Influence of weld-process parameters on the material characterization of the friction-stir-welded joints of the AA6061-T6 aluminium alloy - Patil, Hiralal (Materiali in tehnologije, 2013)
Torno-vrtilno varjenje (FSW) je inovativna tehnika spajanja v trdnem stanju za spajanje aluminijevih zlitin za letalstvo, pomorsko, avtomobilsko industrijo in mnoge druge komercialno pomembne uporabe. FSW-preizkusi so bili izvedeni na vertikalnem obdelovalnem stroju (VMC) z zlitino AA6061. Glavni cilj tega dela je bila ocena varilnih parametrov pri FSW-postopku pri zlitini AA6061-T6 in določitev lastnosti dobljenih spojev glede na hitrost varjenja. Preizkusi so bili izvršeni pri različnih hitrostih varjenja 55-70 mm/min, pri čemer je bila hitrost rotacije stalna pri 1700 r/min. V tej študiji so bile preizkušene natezna trdnost, mikrostruktura, mikrotrdota, fraktografija in korozijska odpornost FSW-spojev. Rezultati so pokazali, da se je v vsaki coni varjenja spreminjala velikost zrn, kar je posledica materiala in procesnih parametrov pri FSW-spoju. Najbolj groba zrna se opazi v toplotno vplivani coni (HAZ), sledi ji termomehansko vplivano področje (TMAZ) in drobnozrnato področje (NZ). Največja natezna trdnost 184 MPa in največja učinkovitost spajanja 49,32 % sta bili doseženi pri spoju s hitrostjo varjenja 55 mm/min.
Keywords: torno vrtilno varjenje; aluminijeve zlitine; aluminium alloy; preiskava materialov; korozija