Doping, kaj je to in kdaj? - Osredkar, Joško (Medicinski razgledi, 2003)
Doping predstavlja uporabo snovi in postopkov, ki so prepovedani s strani mednarodnih in nacionalnih športnih inštitucij. Uporaba določenih snovi in postopkov je škodljiva človeškemu organizmu in zato vse športne organizacije poskušajo zaščititi športnike pred njihovimi škodljivimi stranskimi učinki. Članek predstavlja posamezne razrede prepovedanih snovi, in sicer poživila, narkotike, anabolne steroide, diuretike, peptidne hormone in analoge, krvni doping, alkohol, marihuano, lokalne anestetike, kortikosteroide in zaviralce beta. Predstavljen je širši pogled na problem dopinga v športu in zakonodaja stega področja. Kot priloga je članku dodan trenuten veljaven seznam prepovedanih snovi in postopkov.
Keywords: Doping In Sports; Doping v športu; Hrana, dodatki; Sports; Legislation And Jurisprudence; Nedovoljene snovi; Psihotropna zdravila; Psychotropic Drugs; Street Drugs; Športi; Food Additives; Alkohol, pitje; Aminokisline; Receptors, Peptide; Anabolni steroidi; Central Nervous System Stimulants; Analgetiki opioidni; Amino Acids; Cardiotonic Agents; Centralno živčevje, stimulansi; Diuretiki; Analgesics, Opioid; Anabolic Steroids; Kardiotoniki; Diuretics; Receptorji peptidni; sport; šport; Alcohol Drinking; doping; prepovedane substance; zakonodaja