The world of convicts - Čoh Kladnik, Mateja (Studia Historica Slovenica, 2024)
Prispevek predstavi sistem kazenskih ustanov v Sloveniji med letoma 1945 in 1951, ki so bile pomemben del represivnega aparata, preko katerega je oblast obračunavala s svojimi političnimi nasprotniki. Septembra 1945 so kazenske ustanove prišle pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, znotraj katerega je bil ustanovljen poseben oddelek za vodenje, koordinacijo in nadzor dela nad njimi. Avtorici v prispevku predstavita razmere v kazenskih ustanovah in prevzgojno delo z obsojenimi. Pri tem izpostavita številne nepravilnosti pri ravnanju z obsojenci in natančneje prikažeta rezultate pregleda kazensko poboljševalnih domov iz leta 1950. Več dogodkov, ki si je sledilo v začetku petdesetih let, pa je nakazovalo na postopne spremembe v kaznovalni politiki.
Keywords: 1945-1951; conditions in penal institutions; irregularities; kazenske ustanove; nepravilnosti; penal institutions; prevzgoja obsojenih; razmere v kazenskih ustanovah; re-education of convicts; Slovenia; Slovenija