni v zlato. Zato .so ljudje vseh stanov in poklicev skozi stoletja drobili, mešali in kuhali najrazličnejše snovi v hrepenenju po zlatu, našli ga pa niso. Vendar je iznajdenih mnogo koristnejših snovi, kot je zlato. Iznašli so, kako lahko naredimo siromašno in izčrpana zemljo plodno, da obilnejše rodi naš vsakodnevni kruh. Da je kemija .to. -dosegla, je rrtorala najprej preiskati in razstaviti VSe sestavne: dele . zemlje, Vedo, zrak, rastline in živali. Žalt-p jo kemija, znano.?!. katera proučuje . . Sestavo vseh snovi: ■• ■ ' - ■■;. v' : -, '-'; Naj enostavnejši del neke materije, ki ga na n; beri način ne moremo več razstaviti, imenujemo prasnov ali element. Teh elementov, iz katerih, je zgrajena naša zeth-.,' tja, vse kar je na njej, celo vsemirje — je .iaaimo okoli 90. Iz tako malo elementov gradi razkošna pri roda svojo, ogromno zbirko, čudežnih oblik, razkošnih barv in divnih' ogromnih ;'• veličin ' : • '. ■!./'' i Iz teh malo elementov je zgrajeno tudi drevo in kamen, zemlja in voda, molka in .'. grozdje, mleko in volna, celo naši možga-in in hlevski gnoj, tei- čudovito dilšeče cvetje. . Ako ne bi vedeli iz česa izdeluje pšenica kruh in krava mleto, -ne bi mogli ekonomično in računsko niti pšenici, niti kravi dati potrebno gradivo. To pomeni, da ne bi znal; niti pravilno gnojiti našo Zemljo, niti zadostno hraniti naše. živali. Popolnoma upravičeno bi lahko kdo vprašal, kako je v tistih časih gospodaril naš kmet. dokler mu kemija ni pokazala pravilno pot ln način racionalnega gospodarstva. Tedaj se je gospodarilo brez načrta. Zemlje je bilo mogoče več na razpolago, ker je bilo tudi manj ljudi. Kmet je izkoriščal zemljo, tako dolgo, dokler se mu je izplačala obdelava, ko pa je zemlja postala izčrpana, tedaj jo je pustil, da se »odpočije«. Zato-je v tistih časih živel kmet težko in bedno, in ni biil prepričan niti o uvoji dsebni vrednosti, kaj šele o ze-m-ljiščni. Tudi danes moramo na žalost priznati, da še živijo poljedelci; ki gospodarijo kot njihovi dedje, kj pa so spet gospodarili prav tako, kot njihovi pradodi. Zajto tudi žive tako težko in bedno kot njihovi predniki. Marsikdo- se bo ustrašil, ko bo slišal, da je okoli: 90 prasnovi in misli l bo, da bo moral pri razumnem kmetovanju za vse skrbeti. Potolažen bo, ko- bo zvedel, da potrebuje rasti in,a za svojo rast in za svojo zgradbo samo 10 od 90 obstoječih, elementov. Se bolj pa ga bo razveselilo dejstvo, da moramo skrbeti od teh 10 le za 4, ker ostalih 6 najde lahko rastlina v zadostni količini v vsaki zemlji in v zraku. '■' .'•"'.:■ , '.' Ti elementi, ki so ob enem sestavni deli, rasitjinske hrane in, ki jih često v zemlji primanjkuje in katere ji moramo potem dodati, da obdržimo- njeno plodnost, s-o: dušik (N), fosfor (P), kalij (K) in kalcij (Ca). : . ;.. Vsaka, rastlina ne potrebuje v enaki . količini vsakega elementa, ampak različno z oziram na to, kaj -ona proizvaja ali .gradi — ali sladkor, ali škrob, ali beljakovine, ali masti." ! v,-■ ' ,■■ '' ■'■. ' ■ :' Važno je to, da ti elementi ne morejo drug drugega, zamenjati. Če je krava la- i čiia, ji damo namesto otrobov nekaj več sena, ker seno vsebuje isto hrano in elemente kot otrobi, le da so ti v različni obljki, razmerju in. količini. Toda če kravi dajemo' oljnate pogače, d,a bi proizvajala več mleka, to hramo ne moremo zamenjati S peso, ker ta ne vsebuje, niti beljakovin, niti maščob, ki so za tvorbo mleka, potrebne. Ravno tako je pri rastlinah. Kakor je seno neka splošna h-rana za govedo, ker vsebuje- vse prasnovi, -tako tudi hlevski gnoj nudi '.rastlini vse vrste hrane, ki so ji-potrebne, čeprav ne. vedno-v pravem razmerju. Zato kalijeva sol, ki vsebuje samo ono' vrs|to .hrane, nei more-zamenjati hlevski :.gnoj, prav tako pa tudi ne superfosfat, ker vsebuje drugi element . kcit ta. '.' ■ • ; . ••■ - ..'. .' - Zator moramo poenati hranilne elemente, ki jih vsebuje hlevski gnoj. ali' razne vrste umetnih gnojil. Tudi moramo, vedeti, toliko, posamezne hrane Vsebuje naša: zemlja in. katere rastline potrebujejo nekatere določene vrste hrane. Končno moramo ss vedeti, kako delujejo in kako se mešajo umetna gnojila i. t. d. Ko nam bo vse; to jasno, tedaj jih bomo šele znali pravilna izbirati, pametno uporabiti, da se bosta koristno obrestovala vloženi denar in trud.' Zatp je nujno, za vsakega poljedelca, da pozna za uspešno upravljanje svojega -dela vs-aj malo kemije,. 4. Tudi fizika koristi poljedelcu. Fizika je dobila ime od grške besede ■ »fizis«, kar pomeni »narava«. Kot smo že videli, preučavajo prirodo tudi druge vede, a fizika se ba,vi z lastnostmi materije in z nj-anjmi spremembami, ki menjajo njeno zunanje lice, a ne menjajo njene notranjosti; Tako je n. pr. fizikalni pojav, če zmrzne vc-da. ali se razžari želez-o, ker je to le sprememba zunanjega videza. Kemijska sprememba pa je tedaj, kadar nastane nekaj drugačnega, popolnoma . spremenjenega, kot n. pr. kadar železo zarjavi, Rja je spojina železa in vode, ter ima popolnoma drugačne lastnosti, kakor železo in voda vsaka posebej. Fizika nas uči, kako nastane dež, toča in sneg. _ Tudi nas uči,. kako potuje voda cd zemlje k morju in od morja k Oblakom, Tolmači- nam, kako pride voda v rasftlino, kako so spenja do lista in kako iz njega uhaja v obliki vodne pare. Ob jasnjuje nam tudi druge čudovite pojave, ki se dogajajo okrog-nas.' '.,.'■ Razlaga nam tudi, da je od medsebojne oddaljenc-stti. in gostote najdrobnejših delcev odvisno-, ali b-o nelka snov trda, tekoča ali plinasta. :: ' V " "■•'•'.•"■ ',.., Tako. so n. pr. pri ledu vodni drobci zelo stisnjeni, -a pri vodni pari zelo razredčeni. .. Spremljajmo v duhu kapljico vode, ki je kanila na našo dlan in videli bomo njane mnoge in čudovite doživljaje, ki nam jih edino fizika lahko razjasni. Ta .kapljica , vode je v. mnogih milijonih let neštetokrat menjala svoja obliko in mesto, ter bo nadaljevala, svojo večno pot v stoletja. .';'--. '.; .■''■;'' '■ -■-.'■.''';-. Lahko je bila del vodne pare, dokler je bila še naša zemlja razžarjena masa, lahko je bila kristal leda v ledeni dobi naše zemlje, -ali kapljica vode v globokih oceanih. Jutri je lahko že del naše krvi, kapljica, .materinega mleka, ali solza žalostnega očesa. Pojutrišnjem je lahko že del rastlinskega seka, ki jo je vsrkala, korenina ali se je dvignila V oblake, da jo veter ponese v žgočo puščavo, da ugasi žejo potniku ali pa jo ponese veter daleč na sever, da postane del ledu, iz katerega si b-o Eskim zgradil svojo hišo. V najnovejšem času sio doseženi zadovoljivi rezultati, s pomočjo katerih lahko -Upamo, da bo človek po svoji želji in potrebi gradil ali razpršil oblake t. j., da bo lahko sam izzval dež ali ga preprečil. Tako bo lahko poljedelec hvaležen znanosti, ki proučav-a fizične pojave. V bodoče bo svoje posevke lahko zalival z vodo po njihovi potrebi, a ne kot do sedaj, ko je brezupno gledal v nebo, pričakujoč rešilne,: kapljice-dežja.: R-aduje. naj nas torej, kadar dežuje na našo njivo, ker je dež prirodni blagoslov, ki ga rabi rastlina kot hrano in kot. raztrpno sredstvo za VHa-druga hranila; Še bolj. pa bodimo, ve-, seli, kadar dežuje v času grmenja in bliskanja, ker. tedaj blagodejno gnoji dež naša pol j a z dušikom, ki j a neobhodna in draga rastlinska hrana. Vendar nikoli ne bi Vedeli tega, da je tudi dež gnojilo, če ne. bi dognala znanost, da nastane grmenje in bliskanje (električno praznenje) tedaj, ko se približata dva različno naelektrsna oblaka. , Blisk proizvaja veliko električno napetost in visoka temperaturo, ki je v stanju da spoj-i zračni dušik z zračno paro v soliitrno kislino, kj jo drobne deževne- kapljice vsrkajo in prinašaj-o zemlji iz zračnih Višin. Ta dušik iz, solitrne kisline lahko rastlina takoj uporabi,, brez nadaljnjih sprememb. Sicer je zračni dušik ža rastlina nedostopen, čeprav ga je mnogo v cžračju. Edino metuljnice ga lahko izkoriščajo s pomočjo nekih bakterij, ki v z-ajednici žive na njihovih koreninah. Fizika nas uči o prirodnih silah, kot je svetloba, toplota, gibanje, elektrika, ma-' gnetičnost i. t. d. Te pri rodne sile povzročijo prirodne pojave, od katerih je odvi: stno naše življenje, delo in obstanek v pri-rodl. Zalto je potrebna,.. da razumemo vsaj malo fizike, ki je zelo potrebna vsakemu poljedelcu. Vsaka od prirodnih ved nas uvaja, naj^ si bo sama ali skupno z drugimi vedami v globoke tajne prirode, da jo lažje razumemo, pravilno izkoriščamo in iskreno vzljubimo. Oglejmo si primer, kjer nam skupno fizika, kemija in biologija pomagajo razjasnit^ pojave, ki so važni za našo prakso. Opazujmo rastlino' v katere življenje nas uvaja biologija, rastlinska hraniva,: s katerimi se ba-vi kemija, in elektriko, ki je eden izmed fizičnih pojavov. Kadar bomo imeli vsaj osnovno znanje teh ved, tedaj nam bo šele jasno, zakaj si vzame rastlina iz ene kemijske spojine, sestavljene iz več prvin le en sam del, drugega pusti ali ga šele pozneje uporabi, /tedkokdo sluti, da igra, pri tem tudi elektrika važno vlogo. Znano je namreč, da izžareva sonce pozitivno, a površina naše zemlje negativno električno silo. Zato je tudi rastlinska korenina negativno na-elektrana. Ker je sončna masa večja, zato je pri-rodna, da prevladuje v zraku pozitivna elektrika, ki prehaja z deževnimi kapljicami v zemljo. Električna sila razkraja (diisociira) v vodi raztopljene mineralne soli v drobne delce (ione) in sicer v pozitivne (katione) in negativne (anione). Neka sol n. pr., ki je rastlinsko hranilo, je spojina kisline in baze. Bazični del te soli je naelekjtren pozitivno, a kisli det negativno. Rastlinska korenina sprejema zaradi svoje negativne električnosti najprej pozitivni, del, soli .(bazo). Takoj nam je jasneje fiziološko delovanje raznih gnojil z ozirom na reakcijo zemlje, čim znamo, ali ima rastlina bolj rada alkalni ali ki,s}i del neke soli, v kateri .se nahajajo rastlinislka hranila. In tako nam priredne vede razjasnju-jejo mnoge zapletene prirodne pojave, ki so velike važnosti za našo prakso. Da vzljubimo prirodo in kmetijstvo,'jih je potrebno tu temeljito spoznati, ker more človek le ono- kar dobro pozna, tudi iskreno vzljubiti. ..-'.. Reakcija zemljišča z ozirom na poljedelsko prakso Vse ono, kar vpliva na plodnost zemljišča in določa višino pridelka, so rastni činitelji. Na mnoge od njih lahko vplivamo, zato je racionalno poljedelstvo razumno obvladanje rastlinskih činiteljev, ki naj tvorijo take pogoje, ki najbolj ugajajo. kulturnim rastlinam. Ker od reakcije zemljišča zavisi njegova plodnost, zato je ona važen rastni čini-telj, ki mora zanimati vsakega lastnika zemlje. Zato bomo pobliže razmofcrivali reakcijo zemljišča z ozirom na poljedelsko prakso. Vse 'biljke, pa tudi naše kulturne rastline, lahko sprejemajo rudninsko hrano samo, ako je v vodi raztopljena An zelo razredčena. Vse skupine rudninske hrane ne kažejo enake lastnosti. Ena skupina spojin ima kisel okus, kakor so n. pr. žveplena, solna ali kisova kislina. O teh spojinah pravimo, da kislo reagirajo. Imajo tudi skupno lastnost, da plavi lakmusov papir pobarvajo rdeče. Nasprotno kislim spojem imamo skupino bazičnih, kateri reagirajo lužnato in rdeči lakmusov papir pobarvajo plavo (n. pr. apneno mleko). Sredino med tema dvema skupinama zavzemajo nevtralne spojine, katere ne spreminjajo barvo lakmusovega papirja. Ako je voda kemično čista, tedaj je njena reakcija nevtralna Nevtralno reakcijo tudi lahko dobimo, ako kislino pomešamo z bazo, da se bosta spojili v nevtralno soL Ako se vprašamo kaj prav zaprav povzroča kislo, bazično, oziroma nevtralno reakcijo, moramo iskati odgovor v kemiji. O reakciji zemlje obstoj i jo mnoge teorije, domneve in formule. Zato je to vprašanje težko razjasniti in razumeti brez osnovnega znanja kemije, kar pa ne bi smelo plašiti razumnega gospodarja, saj je to koristno znanje, ki nam .pomaga pravilno uporabljati umetna gnojila, spoznavati glavna presnavljanja v zemlji, itd. Sedaj naj nam kemija obrazloži reakcijo posameznih spojin, oziroma zemlje, v kateri so dotične spojine raztopljene. Kemični sestav vode označimo z formulo H2O, ker je sestavljena iz dveh delov vodika (H) in enega dela kisika (O) Voda ima sposobnost, da se lahko deli v dve skupine ali ione in to v skupino H-iona, ter skupino OH-iona. Skupina H-iona povzroča kislo, skupina hidroksilnih — OH-inov pa bazično reakcijo. Ako je H-ionov ravno toliko kakor OH-ionov — tedaj je spojina nevtralna. Čim to vemo, nam postane jasno odkod kisla, bazična ali nevtralna reakcija Cim poznamo formulo neke spojine, že tudi vemo, kakšno reakcijo bo povzročila, če jo raztopimo v vodi. Tako n. pr. če komično čisti vodi, katera reagira nevtralno, dodamo recimo solne kisline, ki ima formulo H Cl, dobimo kislo reakcijo. Zakaj? Zato, ker se solna kislina H Cl deli na H in Cl ione. Zgoraj smo zvedeli, da H-iiioni izzivajo kislost. Z raztoplje-njem solne kisline v vodi, se tudi voda deli na H in OH ione, kislina HC1 pa ravno talko na H .in Cl ione, zato bodo H-ioni prevladovali nad OH-ioni in voda bo postala kisla, ki bo lakmusov papir .rdeče pobarvala. Nasprotno se bo zgodilo, aiko dodamo vodi lužnato spojino, recimo gašeno apno Ca (OH)«, katero bo razpadlo na Ca in OH-iane. Ker OH-ioni povzročajo bazično reakcijo, bo voda z raztopljenim apnom reagirala bazično, ter lakmusov papir plavo pobarvala. Kakor vidimo ni reakcija nekaj stalnega, temveč zavisi od množine (koncentracije) H ali OH iona, pa. se vsled tega lahko menja in spreminja v obe smeri, .kar je ogrom-' nega' pomena za prakso. Koncietracija H-iona se označuje z mednarodnim znšikom »PH«, kateri se naživlja »vodikov eksponent«. Koncentracijo vodikovih ionov, oziroma .'kolikšen je vodikov eksponent v neki zemlji zaznamuje znanost s številkami ali stopinjami, /slično kakor se n. pr. toplota izraža s! stopinjami. Ta skala ali stopinje s,p izražene s številkami od 0 do 14. Čim manjša je stopinja za vodikov' eksponent PH, tem večja je koncentracija vodikovih, ionov in z njo tudi. kislost. Skala za reakcijo zemlje je sledeča: Eksponent PH od 0—5 »Zelo kisle« zemlje. Eksponent PH od 5—6 »kisla« zemlja. Epsponenjt PH od 6—7 »slabo kisla«1 zemlja Eksponent PH enak 7 »nevtralna« zemlja.- •■;' ,-: .. : .';■ /," Eksponent PH od 7—8 »alkalna« zemlja. Eksponent PH nad 8 »zelo alkalna« zemlja, Kakor vidimo, je pri koncentraciji PH == 7 reakcija nevtralna, kar pomeni, da je število vodikovih in hidroksilnih ionov enako. PH 9 S * 6 s * cibiatn. -neutt. ki-S^Cec . Kakor se rastlinski koren giblje in razvijal v ozkih mejah, n. pr. toplote, tako se on razvija in raste v ozkih mejah koncentracije H ailii (OH) hidroksilnih ionov. Tako je najpovoljnejša reakcija zemlje za večino kulturnih rastlin nevtralna, medtem ko je večja kislost ali bazičnost ne-prikla spomladansko namakanje moramo izvajati1 zelo oprezno in umerjeno, ker vemo, da je spomladanska voda orsicej mrzla, a trave v veliki 'meri potrebujejo za svoj razvoj tudi toplote, zlasti spomladi. Najbolj uspešno je namakanje po košnji, ko je dovoljno topilo, a 'primanjkuje moče. Izkušeni travničarji mislijo, da je potrebno počakati nekaj dni, dokler se ne zacelijo rane, ki jih je travi prizadela kosa. Na vsak način pride to v obzir, ako travo ne sušimo za seno, telmveč io takoj opravimo s travnika, ker jo uporabimo za hranjenje v svežem stanju ali za vkisanje. Vsako namakanje moram'o izvršiti umerjeno. ker je koristnejše malo pomanjkanje moče za travo in za zemljo, kakor prevelika vlažnost. Kajti večja vlažnost kvari lastnosti zemlje in kakovost trave, čeprav bi bila košnja količinsko nekoliko večja. Travnik je sožitje najrazličnejših trav, sestavljeno iz preko 50 vrst raznih rastlin. Vse te vrste se med seboj borijo za življenjski1 prostor, z,a hranilo, vodo, svetlobo i. t. d. Vse te vrste trav se niso tukaj slučajno znašle, temveč so se naselile na travniku po nekem naravnem pravilu, ker le takrat popolnoma zadostijo vsem svojim življenjskim potrebam, ki pa niso enake pri vseh Vrstah trav. Zato potrebuje izkušeno oko le en sam pogled preko cvetočega travnika in že bo ocenilo ne samo' Vrednost trav, temveč tudi lastnosti zemljišča, ki je nudilo razvojne pogoje tem travniškim vrstam, ki ga kot odeja pokrivajo. Ce poznamo rastne pogoje, ki neki vrsti trave posebno prija-jo in je ona zastopana v travniški cvetni blazini, tedaj nam ne bo težko preceniti ali je zemljišče presuho ali prevlažno, rahlo ali zbito, siromašno ali bogato na apnu, i. t. d. Zato je potrebno za ocenitev vrednosti travnika, paše, sena ali otave temeljito poznavanje nafiglavnejfcih vrst travniških trav in tudi drugih rastlin, ki tam rastejo Najvažnejše je, da poznamo razliko med sladkimi in kislimi travami, ker šele tedaj dobimo pravilni pojem o vodnih razmerah, ki na travniku vladajo. To ni težko niti tedaj, ko so travnate biljke že suhe, saj jih lahko tudi v senu spoznamo. Sladke trave so zelo 'oodcibne našim- žitom. Zato imajo eno, češče tudi več kolenc, sli-čno kakor žita. Stebelce je votlo in okroglo. kot pri žitih. Stebelca kislih trav pa so brez kolenc, večinoma izpolnjena s str-ženom in niso na prerezu okrogla, temveč trikotna. Tako smo spoznali važnost vode za uspešno in rentabilno travništvo. Zato naj nam bo prva skrb za vsestransko uravnovešene vodne razmere naših travnikov, ki jih moramo morebiti uamerilti tako, kot najbolj ugajajo koristnim in plemenitim travam. Na koncu opozarjamo, da je treba skrbno in redno čistiti odvodne kanale, kjer pač obstojajo, na kar morajo predvsem paziti naši bar jami. Jasen je primeren čas za takšno delo, zato naj sedaj pregledajo sivo je kanale, pazljivo jih očistijo, j ker bedo s tem znižali vedno gladino je-j senikih in spomladanskih voda in s tem I koristili svojim travniškim rastlinam. Ž&utOA&fa. Ali res ne moremo preprečiti črkovanje prascev? Tako smo se na to navadili, da se nam | nič več čudno ne vidi, če poerka, iz vsakega gnezda po nekaj prascev, posebno če se to zgodi takoj prve dni po opraše- i nju. Večjo smrtnost opažamo pri zimskih prascih, to je ornih, ki so se eprasili od novembra do konca februarja, dočirn so prasci, ki so se rodili od julija do oktobra, mnogo bolj odporni. Smrtnost mladih prascev ni samo pri nas velika, temveč tudi v pokrajinah, ki se sicer ponašajo z napredno živinorejo. Tako so ugotovili n. pr. v največji nemški poskusni postaji za živinorejo 30% smrtnost, a na Danskem je pocrkalo iz 2400 gnezd v starosti do 8 tednov 27% vseh prascev. Če upoštevamo, da je tako visoka smrtnost ugotovljena v vzorno vodenih državnih gospodarstvih, petem seveda ni nič čudnega, če smatrajo privatna gospodarstva takšno ali nekoliko večjo smrtnost kot normalen pojav. Vendar je mogoče smrtnost zmanjšati, če neposredno pred in takoj po prasenju, krmačo in prasce skriblno negujemo in varujemo pred okuženjem; posebno pa če postrežemo materi ne samo z zadostno, temveč tudi s svežo, zdravo in lahko prebavljivo hrano. Čim so prasci 3—4 dni stari jih sprva zalivamo, pozneje pa jim pomešamo med hrano, na glavo in dan po 1 kavino žličko 2% raztopine železne galice (2 dkg železne galice na 1 liter vode). S tem preprečimo slabokrvnost pri prascih in tudi preveliko smrtnost. S poskusi se je namreč ugotovilo, da je normalno pocrkalo v dobi sisanja 39.8% vseh prascev; nasprotno pa je smrtnost padla na samo 7%, če so prasci redno sprejemali železno galico! Razen zmanjšanja smrtnosti je železna galiea povzročila boljšo,prebavo in izrabo hrane tudi v poznejši dobi vzreje in pitanja prascev za zakolj. Železno galico je lahko dobiti v trgovini in kdor ta nasvet ne. upošteva, si je pač sam kriv neuspeha. Daljna' važna okolnost za varovanje zdravja svinj je poleg zdravega in svetlega .hleva zadosti veliko tekališče, kjer se , krmača in. prasci navžijejo svežega zraka in: si razgibajo ude. , . ; Pri tem svinje rijejo po zemlji, kar poveča njihovo odpornost proti boleznim. Poskusi so-. pokazali, da so krmače opra-siie > povprečno po 12.0 prascev, če so se dnevno nekaj .časa razgibale na tekališču. Teža vseh prascev takoj' po oprašenju je znašala 149 kg, a po 8 tednih je posamezno prase doseglo 17.4 kg, Nasprotno so krmače, ki so bile stalno zaprte v hlevu,, oprasile povprečno samo 11.6 prascev,'ki so skupno vagali 132 kg. ter je posamezno prase vagalo po 8 tednih samo 16.5 kg. Medtem, ko je doživelo 8 tednov v Prvem slučaju le 8 prascev živila Ta dejstva prepričevalno govore v prilog tekališču. Ce nimamo prostora . zanj, moramo prascem nuditi vsaj zemljo,, da morejo po njej riti. Nasujemo jo v kotu hodnika med cbore, če ne gre.drugače tudi v cbo-ru. Pozabiti ne smemo, da moramo mlade prasce večkrat hraniti na dah. Spočetka do 5-krat, ko odrastejo bolj poredko. Zelo us-odno vpliva - na razvOj prascev trenutek, ko.-jih odstavimo, ker za nadalj-no rast je odločilno, koliko časa jih pustimo sesati. Če odstavimo prasce že po ' 4 .'tednih, dosežejo težo, 100 kg šele po pretekiui 209 dni. Pri. odstavljanju po 6 led,-nih se ta doba skrajša na 192 dni,- a pri 10 tednih pade celo na 183 dni.. Teža posameznega .10 tednov starega prasča je v teh poskusih' znašala .14,7, 18.6* in 24 kg. Iz teh poskusov spoznamo, da ne kaže prasce odstavi jati pred B tedni. Pametneje storimo, če jih pustimo dalj čaša pri materi, seveda, 'ako ta hi preveč oslabljena zaradi dojenja. Podatki, ki smo jih. navedli, niso nikak-šna teoretična razmišljanja, temveč praktične .ugotovitve, ki so pridobljene pri vzreji več kot 27.000 prascev., Izkustva, ki so pri tem: dobljena, lahko torej vsak kmet ■z zaupanjem uporablja. Tuberkuloza pri živini in borba proti njej Največji sovražnik človeštva je tuberkuloza. Razen ljudi obolevajo od. nje tudi živali, ter nam zato ne dajo pričakovanih gospodarskih koristi, temveč praiv one še bolj širijo s svojimi produkti (mleko) bolezen med ljudmi. Z borba proti živalski' tuberkulozi ih z energičnim preprečeva-nfeim širjenja še istočasno borimo tudi proti človeški tuberkulozi. Da bi bolje mogli razumeti važnoat tega. vprašanja, navajamo nekatere ukrepe, ki so jih uvedle mne^e države. Dan ka je že leta 1897. Svinje'se navadno okužijo pri hranjenju s posnetim mlskc-m obolelih živali, kokoši pa na gnojišču, kjer' se, nahajajo odpadki bolnih živali. Ker svinje in kokoši he gojimo- dolgo le';., zato se pri njih tuberkuloza, ne razvije v toliki meiii kot pr. pri kravah, ki jih redimo 10 in še več let Čisto naravno je, da ima problem uničevanja tuberkuloze pri govedu ogromno važnost, ker se največji .del človeštva hrani z mlekom. , :• - . ; Bolj redko se pojavi tuberkulčlza pri.ts- Tako se širi tuberkuloza. izd al y ukaz za obvezno, ubijanje živali, ki so obolele na tuberkulozi, vimena, ter je država sama nadoknadi ta škodo za ubito žival. Sljčnc ukrepe je izdala tudi Belgija V Kanadi živirjpzdravrti.ki brezplačno, pra-■gledujejo živali zar adi tuberkuloze in Obolele ubijajo, država pa plača lastniku .odškodnino. Povzročitelj tuberkuloze je neka klica, ki je zelo odporna; Za življenje in za nja: no širjenje j! ugajajo vlažina. in temna mesta, največji sovražniki so ji sonce in srtažnost. Od domačih živali najpogosteje ebolije svinje, za temi govedo in kokoši. letih; v največ sAučajih nastopa postopoma s starostjo,'predvsem .pri kravah. Obo- . len ju so bolj naklonjene nižinske kakor hribovite rase. Živali, ki jih hranimo le v Staji, mnogo bolj obolevajo kakor orie, ki se hranijo in pasejo v priradii. Tudi so z razisikavanji dognali, da tovarniški odpadki'.k:c'< hrana pospešujejo razvoj bolezni, kalkor tudi vse ono, s cimet je človek umetno oddelil živali od p r: rado. saj je knano, da dLvje živali ne -bolehajo za tuberkulozo. Dedna tuberkuloza je redka, toda* potomec -tuberkuloznih rediteljev je sprejemljiv za obolenje (predispozicija) in je tudi manj odporen. Zato nikdar ne puščajmo za pleme niti ženskih, niti moških potomcev od na tuberkulozi bolnih prednikov, Okužba pride v telo z zrakoan,, s hrano ■ in z vodo. a največ pri' napajanju . iz posod obolelih živali Redkejše pa se okužijo živali pri palrjenju, z bolno živaljo.. Tuberkuloza je lahko hitra (miliarna), ki že v nekaj tednih povzroči splošno OTilabljenje in pogin. V največ slučajih je pO"ek -bolezni dolg in lahkev traja več let V začetnem' štadiju je tuberkuloza neopazna in šele ko se bolj' razvije, se pokažejo vidni znaki, kot so .o. pr. splošno bslablje-nj.e, pomanjkanje teka'M. živahnosti, ko-, ža positane neelastična, dlaka se ježi, a sluznice cblede. Pozneje se pojavi vročina, neorekidna driska in žival pogine zaradi splošne oslabelosti. Za tuberkulozo lahko oboli vsak organ, toda najpogostejša in najnevarnejša j:e tuberkuloza pljuč in vi-- mena. Redkejše so: 'tuberkuloza hrbtenice. zaradi katere oslabi zadnji del živali, tuberkuloza možganske mrene z. -znaki možganskega vnetja, tuberkuloza sapnika in požiralnika, ki se spozna po težkem, hrepenju in požiranju. Pri obolenju ledvic,' žival moči kri, a pri obolenju maternice teče iz nje preko sramnice gnojna tekočina. Pri obolenju prsne in trebušne mrene se krava stalno goni, toda tudi če jo pripuščamo, ne ositane breja. Pljučna tuberkuloza je zelo nevarna, ne samo za same živali, temveč tudi za ljudi, ki uživajo, mleko obolelih krarv. Začetni znak je kratek kašelj, ki se vedno bolj često ponavlja in tudi dihanji a postane hitrejše. Kadar je bolezen že močno razvita, jo spremlja čestokrat tudi. tuberkuloza. dru-, gih . organov. Druga pegasta in .nevarna oblika tuberkuloze je tuberkuloza vimena.' Infekcija lahko nastopi iz notranjosti, ali pa se vime ckuži skozi luknjice na seskih, če krava leži na okuženem ležišču. Oboleli del vimena zelo pordeči in kravo pri dotiku boli.. Pozneje ta okuženi del otrdi in pod • '-ipom zgleda kot kak krompir. Mleko fe ene ali dveh okuženih seskov vimena je v začetku, nespremenjeno, toda vsebuje na milijone tuberkuloznih klic. Tako mleko je aelio nevarno za vsakogar. Teleta, ki. sesajo tako mleko, dobijo že V zgodnji mla-dia.ii tuberkulozo, toda 'tudi za, ljudi predvsem pa. za otroke, -je uživanje okuženega. mleka' zelo nevarno. Mleko takih krav se ne bi smelo prodajati, niti se bi Smelo 'uživati neprekuhano.' Ko. pa tuberkuloza vimena že doseže višjo stopnjo razvoja, tedaj se mleko tudi po zunanjosti epremoni:,' postane vodeho, .slično sirotki z ' drobnimi belimi kosmiči, ter je včasih tudi, pomešano z gnojem. Na splošno nastopa pri tuberkulozi sihuj-šanj-e, oteklina podkožnih žlez, vnetje sklepov in oslabljonje posameznih mišic. Tudi je- obolela žival nevarna za. svojo okolico mhoga prej. kakor se pojavijo vidni znaki .bolezni. Nevarnost tuberkuloze se še bolj poveča, ker je to bolezen težko ugotoviti in se mnogokrat zamenja s kako drugo boleznijo.. Ako ne vemo, da je žival bolna. tedaj seje okrog seba okužbo na razne načine. Klice tuebrkuiozc sa nahajajo v zraku, ki ga izdiha krava* v slinah, v mleku in v odpadkih. Iz klic, tuberkuloze je uspelo napraviti Cepivo (tuberkulin), s katerim živinozdrav-nik lahko ugotovi; katera žival ima tuberkulozo, tudi če, je na pogled popolnoma zdrava. Vbrizgani t.ubei;kulin izzove pri obolelih živalih povišanje temperature, medtem ko zdrave živali le malo ali sploh nič ne reagirajo. Razen tega načina -tu-berkuliziranja poznamo še drug način. Pre-' parat damo s čopičem ali s peresom v oko živali, na kar .očesna sluznica pri tuberkulozi. reagira z gnojenjem. Toda iz prakse vemo, da lahko žival kapljico gnoja iz očesnega kota z drgnjenjem obriše in je zalto podkožna tuberkuliizacija za ugotovitev bolezni sigunftejša nego clčesna, Pravilno je, da; vršimo 'tuberkulizacijo lstno dvakrat, da bi bili bolj gotovi in poučeni o zdravju naših živali in da bi mogli produzeti potrebne ukrepe za zaščito. Od krave, ki je reagirala, če tudi izgleda zdrava, moramo takoj odstraniti tele in ga napajati z mlekom zdravih krav ali s pasteriziranim mlekom matere. Mleko moramo pred uporabo • segreti na 85° C in petem ohladiti, na 37° C. Za izločene živali moramo imeti posebno posodo in človeka, ki .molze.. Isti človek ne sme imeti opravka okrog Zdravih živali. Zato je najbolj priporočljivo, da kravo izmolze-mo in čim preide mlečna perioda, jo prodamo za meso in jo več ne pripuščamo. Tako žival, če je le mogoče, zredimo za meso, ker tnladež obolelih krav, tudi ce ni sama bolna, je vseenoi naklonjena k tuberkulozi. Poleg dobre in pravilne prehrane, kreten, ja živali na čistem zraku in paši, vpliva ugodno za preprečen je tuberkuloze tudi snažnoat v hlevu, zračenje iin svetloba. Človeški , in. živalski i .organizem. ■ iti kri sta od prirode ustvarjena tako. tla s Svojim življenjem uničujeta kužne klice, ki. prodrejo v telo. Klica tuberkuloze je odporna zaradi sfvcije mastne, voščene prevleke, ki jO varuje, da jo kri težko razkraja.. . Pri raziškavamju, kako uničiti to voščeno prevleko, se je znanost, obrnila, k poljedelstvu fet čebelarstvu, ter pri njih išče rešitve v borbi proti tuberkuloznim klicam. Za raz-iskavanje ji služi škodljivec čebelarstva — voščeni molj-, ki razkraja vosek in sife z njim -hrani. Njemu vbrizgane aktivne klice tuberkuloze, niso škodovale, ker jih. je skupna z voščeno oblogo razkrojil. V okolici vbrizganega mestu so našli mnogo ferimenta imenovanega lipaza, ki ima apo-sc-bnoa'.; da razkraja mastne materije,- Torej sia l-ipaže v stenju, da osfabijo klico tuberkuloze, ker .ra^lffliajajo njeno voččeno prevleko, brez katere jo '• kri lažje • uniči. Tudi v življenju opažamo, da ljudje, ki uživajo maistmejšo hrano..in Z.njo tudi li-paze, redko obole za tuberkulozo. Ker je tuborkuloiza bolezen ljudi iri živali;, je nujno potrebno, da .ve kmet o njej: vje najpotrebnejše, da bi, se mogel proti, njej -kar . najbolj uspešno boriti, ker se s tem ne bori samo za sebe, za sVojo družina iri za svojo materijalno korist, tem-, več Ittud.i za obče zdravje in blaginjo .človeštva.. Zdravo mleko je. praiv tako kak,ctr kruh potrebnai in važna hrana. Sisanje telet povzroča trdo molžo Mnoge krave moramo normalno molzti, dokler imajo teleta pri sebi. Tudi pri prvi molži po ods-tavljenju teleta poteče vse kot navadno. Pri poznejših molžah pa se moramo mučiti,- ker mleko teče v zelo drobnih curkih, tako da traja molža želo -dolgo in končno nikoli ne vemo, ali smo kravo popolnoma izmolzli ali ne. Kakor hitro je krava zopet nekaj časa breja, molža postane postopno bolj lahka in končno normalna. Kako si razlagamo ta pojav in ali ni to samo kljubovataost krave? Splošno je zpano, da krava »žaluje« po teletu, ko ga odstavimo ,in da radi tega ne da mleka, kar pa traja le-nekoliko dni. Vedeti moramo, da v navedenem slučaju ni vzrok kljubovalnost krave, ki bi jo mogli, z vzgojnimi postopki, ali celo s tepenjemi iz-biti krav} iz glave. Vzrok je živčna motnja, ki vpliva na izločevanje mleka, oziroma1 povzroča neke vrste krčev v mlečnih žlezah, ki potem zadržujejo mleko. Verjetno pa nastopajo omenjeni krči tudi v muskulaturi, predvsem v musikelnu, ki zapira izhod na sesku. Radi tega postane molža trda in zahteva od molzača .mnogo moči in napora. Z grobim postopanjem bi položaj samo poslabšali, saj strah nepo-' voljno učinkuje na živce krave. Ko so se živci pomirili, kar nastopi pri lahkih slučajih po preteku nekolika dni, pri drugih pa šele, potem, ko je krava zopet nekaj časa breja, postane molža sama od sebe zopet lažja in tudi curek mleka je izdatnejši. Če imamo takšno kravo, storimo najbolje, če tele isploh ne i pustimo sisati, temveč jo molzemo in tele napajamo. Seveda mora molžo, posebno v začetku,, izvrševati preizkušen in dovolj močan mol-zač, iker pravilna molža najbolje upliva na razvoj in ižlpčevalno sposobnost mlečnih .žlez, kar pri sisanju telet ni slučaj. Tele je vedno Slab molzač, kar ne smemo.nikoli : pozabiti in zato moramo vedno njegove pogreške popravljati z naknadnim, izmolženjern. Želod kot hrana za svinje Želod je odlična hrana za svinje, ker dva do tri kilogramov želoda vsebuje prav toliko hranljivih snovi kot 1 kg koruze ali ječmena. Odraslim svinjam lahko dajemo, djnevno tioliko. želoda, kolikor ga morejo požreti. Ker vsebuje precej čre-slovine, zato je špeh ornih svinj, ki jih hranimo z . želodom,- zelo trd ■ in rumeinkarate barve. Ako hranimo svinje pred koncem pitanja z koruzo namesto z želodom, tedaj bo postal njihov špeh 'mehkejši in bel. S svežim želodom ne smemo hraniti, prasT nih svinj, ker je nevarnost, d&i zvržejo. Zato jim ga dajemo prekuhanega, ker-izvleče pri kuhanju voda iz njega neke grenke sestavine. Prav tako je priporoč- ljivo, da tudi za mlade prasce kuhamo želod. Ker vemo, da je želod okusna in hranljiva hrana za svinje, zato ga zbirajmo, kjer je pač mogoče, ter sušimo zaradi lažjega shranjenja za zimsko prehrano. 'Prt sušenju mora izgubiti želod »/*• svoje . teže, ker . le popolnoma suhega, ga obvarujemo pred plesnobo in kvarjenjem. Sušenje lahko vršimo. v sušilnicah na krušnih pečeh ali ha močnem sonci;. Posušeni želod, čttvajmo na suhem kraju.-in ga često premečemo in zračimo. Želod je zlasti koristen za one pasme svinj, ki dajejo m^ogo masti (marigalica), a manj je primeren za prehrano mesnih svinj (angleške svinje). Pravila pri molži V nekaterih danskih -mlečnih gospodar - . siyih' so na vidnem mestu obešena-, sledeča •' -pravila: 1. Krava je živa stvar, ki kakor človek občuti bol in zadovoljstvo. Plemenito postopanje s kravo olajšuje delo in. zadov.o- . ljivo vpliv-a na povečanje mlečnosti. 2. Z vajo se popravlja vime. Izmolzi po-poin-oma, ker se samo s popolnim izmol-žavarijem razvije vime in popravlja kakovost mleka, saj je poslednje izmolženo mleko prav za prav sama mlečna mast. 3. Vrši molžo pravilno! Vime Vzemi v cele dlani in pritiskaj' mleko. Napačno je mleko izvlačiti. Potiskaj mleko od zgoraj navzdol. Nikdar ne prekini molže, dokler nisi izmolzel poslednje kapljice mleka. 4. Najvažnejša -je čistota pri molži.. Po-, sode za molžo morajo biti absolutno C-fe"\ Operi si roke pred in po molži. Pri mojži ' morajo biti roke suhe. Za molžehje se či- . sto in Snažno obleci. 5. Saimo iz zdravega Vimena namolzerno zdravo mleko. Ako opaziš poškodbo- ali rano na, virnenu ali na seskih, ali če je mieko redko in .spremenjeno, tedaj se takoj posvetuj s sosedom iri pokliči živi-no-zdravnika. 6. Opravljaj molžo vedno ob istem času 'in tudi čas molže naj bo določen. Mlečne živali ■ -molzemo vedno v istem vrstnčm. . rediu. • ■ ' ... .' -., ■■ . ' Zgoraj navedenih uravil naj se drže tudi nagi živinorejci, ker so ta pravila zasnovana na znanosti in na praksi napredne države, ki se ima zahvaliti za svoje btelsofitaiije edino napredni živirilreji. Zimska paša ovc ! Izkustvo je dokazalo, d,a je zimska paša I koristna za zdravje in za produktivnost i ovc.. Zato moramo: povsod, kjer je le mo-| goče, izkoristiti zimsko pašo.. Vendar mo-! ramo vedeti,- da, je zimSika paša- lahko tudi i škodljiva, če je ne vršimo tam- in tako-, I kakor je potrebno. Ako se bomo držali 1 sledečih navodil, ki jih je praksa sama preizkusila, tedaj smo lahko sigurni, da ne bomo ničesar pogrešili. 1. Zimsko pašo moramo smatrati, kot nekakšno dodatno hrano in se ne smemo sama na njo. zanašati, niti v krajih, kjer se- 'vsako leto -redno izVaja Ker . ha m je znano. da .je zima zelo spremenljiva, zato je csnOvno pravilo zagotovit; svojim ovcam, zimsko prehrano v dovoljni količini,, da ne bodo občutile v slučaju, nemogoče izrabe pašnika , nikakega pomanjkanja. , Ce pa pašo omogočajo, ugodne vremenske, prilike, tedaj bo pripravljena hrana služila kot rezerva, ki se . lahko -tudi drugače koristno uporabi. 2. Zimska paša je najkoristnejša pa jasnem in suhem vremenu,' dokler dopušča višina snega. 3. Škodljivo pa je pašen jo ovc po ivju, slani in po poledici, ker še ovce v takem vremenu, prehlade , in ozebejo. Pri brejih ovcah povzroča prehlajenje zvrženje kar v masah. Zlasti mlade oVce so nagnjene k prehiajenju in k želodčnim boleznim. . 4. Ovce. ne smemo gnati na pašo zgodaj zjutraj temveč moramo počakati- da se zrak, segreje. Prav tako jih ne smemo zvečer zadrževati predolgo na paši. 5. Ovce moramo po paši v stajah nahraniti, z ozirom na to kako izdatna je bila paša. Ovce dobro izkoriščajo vsako hrano in če poskrbimo, da ne trpe pomanjkanja, bodo našo skrb poplačale z izdatnimi obrestmi. Antraks (vranični prisad) je nevarna bolezen za živali in človeka. Obolenje povzroča zelo odporen bacil (ba-cillus antracis), katerega klice lahko dolgo žive v zemlji, ker so odporne napiram vsem vplivom. Največkrat bolehajo za an-traksom konji in govedo, bolj redko svinje. Frenaša se na vse živali in tudi na človeka. Živina se okuži z dotikom obolele ali poginjene živali. Okužbo prenašajo tudi muhe od obolele ali poginjene živali, oziroma od njihovih odpadkov. Ugotovljeno je, da se okužba v gotovih krajih ponavlja. To tolmačijo na ta način, da izmečejo gliste na površino zemlje bacile antraksa od kakšne poginjene živali, katera ni bila razkužena ali zažgana. Tako pride klica v dotiko z vodo ali s hrano in prodre skozi sluznico v kri. Človek se okuži z uživanjem mesa obolele živali, če ni dobro pečeno ali skuhano. Prav tako se lahko okuži tudi z dotikom obolele živali ali z dotikom njene kože. Zato moramo poginjeno žival takoj z dlako in kožo vred zažgati. Pri živalih se pojavijo znaki bolezni po ckuženju že po 24 urah. kakšenkrat pa šele po 4 do 6 dneh. Ponekod se bolezen nenadoma poiavi in žival takoi pogine. Običajno spremljajo to bolezen sledeči znaki: mrzlica, oslabelost, kolika, krvavenje skozi usta in skozi nos ter krvava driska. Krj je temne barve, črn-kasta, ne se&iri se. je tekoča in izgleda kakor razredčeni katran. Bolezen se mora po zakonu prijaviti oblastem in poginjeno žival rroramo politi z negašenim apnom ter je globoko zakopati ali sežgati. Nato razkužim"' hleve in gnojišče. V krajih, kjer se pntraks pogosto pojavlja, je potrebno, da živino zaščitno cepimo. Imuniteta traja 6 mesecev do 1 leta ter je odvi'?na od načina cepljenja. Ali je boljša topla ali mrzla hrana za svinje? Postoji verovanje in zmotno mnenje, da svinje mnogo bolj rastejo in se rede, ako jim dajemo toplo hrano. Da se dokaže pravilnost te trditve, so napravili poizkuse z dvema skupinama svinj. Eno skupino so hranili z mrzlo hrano (10° C), a drugo skupino so hranili z isto količino hrane, segreto na 35° C z dodatkom, tople vode. Povprečni dnevni prirastek je bil pri prvi skupini, hranjeni z mrzloi vodo,, 0.73 kg, pri drugi skupini s toplo prehrano pa 0.75 kg. Kakor vidimo, je dala topla hrana sicer dnevni pcivišek za 0.02 kg (2 g), toda ta razlika je tako neznatna, da ne poplača dela in stroškov, ki so v zvezi s segrevanjem hrane. Razen tega cvlaži para cd segrete hrane fvinjait in kožo svinj, na kateri se potem zbira prah, ki lahko povzroči razne bolezni kože. Zato priporočajo avtorji hranjenje svinj z mrzlo hrano v obliki goste kaše. G&jpadaAStKO. Iz našega zer Dr. Fran Drevo ob meji Vsak zemljiški lastnik sme izruvati korenine tujega drevesa ali grma iz svojega sveta in odsekati ali drugače porabiti veje, ki segajo ali visijo v njegov svet, oz. zračni prostor (422 odz.). Les, ki ga tako pridobi, je njegov in si ga lahko obdrži. Pri tem pa ne sme stopiti na sosedov svet, ne zlesti na niegovo drevo ali nanj nasloniti lestvo. Gozdno drevje, t. j. drevje sosednega gozda pa se sme obsekavati le, v kolikor ie to dopustno po zakonu o gozdih. Drevo in niegove veje oa kljub temu so in ostanejo sosedova last, ki drevo lahko poseka ali le odseka viseče veje ali jih s sadovi vred potegne nazaj nad i svoje zemljišče. Zemljiški lastnik, ki na niegov svet visijo veje. sme sadje z njih obrati in ni njegovo le ono sadje, ki samo pade na njegov svet, kakor to določa nemško in. svicarsko zemljiško pravo gleds sadežev, ki padajo na tuj svet z čez meio videčih in tudi drugih vej, kar naj bi bila odškednma zato, da troi sosed te nad njegov svet viseče veje. Po našem (in avstrijskem) pravu ima sosed pravico odsekati ali »drugače porabiti« veje. ki visijo v njegov zračni prostor, torej sme tudi obrati sadove n p,obrati s teh vei odpadlo sadje. Sadje oa, ki popada z drugih vej na njegov svet. ostane last lastnika drevesa in ga le-ta lahko zahteva nazaj, pa ga gre lahko tudi sam pobrat na sosedov svet, seveda le z njegovim predhodnim dovoljenjem. Ce bi pa sosed nP dal tega dovoljenj a, lahko lastnik sadja toži na izročitev sadia (§ 384. odz.). To ni tako brez pomena, če na primer vihar zanese večino sadja na sosedov svet. Sporno je vprašanje, če sme zemljiški lastnik presekati drevo, ki raste s svojim deblom ocševno preko meje. Ker je drevo, kakor že preje obrazloženo, sosedova last, se mi zdi, da ima zemljiški lastnik le pravico zahtevati, če treba tudi s tožbo od soseda, da drevo, ki raste v njegov zračni prostor, odstrani, akoravno bi se dalo zagovarjati tudi mnenje, da sme zemljiški lastnik kakor veje obsekati in presekati isto storiti tudi z deblom. Sosedstvo Osnova tako zvanega medsebojnega ali sosedstvenega prava je splošna zakonita prepoved delati škodo bližnjemu samo iz nagajivosti in zlobe (§ 1295. odst. II. odz.), ' posebej pa še predpis, da sme vsak zemljiški lastnik prepovedati sosedu, da, bi posegal v njegov svet posredno ali neposredno s tem, da odvaja s svojega zemljišča na njegov svet vodo, dim, plin, toploto, razširja smrad, hrup, tresljaje in slično v toliki meri, da presega to krajevni običaj in I bistveno krati v kraju običajno rabo zem-| ljišča (§ 364. odz.). To velja glede polje-j, deLskih (kmečkih) kakor tudi glede mest-i' nih zemljišč. Ni pa treba, da bi bilo oško-| dovano zemljišče samo, zadosti je, da se-: zajo motnje na sosedno zemljišče, tako da j na primer meče žaromet s sosednega zem-! ljišča bleščečo luč ali da vznemirjajo so-j sedstvo hudi psi z neprestanim lajanjem. Na vasi se ne more nihče pritoževati nad j duhom, po hlevu in gnoju, v mestnem in-j dustrijskem okraju pa ne, če se razširja j iz podjetij dim in šum strojev. Podobno ' tudi po občedržavljanskem zakoniku ne jiškega prava Mller-Muys: odgovarja lastnik zemljišča in na njem stoječa drevja za škodo, ki jo utrpi sosed na svojem svetu zaradi zasenčenja po sosednem drevju. Ravno tako sosed ne more zabraniti sosedu, da bi zasadil ob meji drevje, grmovje ali zgradil kake naprave, s katerimi bi bil zastrt razgled ali odvzeta svetloba in zrak. Le v izjemnih slučajih bi morda sosed lahko uveljavljal navedeno določilo § 364. odst. 2. in § 1295. odst. 2. odz. Za odmik stavb od meje ima gradbeni zakon posebna določila, za odmik drevja in grmovja pa nimamo posebnih predpisov. ■ Ker pa našteva obči državljanski zakonik v § 364. le kot primere one vplive, ki so nedopustni, se lahko to zakonito določilo uporablja tudi na druge slične motnje na pr. na zasenčenje, če so dani pogoji, t. j. če presega zasenčenje krajevni običaj in bistveno krati navadno rabo zemljišča. Samo za ozemlje bivše Kraniske dežele velja še deželni zakon z dne 21. februarja 1912, št. 11, kranj. dež. zak., da mora vsakdo, ki namerava pogo-zditi njive, travnike, stelnike ali pašnike, I t8 naznaniti okrajnemu političnemu obla-j stvu, če dotično njegovo zemljišče meji ob i poljedelska zemljišča drugih posestnikov. | Okrajno politično oblastvo obvesti nato I lastnike teh sosednih poljedelskih zemljišč ! in imajo le-ti pravico, da predlagajo tekom 6 mesecev, naj se predlagajoči zemljiški lastnik primora. da na primerno širokem pasu ob mejah njihovih parcel ne j vzgoji visokega gozda, t. j. visokodebelne-ga drevja, marveč le nizek gozd, ki ga rno-■ ra v kratkih presledkih sekati. Lahko se i mu celo predpiše, da mora ostati določen I pas brez drevja. Iste pravice uveljavljajo ! lahko lastniki poljedelskih zemljišč v slu-i čaju, da se je sosedna, prej poljedelska parcela sama zarasla, to pa le, dokler samo-zraslo drevje ni preseglo starosti 5 let. V kolikor veljajo posebna določila in prepovedi občedržavljanskega zakonika za izvestna poseganja preko meje lastnega zemljišča, treba uporabljati dotična posebna določila. Tako na primer, če more sosed dokazati, da se tuja sosedna zgradba podira in mu preti škoda, tedaj lahko zahteva pri sodišču, da se ga zavaruje, ako že politično oblastvo ni zadostno poskr-] belo za javno varnost (§ 343. odz.). Občut-I no, včasih naravnost nepopravljivo škodo i bi povzročil sosed sosedu, če bi poglobil ! svoje zemljišče tako, da bi izgubilo sosedovo zemljišče ali zgradba potrebno oporo. Zato tako poglobitev zakon izrecno prepoveduje in odgovarja tak sosed za vso škodo ali pa mora poskrbeti za drugačno zadostno utrditev (364 b odz.). Ce stoji na sosednem zemljišču stavba, ki je na tem, da se podere, ima mejaš pravico pri sodišču zahtevati varnostne ukrepe. Ce postavi zemljiški lastnik preko meje svojega zemljišča na sosedov svet stavbo (hišo ali zid) in če je sosed za to vedel, pridobi zemljiški lastnik dotični kos sosednega zemljišča v last, mora pa plačati zanj navadno (običajno) vrednost. Če sosed tega i ni vedel, pripada njemu kot zemljiškemu | lastniku stavba ali nje del, kar je stoji na njegovem svetu, mora pa povrniti graditelju stroške (§ 418. odz.). Ce se pa stavba deliti ne da. nastane po naziranju nekaterih solastnina po razmerju zemljiških ploskev. Ako kdo zida stavbo, da seza .s posameznimi deli (balkonom, napuščem in si.) v sosedov zračni prostor, se smatra to za nedopustno poseganje v sosedovo lastnino in mora dotični take dele na zahtevo odstraniti. Če uide živina na tuje zemljišče, daje zakon lastniku popasenega ali sicer poškodovanega zemljišča pravico do nekake samopomoči, da jo sme prepoditi, ne sme je pa morda pobiti, kakor to ponekod mislijo, vsaj glede perutnine; pač pa sme lastnik zemljišča, če ima škodo, zarubiti toliko glav živine, da zadostuje njihova vrednost za povrnitev te škode; vendar mora v 8 dneh se pogoditi z lastnikom ali pa vložiti tožbo, sicer mora, vrniti zarubljen.o živino, kar mora storiti tudi, ako poda nje lastnik drugo primerno varnost ali jamstvo za kritje škode (§ 1321. j odz.). V tej zvezi moram poseči malo v čebelarsko pravo. Sosedstvenopravne določbe (§ 364. odz.) namreč ne veljajo za slučaj, da nekdo postavi čebelnjak ob mejo proti sosedu, čeprav letajo čebele iz čebelnjaka preko in na sosedno zemljišče. Načini borbe proti žitnemu rilčkarju Od tedaj, ko položi kmet zrno v zemljo, pa do tedaj ko plodove tega zrna spravi v svoje žitnice, je primoran. da se bori proti najrazličnejšim škodljivcem. Tudi, ko je zrno še spravljeno v skladiščih, niti tedaj ni sigurno, ker ga napada žitni rilčkar, ki lahko napravi ogromno škodo. Skoda,, ki jo povzroča se nam prikaže v več načinih. 1. Za svojo hrano in za svoj razvoj izkorišča rilčkar močnati del zrelih zrn in postopoma žre vsebino zrna tako, da ostane včasih le lupinica, a zrno je prazno in lahka 2. Samica znese jajca v bližino klice zrna, iz katerega, se izleže ličinka, ki takoj prične klico gristi. Na ta način poškodovana zrn,a izgledajo sicer na oko zdrava, vendar ne bodo vzklila, če jih porabimo za seme. 3. Ako živi v zrnih večje število rilčkar-jev, z dihanjem izdihavajo toliko vodne pare, da začne žito plesniti. 4. Z mletjem in uživanjem od rilčkar-jev, ne dobivamo samo hrano neprijetnega okusa, temveč lahko nastopi tudi za-strupljenje ljudi in živali. V obrambi proti žitnemu rilčkarju razlikujemo tri faze: vzdržavanje čistosti v skladiščih, postopanje z žitom preden ga spravimo v skladišča in direktna borba proti rilčkarju v napadenem zrnju. V skladiščih, ki niso po strokovnih navodilih zgrajena, si najde rilčkar za svoj razvoj ugodne pogoje Taka skladišča so temna, vlažna, težko se zračijo, z mnogimi razpokami in luknjami v zidu in podu. Zato skrbimo pri zgradnji novih skladišč, da izpolnjujejo sledeče osnovne pogoje. Tla in stene morajo biti gladke in brez razpok; prostori morajo biti suhi in svetli, urejeni za zračenje; okna in vraria se morajo dobro zapirati in ne smejo imeti mnogo kotičkov, v katerih se zlasti rad sikriva rilčkar. V kolikor ne izpolnjujejo stara skladišča navedene pogoje, jih moramo v gornjem smislu temeljito popraviti. Preden spravimo novo žetvo, moramo žitnico dobro očistiti ,in prebeliti. Iz vseh razpok in luknjic v podu in na stenah moramo izgrebsti nesnago in zaostala zrna, ker je to okolica, ki jo ima rilčkar rad. Potem, ko smo te odpadke in nesnago zažgali, poribamo pod z lugom, ki si ga pripravimo iz pepela ali kamene sode. Ko so se tla posušila, zamašimo vse razpoke z gipsom, kitom .ali sličnim. Nato stene pobelimo z apnenim mlekom, v katerega smo dali določeno količino petroleja, ter mešanico dobro premešamo. Šele tako očiščeno in razkuženo skladišče je primerno za shranjevanje n,ove žetve. Žito nove žetve ne smemo mešati s starim, ker se v njem še lahko nahajajo ril-čkarji. Zato je priporočljivo, da preden napolnimo žitnice z žitom, da razkužimo •staro žito s kakim kemičnim sredstvom. Vreče dobro očistimo, s tem, da jih ope-remc v vroči vod,i. Dognano je, da se rilčkar slabo razvija v suhem zrnu, zato je prav, da žito temeljito presušimo preden ga damo v žitnice. Žitni rilčkar ne trpi svetlobe niti prepiha, zato mu zračenje in zlasti precbraičanje žita na soncu močno škoduje. Usppšna in priporočljiva je metoda uničevanja žitnega rilčkarja v zrnju s segrevanjem napadenega semena. Če napadeno seme izpostavimo toploti do 50° C, poginejo v času Vs ure vsi žitni rilčkar j i, njihove ličinke in jajca. Pri tej toploti ne izgubi zrno kaljivost. Za omenjeno segrevanje izvrstno služijo krušne peči. V borbi proti žitnemu rilčkarju ,in proti vsem skladiščnim škodljivcem učinkovito pomagajo nekatera kemična sredstva. Teh sredstev je mnogo vrst, vendar za, uničenje škodljivcev v žitu je najbolj znan žveplov ogljik (C S2). Žveplov ogli,k je tekočina, ki pa se na zraku takoj spremeni v ^lin. Plin je težji od zraka in se torej ne dviguje, katar smo sicer pri plinih navajeni. Zato s tem plinom ne moremo razkužiti stene in strop v prostoru, pač pa pod in žito, ki je na tleh razsuto. Toda plin ima tudi to neprijetno lastnost, da ne prodre saimo v notranjost kupa žita in v samo zrno, ter v vsako razpoko v podu, temveč da prodre tudi skozi pod in v prostore pod njim, kjer zamori vse kar je živo. Zaradi tega ne smemo ta plin uporabiti v prostoru, ki leži nad stanovanjskimi prostori ljudi ali nad hlevom, kjer se nahajajo živali. Daljna neprijetnost plina je njegova upaljivost in eksplozivnost. V bližino tekočega ali že raz,plin|enega žve-piovega ogljika torej ne smemo priti z gorečo svetiljko, svečo ali cigareto, ker bo nastala močna eksplozija, ki razruši okolico. Kadar hočemo razkužiti žito cd golazni, ga zdenemo v kup in pokrijemo s ponjavo ali vrečami. Na vrhu postavimo odprto plitko posodo in v njo nalijemo tekoči ogljikov žveplec. Ta bo v najkrajšem času izhlapel in se zaril v kup žita. Za 10 m2 prostora ali žita zadostuje 1 kg žvepleca. Male količine razkužimo v zabojih. Zadostuje če pustimo delovati ogljikov žveplec 24—48 ur. Nato prostor dobro prezračimo, žito pa prevetrnjamo. Žito ne zgubi nič na- klijavosti in je popolnoma neškodljivo za zdravje ter nima nobenega neprijetnega okusa. Za uničevanje žitnega rilčkarja se uporabljajo še sredstva za škropljenje, katera jako upijajo vodo (karbonati, metani oksidi). Ta sredstva se niso razširila v praksi, ker se njihova učinkovitost zmanjša z vlago zraka. Od sredstev za škropljenje, katera delujejo strupeno in uničujejo rilčkarja, daje dobre rezultate raztopina »Grodul-a«. Z ročno škropilnico se škrope predhodno dobro ,oč:ščeni prostori, a posebno po kotih in razpokah ter vsa, skrivališča rilčkarja. Pri škropljenju se rilčkar jako razburi, po poteku nekoliko ur pa pogine. Od sredstev za mazanje se uporabljajo razna rastlinska olja (laneno) pod raznimi imeni. Zelo učinkovit je »Anilin«, toda ca je zelo strupen in nevaren za okolico. V novejšem času se izdelujejo trakovi napojem, z Zigoščamimi sredstvi, katera uničujejo rilčkarja; okolici pa no škodujejo. Ti trakovi se polagajo med kupi žita. — Znano je, da rilčkar beži, čim ga, vznemirimo in ga k temu prisilimo z dreganjem in obračanjem kupov. Čim pride rilčkar na trak, je takoj uničen. Ti trakovi nam dobro pokažejo ali imamo v kakem skladišču rilčkarja, ker, ako v tako skladišče ,denarno nekoliko žita in ga zagradimo s temi trakovi, bomo po nekoliko dineh videli, dali je to skladišče okuženo z rilč-karjem, ker nas mrtvi rilčkarji na traku o tem prepričajo. V novejšem času se priporoča uničevanje rilčkarja z električno strujo. Vreče z žitom se premikajo med dvema elektrodama, skozi kateri teče močna električna struja visoke napetosti. • Za to enostavno napravo je treba nabaviti saimo pripraven transformator. Žito vsled te manipulacije ne izgubi na videzu in okusu. Toda ta način, četudi uniči rilčkarja v žitu samem, ga ne more uničiti v skladišču in njegovih zakotjih. Nek autior navaja kot jako uspešen način uničevanja rilčkarja z vabo, ses-toječo iz svežega sena. V času, kadar je skladišče prazno, je treba po raznih mestih razmetali male kupe svežega travniškega sena, katerega imamo baš v tem času navadno na razpolago. Duh po svežem senu privabi rilčkarja, ki ponoči pride iz svojega zavetišča in se splazi v kupček sena. Drugi dan, poberemo te kupčke sena in jih obenem s škodljivcem sežgemo. Ta enostavni in ceneni način uničevanja žitnega rilčkarja priporočamo našim gospodarjem, da ga preizkusijo ter obenem s čistočo^ pobe-ljenjem z apnom in prezračenjem svojih žitnih shramb, preprečijo veliko škodo, katero more povzročiti ta nevarni škodljivec. Stekli ina Mnoge domače živali, zlasti psi, pogostokrat oboli jo za to boleznijo. Zato so pogosta tudi obolenja pri ljudeh, ki jih je stekla žival ugriznila. Za človeka je steklina smrtnionevarna bolezen. Povzroča jo slina živali, ki okuži rano, povzročeno ob ugrizu. V tej slini se nahajajo klice stekline in zato se lahko okužimo, če se le dotaknemo, gobca stekle živali, aiko- imamo sami kakšno ranico. Te kužne klice marajo priti v kri, od tam se širijo po živcih, dokler ne pridejo do središča za gibanje v možganih. Ta strup vpliva namreč zlasti na možganske celice, ki uravnavajo gibanje, ter se zaradi tega pojavi pretirano močna razdražljivost mišic za po-žiranje, dihanje, za gibanje trupa, rok in nog. Ko napade stekla žival človeka, preteče dolgo časa predno se pojavi bolezen. Običajno izbruhnejo posledice stekline šele po 15 do 60 dneh, ako se bolezen pravočasno ne zdravi. Čas izbruha bolezni, zavisi predvsem od velikosti rane in od mesta, kjer se ta rana nahaja. Najprej iz- Kratka navodila bruhne steklina, ako je rana ha glavi, oziroma v zgornjem delu trupa. Prav, tako se pojavi mnogo prej pri pijancih, pri delavcih - težakih in pri bolehavih ljudeh. Zelo redki pa so slučaji, da izbruhne bolezen šele; po letu dni. Nekdaj je bolehalo in umirala za steklino mnogo ljudi. V današnjih časih nudi vsaka 'država svojim državljanom pravočasno pomoč z injekcijami in posebnimi sredstvi, ki celijo rane. Zato je pojava bolezni dandanes bolj redka. Če se pojavi, je to posledica ljudske malomarnosti ali vraže, ker ljudje ne pridejo pravočasno po prvo .pomoč k strokovnjakom - zdravnikom, temveč . si iščejo zdravila pri kakem vaškem padarju in vražarju. Z. zdravljenjem se prisili organizem k -izločanju protistrupov proti temu povzročitelju stekline. Za to je potreben čas 2 do 3. tednov, včasih tudi več; Zaradi tega . lahko nastopijo z vsakim dnevom zakasnitve smrtnomevarhe posledice. Da se obvarujemo strahotnih posledic, . se moramo takoj po ugrizu prijaviti v Fa-sterjevem zavodu, kjer bodo ugrizencu Vbrizgali potreben serum. Čim prej dobimo injekcije, tem bolj siguren je uspeh zdravljenja. Brez injekcij pa ozdravitev sploh ni mogoča —■■ to si moramo dobro zapomniti. Zato je največja napaka, ako čakamo po ugrizu nekoliko dni,, ker s tem sami sebi povzročamo smrt. Kako naj sečemo akacijo,? Od vseh vrst gozdnih dreVes je akacija najbolj razširjeno in najbolj potrebno drevo. v malem kmečkem gospodarstvu. Ta razširjenost in uporaba izvira iz njene hitre rasti, iz njene, skromnosti z ozirom na, zemljo in položaj in iz'kakovosti njenega lesa, ki je uporabljiv za najrazličnejše tehnične potrebe v gospodarstvu. Zato sadi razumen gospodar akacijo po mejah Od njiv in travnikov in povsod, kjer je razpoložljiv še tako majhen prostor, ki ga bo akacija najbolj izkoristila. Vendar zna le redkokateri gospodar, kako mora akacijo sekati, da bi se spet na novo pravilno pomladila in obrasla,. Znano Je, da 1'ahko akacija požene po posekan ju poganjke iz korenin ali iz panja. Napačna je običajna praksa, da se pušča visok; panj za pomlajevanje. Sicer poženejo iz: takega panja zelo močni poganjki, ki se medseboj borijo ža svetlobo • in za prostor, toda' ti poganjki močno izčrpajo korenino akacije. Poganjki iz panja so spočetka zelo bujni, pozneje pa slabo napredujejo lin panj začne tekom časta grtiti. Mlade akacije izrasle iz panja so krive, in ne nudijo lep tehnični. materij,al, Z ozirom na zgoraj navedeno, je edino praviilno pomlajevanje akacije iz korenin. Zaradi tega je treba ob priliki sekanja starih dreves okoli njih odkopati toliko zemlje, da jih posekamo obenem s panjem in najdebelejšimi koreninami. Obnavljalna moč v zemlji Ostalih drobnih korenin je velika in bodo na spomlad pognali iz njih zdr,a:vi. in ravni poganjki. Navadno požene iz, vsake korenine en sam poganjek, ki spočetka izkorišča hrano, nakopičeno v korenini, dokler si »sam ne razvije koreninski sistem. Na ta način izsekane akacije puščajo močen pomladek, ki zgleda kot da je posejan. ker je lepd razporejen in koristno izrablja vsak košček zemlje. Uspešne sredstvo proti p dganam in mišim je star, debelo t.ekcčv ter ali. kolomaz. Z njim zamažemio mišje luknje. Kjer se to sredstvo uporabi, se ne bo nobena podgana ali miš več prevlaeila-Skozi dotično luknjo. Uničevanje praproti. Praprot, je lahko iia nekaterih travnikih in pašnikih prav neprijeten plevel. Uničimo pa. ga. na prav preprost način, le potrpljenja ne smemo zgubiti. Spomladi, ko se pojavijo mladi zaViti poganjki listja, je praprot najbolj občutljiva, če te poganjke pokosimo ali ckle-timo, bo' praprot izkrvavela, ker takrat je polna soka, ki skozi rane odteka. Seveda se čez nekaj časa zopet pojavijo novi paganjki, ki jih na isti način oklesti-mo. Navadno zadostuje dvakratno pokoše-nje v tem kritičnem trenutku, redkeje ga meiamo ponoviti v tretje. Delo moramo opraviti spomladi in v označeni rastni dobi, ker če pozneje kosimo, ko se je listje že razvilo, nasvet ne koristi več. Ali naj seno zrezano p: kladami;? Mnogi So mnenja, da se uporabi več sena, če se ga narezanega poklada in da hitreje spita-mo Vole, če seno zrežemo na slamoreznici. O tem, ali uporabimo več sena. se bomo lahko hitro prepričali, če bomo odvagali isto količino sena, zrezanega in nezrezane-ga, ter bomo Opazovali, kdaj se živina hitreje nasiti. Opazili bomo, da ni nobene razlike ter nas je le videz varal, ker ne-zrezanega, sena je na izgled več kot po rezanju. Prav tako bomo ugotovili, da tudi pri pitanju ni nobene razlike. Zaradi tega izkustva hranimo govedo vedno z nezrezanim senom. Tako hranjenje je naravno in ima mnoge prednosti. Živali lahko izbirajo plevel, strupene rastline, blatne ali plesnive biljke, kar jim je samo v prid in -niso primorane Vse požreti, kot v rezanci. Povrhu si še prihranimo nepotrebno delo in trud pri rezanju. Če krmač^ žre lasjtno blato in steljo, je to .znak, da manjka v hrani rudninskin snovi. Taki svinji moramo pokladati predvsem, svežo hrano in le krompir kuhamo ali parimo. V hrano moramo vedno prime-. šatj ono žlico klajhega aprta na dan. Predvsem pa moramo skrbeti, da bo svinja imela priložnost riti v zem,-iji. kjer bo našla manjkajoče rudnino. Prasci doječih kr-mač, lci trpe ha pomanjkanju rudnin, dobijo drisko in slabo napredujejo. Prascem-pa mešamo ražen klaj-nega apna tudi raztopine železne galice V hrano, a dokler imajo drisko še štolčenega lesenega oglja. Slama se kot hrana uporabljal samo za prežvekovalce, ker z njo napolnimo želodec, da žival, more prebavi jati. Vso potrebno hrainO pa moramo živalim nuditi v kakšnem drugem hranilu, ker je slama siromašna na beljakovinah in masteh ter, so vse te spovi pri zorenju prešle iz stebla v zrno. Slama je težko prebavljiva,, ker vser buje mnogo celuloze, za katero niima- živalski organizem učinkovitega fermenta, da bi jo razkrojil. Zato potroši žival za prežvekovanje . slame mnogo energije in ni priporočljivo pokladati jo živini v večjih obrokih, kar pa še pri nas pogostokrat napačno , dogaja. Umerjeni obroki pa so koristni, ker žive v želodcu prežvekovalcev neke ' bakterije, ki izločajo poseben fer-ment, kateri do neke mere raztvarja tudi celulozo, da jo organizem lahko deloma izkoristi. Ako je slama zdrava spravljena, je boti hranljiva kakor slabo/seno. Boljša je jara kakor ozimna slama. Najbolj se izko- ' iš?a zrezana in pomešana z ostalo hrano te'r zal rta s slano vedo ali z melaso. Odraslim prežvekovalcem lahko damo v. dnevnem'obroku okoli 5 kg sl-ajne; Ovcam in konjem dajemo nerezano slamo. Najprimernejša za konje je ječmenova, za molzne, živali, ovsena, a za steljo pšenična "Slama. . ■ - .• • Strani sveta in presajevanje sadnega drevja. Neki. izkušeni sadjar je delal poizkuse, kako vplivajo strani sveta ha- odstotek primanja sadnega drevja pri presajevanju. Zapazil je, da. je skorja mladega sadnega drevesja mnogo močnejša in izctržljivejša na oni strani, ki je obrnjena proti severu. Zato je potrebno, da to naravno odpornost sadnega drevja pri presajevanju upoštevamo in mlado, drevesce presadimo na nov, stalen prostor tako, da je odpornejša skorja spet obrnjena proti sevem Ako pazimo tudi na to malenkost pri presajevanju mladega sadnega drevja, tedaj nam bo odstotek primanja mnogo večji. KEtko dvignemo padlega vola in kako paClega k<-'n.la. Kadar nam zaradi poledice ali, zaradi česa drugega pade kakšna delavna žival, tedaj moramo poznati način, kako ji pomagamo, da vstane. Vedeti moramo, da prične vol vstajati z zadnj imi nogami, a konj s sprednjimi. Zato dvignemo padlemu volu najprej zadnji del trupa in šele tedaj, ko že trdno stoji na zadnjih nogah, bo klecnil na sprednje noge in nato stegne najprej, prvo in potem še drugo. Konj pa stegne najprej prednje noge, tako da mu pcdkolanica leži na prsnem košu. Da bi vpreženi -kcinj laže -vstal, mu najprej odrešimo štrange in mu namestimo pod-kolenice v normalen položaj, v primeru, da so padvite pod prsi. Nato mu, dvignemo glavo in vrat v tak položaj, da .leži konj na prsni kosti, Potem primemo z levo roko desno uzdo in z desno roko levo uzdo ter ga s la-etanjem vzpodbudimo k vstajanju. V slučaju poledice moramo pred prednje noge nasuti peska ali pepela. Če tudi tedaj ne vstane, potem pa mu moramo pod prsi tik prednjih nog podtakniti vrv, da mu z dviganjem pomagamo vstati. Kako preprečimo preletanje kokoši. Vrt je težko tako ograditi, da ne bi mogla kokoš ograja preleteti in da nam ne bi na drugi strani napravila škodo s prskanjem zemlja. Tako dostikrat kokoš prekine dobre sosedne odnešaje, če preletava v tuje vrtove. Da se izognemo tem neprijetnostim, kokošim ni treba puliti krilna peresa ali jih celo porezsti, ker obstoja drug, praktičnejši način, ki istočasno tudi. ne kvari zunanje oblike perutnine. Z uporabo sponke, s katero spojimo nekoliko prvih peres samo enega , krila, izgubi kokoš voljo za letanje, ker ji pokvarimo ravnotežje kril, ki je potrebno za polet. Te poceni sponke lahko dobimo pri perutnmarskem društvu ali. v trgovini za perutninarske potrebe. ' . Hitrost premikanja sokov v drevesu, je različna z ozirom na posamezne vrste dreves, kakor tudi v raznem času dneva. Pri listnatih drevesih znaša hitrost sokov .tudi do 10 m na uro, medtem ko teče pri iglavcih zelo počasi in doseže komaj 20 do 40 cm na uro. Hitrost premikanja zavisi predvsem od izhlapevanja (transpiracije), ter je največja v toplih dnevih, zlasti opoldne. Na dviganje soka mnogo bolj vplivajo kapilarne sile*, kakor pa sila pritiska drevesnih korenin. ^Aipadutjstifo.. Važnost vode v gospodarstvu in zdravstvu Vsakemu gospodarstvu je neobhodna potrebno, da ima čiste vode v doVoljni količini na razpolago. Kakovost vode lahko damo preiskati v kakšnem zavodu za kemijsko in bakteriološko analizo. Ako niso priprave za oskrbovanje z vodo v higije-ničnem stanju, tedaj se tudi najbolj zdrava voda pokvari in lahko povzroči razne nalezljive želodčne bolezni, kakor tifus in grižo. Kjer ni. skupnega vodovoda ali ka-kaga izvira, tam je v uporabi način pje-skrbcivanja vode jz različnih vodnjakov. Vodnjak mora biti globlji od 5m, da nima- na njega -vpliv površinska voda. Notranjost naj bo cementi rana, da bodo stene neprepustne. Da lahko odteka pevršin-ika voda, je potrebno, da je vodnjak mal6 vzdignjen, okolica tlakovana in ograja zidana ter pokrita. Zaradi enostavnejšega črpanja vode se v vodnjak postavi črpalka, a da se prepreči ponovno pronicanje is-' pumpane vode, postavljamo črpalko vsaj lm cd odprtine (glej sliko). Z ozirom na velike količino vode, katere potrebuje vsako gospodarstvo, se splača urediti domači vodovod s pomočjo sesalne in flfijčilne črpalke v skupnem rezer-varju. Tako bi mogli oskrbeti tudi vse oddelke kmetije (hleve) z vodo, Dnevna potreba ekonomije z 10 ha znaša. okoli 1000; -litrov vode, iz čsisar je raz-' vidno, da. bi bil čmenj.eni način, preskrbe, z-vodo praktičen in ekonomičen. Kako gojimo domače gobe? Znano je, da so gobe okusna in koristna hrrna, ker vsebujejo dpsti beljakovin. Zato n,aim v nekem smislu nadomestujejo meso. Gojenje gob je precej enostavno in poleg tega rentabilno opravilo, za . katero potrebujemo teman prostor, konjski gnoj in seme gob. Prostor naj bo temen in vlažen. Primerne so kleti, ki se lahko zračijo, prazni hlevi, šupe, zavarovane pred vetrom in mrazom ali tople grede, pokrite z deskami. Konjski gnoj naj bo diioban, brez slame in napol zgorel, tako da se ponovno razširi kakor guma, ako ga stisnemo v roki. Ta gnoj razprostremo v določenem prostoru 30 om na debelo. Nato ga dobro stlačimo z nogami ali z posebnimi stiskači. Ce se gnoj še nadalje segreva, tedaj mu s tlačen jem iztisnertio zrak in s tem. preprečimo tudi naglo razkrajanje in segrevanje. Po dveh dio treh rodnih, ko se je proces • razkrajanja in »gorenja« gnoja umiril, tedaj šele sejem© gobo. KOt seme nam služi ali z gobjimi glivicami prekvašen gnoj ali pa samo seme gob. Ako služijo za seme gobje klice v gnoju, tedaj vzamemo droben kos tega gnoja (okoli 5 cm širine) ter ga vsadimo v razdalji 30 do 40 cm v gnojno gredo. Ce so pogoji ugodni, tedaj bo v 10 do 15 dneh ves gnoj. že prepleten z belkastimi nitkami (micelijem gob). Tedaj natrosimo povrh še Sloj drobne zemlje, ki naj bo okrog 5 cm debel, ga z grabljami lepo zravnamo in stlačimo z lopato. Ta zemlja naj bo vedno vlažna in jo po potrebi škropimo z vodo. Gobe uspevajo najbolj pri toploti 12 do 20° C in zato pazimo, da ne pade toplota v prostoru izpod 10" C. Kljub temu mora biti prostor topel, mračen, vlažen, toda zračen. Po mesecu dni že prično gobe kliti. Trgamo jih tedaj, dokler so jim glavice še male. Beremo jih vsak dan, da ne ostarajo pri /korenini, ker so tedaj manj vredne. Trgati jih moramo zelo pazljivo, da .ne poškodujemo mladih v bližini. Vtrgamo jih z zvijanjem stebelca ali jih'z ostrim nožem odrežemo pri korenini. Ono mesto, kjer smo trgali gobo spet zasipi jemo z zemljo. Ena greda gob nam. zadostuje za trganje skozi 3 do 4'mesece.. Srednji pridelek na. površini 100 m2 doseže okoli 70 kg gob letno. Opozarjamo, da. se v večjih mestih mnoge družine preživljajo od gojenja gob (Pariš) in bi se tudi pri nas splačalo zlasti v današnjih časih to zaposlenje, ko je vprašanje račijonalne prehrane osnovno živ-. Jjejsko vprašanje vsakega meščana. Vse povedano velja za gobo, ki ji je ime šampignon (agaricus campestris). Seme se dobi V Ljubljani pri Sever & Comp., kjer postrežejo tudi s pismenim navodilom. V Slavoniji in Saranji gojijo doma neko vrsto gob, ki ji pravijo štorovka. Ta goba raste samo na panju bresta in jesena in sicer se v; gozdu sama naseli na tem lesu. Do sedaj ni znano, da bi se goba lahko na umeten način presadila. Ko drevo po-seČejo, razpolovijo do 2 m dolge kose deb-• la in jih pustijo ležati neobeljene nekaj mesecev na vlažnih tleh v gozdu. Potem prenesejo te panje domov, kjer jih spravijo v mračne kleti ali na severni strani ■ hiš pod kapom, toda zagrnjene -tako, da so v mraku. Večkrat tedensko je treba ta les primerno poškropiti, tako, da je vedno vlažen ,in da je tudi zrak okoli njega precej nasičen z vlago. Kmalu začnejo poganjati gobe in ne prenehajo rasti skozi celo leto, če skrbimo, da temperatura ne pade pod 10° in ne prekorači 25° C. Pisec teh vrstic je nabiral skozi več let na istih panjih bresta in jesena te dosti okusne gobe. Ker so bili panji pod severnim kapom male šiupe1, ob kateri je rastla gosta živa meja, ki je zasenčila, panje, .pozimi gobe riiso rastle. Pri drugih hišah, pa so imeli panje v kleteh in so nabirali sveže gobe tudi v zimi- V Sloveniji nisem videl pO domovih teh gob, niti je kdo o tem kaj vedel, ko sem po njih spraševal. Gobe so temnorjave in drobne ter imajo . spodaj listnat klobuk. Spadajo med lesne gobe. (Halimasch), katerih je več vrst ..in rastejo na raznem ilesu,. Najofcusnejše so baje te, ki rastejo na jesenu in brestu. Kako napravimo marmelado iz slabih jabolk? Marmelada .ima v današnjem gospodinjstvu veliko vlogo, ker lahko v zimskem času nadomestimo mnoga druga jedila'.. Poleg tega je zelo zdrava, hranljiva.in za okus prijetna. Za. izdelavo marmelade ni. treba, da šo jabolka prvovrstna in popolnoma zdrava, temveč laihko uporabimo tudi nagnita, kiselkasta jabolka, ki jih predhodno očistimo, odstranimo muho in peCeljj ter jih V mrzli vodi dobro- operemo. Ni treba,, da Jih j lupimo, temveč kar cela /.režemo na kr-hlje, odstranimo, jim semenske pečke in naložimo jih v plitko posodo, napolnjeno z vodo, ter jih na ognju toliko časa' kuhamo, da.se-popolnoma razkuhajo.. Kislino lahko zmanjšamo z. dodatkom1 pepelnate vode, ki si jo pripravimo na sledeči način. Vzamemo čis-t lesni pepel, ter ga polijemo z vrelo vodo in nato čakamo tako dolgo,, da se voda. zbistri. Nato j-o odredimo in uporabimo za 1 .kg jabolk. približno 50 g te vode. " ' . • • -« - ■• Ko so . se jabolka razkuhala, jih takoj prepasiramo, gosto maso zlijemo v plitke posode, postavimo na ogenj in neprestano mešamo. Ko se je polovica marmelade ukuhala, tedaj ji dodamo sladkorja ,in sicer na 1 kg prepasiranjh jabolk .200—400 g sladkorja. Količina dodanega sladkorja zavisi.,seveda od okusa gospodinje in od že morebitnega sladkega Okusa jabolk. Marmelada je pravilno kuhana šele tedaj, afco se brazda, napravljena v njej z leseno žlico ne zalije. Marmeladi lahko spremenimo duh, ako ji dodamo raznih dišav, n; pr. limono, va-nilijo, žbice, - cimet itd. Tudi barvo ji lahko spremenimo z dodatkom soka robidnic ali malin, ter z raznimi umetnimi slaščičarskimi barvarni.. Ko smo odstavili marmelado iz .ognjišča,' tedaj jo preložimo v čiste Steklene kozarce, ter pustimo, da si marmelada sama napravi skorjioo. Nato pokrijemo kozarec s pergamentnim papirjem, posujemo papir s salicilom ih zavežemo. Posode z 'marmelado čuvajmo v suhem, mrzlem prostoru, ki -ga vpčkrat prezračimo. - Tako bo v zimskem časil marmelada nadomestila sveže sadje, ter napravila hrano čim bolj raznoiično. Konzerviranje jajc za zimo Lažje je ohraniti jajca preko zime, kakor prisiliti kokoši, da nesejo pozimi več jajc. Znano je, da se jajca pokvarijo, ako dalj časa stoje. To kvarjenje nastane zato, ker ima jajčna lupina majhne luknjice, skozi katere izhlapeva iz beljaka voda. Čim se nahaja zrak v jajcu, prične razkrajanje rumenjaka in beljaka. Oplojena jajca se hitreje razkrajajo kakor neploje-na. Da bi jajca čiim bolj obvarovali, nekateri odstranjujejo peteline, ali pa zamorijo oploditev v jajcu s potapljanjem jajc v mrzli vodi 6—8 ur dolgo. Bred konzerviranjem moramo jajca oprati v topli vodi in osušiti. Jajca lahko konzerviramo na več načinov. Najenostav- nejši način je čuvanje jajc v žitu, pepelu, moki, itd. Seveda ni ta način siguren. Malo boljše je, ako namažemo jajce z mastnimi snovmi, kot so n. pr. vazelin in svinjska mast. Namazana jajca čuvamo v posodah v mrzlem in mračnem prostoru. Poceni in dobro obvarujemo jajca v apneni vodi. V to svrho pogasimo 1 'kg živega apna v 10 liitrih prekuhane in ohlajene vode ali deževnice ter pustimo tekočino na mirti 24 ur, da se grobi deli apna usedejo na dno. Apneno vodo pazljivo od-lijemo v drugo posodo, da se usedlina ne dvigne in to vodo uporabimo za konzerviranje jajc. Dobro oprana in posušena jaj- ca vložimo v kako posodo. Ko napravimo nekaj slojev, tedaj v to posodo vlijemo apneno vodo, da jajca popolnoma pokriva, a nato spet nalagamo jajca. Pri tem moramo paziti, da ostane posoda pri vrhu 10—15 cm prazna. Posodo do vrha nalijemo z apneno vodo. Na površini vode se čez nekaj dni napravi skorjica, ki še bolj varuje .jajca, ter je ne smemo odstraniti. Pred up'orabo eperemo jajca v topli vodi. Najboljše pa tudi najdražje sredstvo za konzerviranje jajc je vodno steklo. To je gosta tekočina, ki jo lahko kupimo v dregerijah. Na 1 liter vodnega stekla dodamo 10 litrov deževnice ali prekuhane in ohlajene vode. Ko smo mešanico temeljito premešali, je razstopina pripravljena za uporabo. V Ostalem postopamo kot pri apneni vodi. Inserati se računajo po naslednjih cenah: Vs strani: V4 strani: V2 strani - 1/32 strani = Lir 19.--h Lir 1.— ogl. takse Vie strani = Lir 38.--h Lir 1.50 ogl. takse 1/12 strani = Lir 50.--(- Lir 1.50 ogl. takse Priloge listu se računajo za vsakih 1000 komadov 38 Lir. : Lir 75.--h Lir 6.— ogl. takse : Lir 150.--1- Lir 12.— ogl. takse : Lir 300.— + Lir 12.— ogl. takse 1 cela stran = Lir 600.--1- Lir 24. oglasne takse (26 X 20 cm = 520 cm) MESTNA HRANILNICA LJUBLJANSKA Sodno depozitni oddelek, hranilniki, tekoči računi. PUPILARNO VARNA! Izplačuje „A vista vloge" vsak čas, »navadne" in vezane po uredbi. Za vse vloge in obveze hranilnice jamči MESTNA OBČINA LJUBLJANSKA Zaupajte domačemu zavodu £aupajie uoiuacemu zavuuu; m _ zadr. z neom. j. v Ljubljani, Tavčarjeva ulica 1 Telefon št. 28-47. — Brzojavi: »Kmetski dom«. — Račun pošt. hran. 14.257. Račun pri Narodni banki SPREJEMA VLOGE na knjižice in žiro račune Za vse vloge nudi popolno varnost. Otvarja tekoče račune. Eskontuje menice. Daje kratkoročna posojila. Izvršuje vse ostale denarne posle. ŠPEDICIJA TURK LJUBLJANA prevzema PROSTO JAVNO SKLADIŠČE Ocarinjenje uvoznih in izvoznih pošiljk in to hitro, skrbno in po najnižji tarifi. Revizija pravilnosti zaračunanja carine m vse informacije brezplačno Prevažanje vsakovrstnega blaga, kuriva, strojev, selitve v Ljubljani in izven Ljubljane z vozovi in avtomobili in to hitro ter po nizki ceni Vskladiščenje raznega blaga, kakor tudi pohištva v lastnem, mestne trošarine in uvoznine prostem JAVNEM SKLADIŠČU Oskrba inkaso-povzetij KREDITNI ZAVOD ZA TRGOVINO IN INDUSTRIJO LJUBLJANA, Prešernova ulica 50 Telefon štev.: 37-81, 37-82, 37-83, 37-84 Brzojavni naslov: KREDIT LJUBLJANA. - Podružnica Beograd, Uzun Mirkova ulica 10. Teleton 51. : 29-154. Brzojavni naslov: KREDIT BEOGRAD Obrestovanje vlog, nakup in prodaja vsakovrstnih vrednostnih papirjev, deviz in valut, borzna naročila, predujmi in krediti vsake vrste, eskompt in inkaso menic, kuponov, nakazila doma in v tujino, safe-deposits itd. Erscheint am 15. j. M. — Preis jahrlich Lir 24.-. — Ein Blatt Lir 5.-. — Schriftleitung und Venvaltung in Laibach, Novi trg Nr. 3. — Fur die Schirftleitung verantwortlich: Ing. Bogdan Ferlinc. — Fur die Landwirtscha£ts-Gesellschaft: Ivan Pucelj. — Druckerei: Narodna tiskarna A. G. in Laibach, verantwortlich: Fran Jeran Izhaja 15. v mesecu. — Cena listu Lir 24,— letno. — Posamezna številka Lir 5.—. Uredništvo in upravništvo v Ljubljani, Novi trg št. 3. _ Za uredništvo odgovarja: Ing. Bogdan Ferlinc. — Izdajatelj za Kmetijsko družbo: Ivan Pucelj. — Tisk Narodne tiskarne d. d. v Ljubljani. — Odgovoren Fran Jeran.