Evaluating basic motor competence in Italian children post-COVID-19 pandemic - Monacis, Domenico (Annales kinesiologiae (Koper), 2024)
Ocenjevanje motoričnih sposobnosti je eden najpomembnejših vidikov na področju gibalnega razvoja in telesne vzgoje otrok. S to presečno študijo smo želeli oceniti osnovne motorične sposobnosti, samopodobo in užitek ob telesni dejavnosti na vzorcu otrok z normalno telesno težo in otrok s prekomerno telesno težo po pandemiji covida-19. Udeleženci (N = 107, starost = 8–9 let) so bili izbrani v okviru projekta, ki je bil izveden v mestu Lecce v deželi Apulija. Motorične sposobnosti smo ocenili s pomočjo protokola MOBAK 3-4, medtem ko so otroci samopodobo in užitek ob telesni dejavnosti ocenili z dvema potrjenima vprašalnikoma. Vpliv spola in indeksa telesne mase (BMI) na obravnavane spremenljivke smo ocenili z multivariatno analizo variance (MANOVA). Čeprav rezultati analize MANOVA niso pokazali pomembnega medsebojnega vpliva med spre-menljivkami, smo ugotovili, da imajo pomemben glavni vpliv spol Ž(10,93) = 2.353, p = .013, ?2 = 0.218 in mejne vrednosti indeksa telesne mase Ž(10.93) = 2.351, p = .013, ?2 = 0,218. Poleg tega je neodvisni t-test pokazal pomembne razlike v lovljenju, preigravanju, ohranjanju predmeta v ravnotežju in premikanju predmeta glede na spol (p < .05) ter v lovljenju ravnotežja, kotaljenju in samostojnem gibanju glede na mejne vrednosti indeksa telesne mase (p < .05). Ugotovili smo pomembne razlike pri samoučinkovitosti otrok moškega in ženskega spola. Zaznali nismo nobenega učinka na užitek ob športni dejavnosti. V nadaljnjih raziskavah bi bilo treba raziskati vpliv indeksa telesne mase in dejavnikov, povezanih s telesno dejavnostjo, na razvoj motoričnih sposobnosti.
Keywords: debelost; motorična sposobnost; motorični razvoj; otroci; samoučinkovitost; spol; telesna aktivnost