Prebivalci Gorenjske o svojem zdravju in skrbi zanj - Hafner, Alenka (knjige, 2023)
Kot je pokazala raziskava, skoraj tri četrtine prebivalcev Gorenjske, starih od 18 do 74 let, ocenjujejo svoje zdravje vsaj kot dobro, podobno kot v povprečju velja za Slovenijo. Štiri najpogostejše zdravstvene težave, ki so jih pestile v zadnjem mesecu, so bolečine v križu in vratu oz. ramenih, glavobol ter težave s spanjem. Potrjeno s strani zdravnika pa ima največ prebivalcev zvišane maščobe v krvi, nato zvišan krvni tlak, sledijo bolezni in okvare hrbtenice, boleznih sklepov in motnje spanja. Pri dobri petini prebivalcev je bila tudi že izmerjena zvišana koncentracija krvnega sladkorja. Več kot tretjina prebivalcev ima povišano telesno maso, debelost je prisotna pri dobrih 16 % prebivalcev. Vse zobe še ima samo slaba tretjina prebivalcev, skoraj 14 % prebivalcev pa manjka kar 6 ali več zob. Od zdravil/zdravilnih sredstev, ki so jih jemali v zadnjih 7-ih dneh, največ, skoraj četrtina, prebivalcev jemlje prehranska dopolnila in zeliščne pripravke, sledijo sredstva proti glavobolu, zdravila za znižanje krvnega tlaka, sredstva proti drugim bolečinam kot glavobolu, zdravila za znižanje maščob v krvi. V zadnjem mesecu sta se skoraj dve tretjini prebivalcev večino časa počutili sproščene in umirjene ter dobra polovica srečne. Skoraj 14 % prebivalcev pa poroča o občutku napetosti, stresa ali velikega pritiska v zadnjih 14 dneh, ki je bil prisoten pogosto ali vsak dan. Najpogostejši vzrok za ta občutek naj bi bile obremenitve na delovnem mestu, nato problemi v družini, slabi materialni pogoji za življenje in slabi odnosi med sodelavci, drugo redkeje. Strokovno pomoč pa je zaradi duševnih stisk v zadnjem letu iskalo le dobrih pet odstotkov prebivalcev, največ pri zdravniku, najmanj pri medicinski sestri.