Obdelava podatkov v arhivskih podatkovnih zbirkah z uporabo nekaterih metod analize vsebine - Martelanc, Tanja (Moderna arhivistika, 2021)
V članku so predstavljene različne metode analize vsebine, ki temeljijo na poznavanju umetne inteligence, procesiranju naravnega jezika in tekstualnega rudarjenja in bi lahko znatno pripomogle k hitrejšemu in bolj natančnemu popisovanju arhivskega gradiva, iskanju informacij in določevanju tematike arhivskih dokumentov ter tako posledično omogočile uporabnikom prijaznejši in efektivnejši način uporabe arhivskega gradiva. Članek temelji na nedavnih izsledkih tujih in slovenskih avtorjev, ki so predstavljene metode uporabili bodisi v arhivski stroki ali drugih humanističnih strokah, kot so npr. lingvistika in bibliotekarstvo. Tujejezične in domače literature na temo metod analize vsebine je izjemno veliko, dnevno se število člankov in prispevkov eksponentno povečuje, zato so v prispevku predstavljene le nekatere od metod, ki bi se po mnenju avtorice lahko uporabljale pri analizi vsebine arhivskega gradiva.
Keywords: archival science; arhivistika; artificial intelligence; content analysis method; metoda analize vsebine; modeliranje tem; search techniques; tehnike poizvedovanja; topic modelling; umetna inteligenca