Ultrasound-guided aspiration biopsy of subclinical regional metastases of head and neck carcinoma - Višnar-Perovič, Alenka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. Študije v katerih obravnavajo kombinirano rabo ultrazvoka (UZ) in ultrazvočno vodene aspiracijske biopsije (UZVAB) pri ugotavljanju prikritih področnih zasevkov ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu so obetavne, vendar maloštevilne. V novejšem času, pri odločanju za UZVAB, avtorji povdarjajo pomen parametrov velikosti bezgavk. Želeli smo oceniti zanesljivostUZ-UZVAB in parametrov velikosti bezgavk pri ugotavljanju prikritih področnih zasevkov ploščatoceličnega karcinoma glave in vratu. Bolniki in metode. Pri 77 bolnikih s ploščatoceličnimi karcinomi glave in vratu smo z UZ pregledali 121 strani vratu brez tipnih zasevkov. Glede na rezultate smo na 64 straneh vratu opravili še UZVAB. Pooperativno smo rezultate UZ-UZVAB primerjali s histološkim pregledom pri disekciji odstranjenih bezgavk. Rezultati. V raziskavi smo dosegli 77% občutljivost in 100% specifičnost za UZ in UZVAB skupaj, medtem ko je bila natančnost 95%. Negativna napovedna veljavnost je bila 94%, pozitivna pa 100%. Najboljši parameter pri napovedovanju prisotnosti zasevkov v bezgavkah je bilo razmerje prečni / vzdolžni premer. Zaključki. Menimo, da je metoda UZVAB primerna za diagnostiko prikritih področnih zasevkov na vratu in jo kaže uvrstiti med rutinske preiskave za oceno razsežnosti karcinomov glave in vratu.
Keywords: Bayes theorem; Biopsy, needle; Diagnosis; Diagnostic tests, routine; diagnostika; glava; Head and neck neoplasms; Lymphatic metastasis; Neoplasm metastasis; Pathology; Predictive value of tests; rak (medicina); Sensitivity and specificity; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika; vrat